Tek konuta vergi yok

Yeni çalışma ile tüketici mahkemeleri artırılacak, tek konutunu satan değer artış kazancından istisna tutulacak, evlilik parası biriktirene yatırım dersi verilecek

Tek konuta vergi yok

Hükümet, bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı ekonomi programıyla reel sektörün güçlendirilmesi, insani kalkınma ve sosyal yatırım başlıklarında önemli adımlar atmaya devam ediyor. İhracatçıya 2.8 milyar dolarlık kredi musluğu açılırken, 76 milyon tüketicinin yaşamını kolaylaştıracak adımlar atılacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkladığı ekonomide dönüşüm programının ikinci ayağında, tüketicileri korumaya alan, toplumun geniş kesimini ilgilendiren başlıklar yer alıyor.

Tüketici Kanunu'yla 76 milyon vatandaşa önemli haklar kazandıran hükümet, yeni bir kolaylık daha getiriyor. Tüketici mahkemelerinin sayısı artırılıyor. İstihdam edilen raportör sayısı artırılacak ve tüketici hakem heyeti üyeleri elektronik imza ile işlem yapabilecek.

TASARRUF ET, KAZAN

Uzun vadeli tasarrufları teşvik için bir dizi adım atılacak. Evlilik, eğitim, konut sahipliği gibi uzun vadeli tasarrufları teşvik için hangi mekanizmaların kullanılması yönünde çalışma yapılacak. Örneğin; evlenecek çiftlere fon, mevduat, sigorta gibi tasarruf mekanizmaları eğitimi verilecek. n Program kapsamında kredilerdeki vergi istisnaları sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçirilecek. Konut kredilerinde vergi istisnaları yeniden alınarak, düşük gelirlilerin konut sahibi olması da kolaylaştırılacak. Tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınırın da kaldırılması bekleniyor. Buna göre, tek bir konutu olan aile, bu süreden önce evini satsa bile değer artış kazancından istisna tutulacak. n Yeni dönemde vergi ihbarları internet üzerinden de yapılabilecek. Bu kapsamda kullanıcılara ihbar bildirimi girişi, ihbar sonucu sorgulama, ihbar bildirimi geri aranma kaydı oluşturma, şikayet ve öneri bildirimleri hizmetleri sunulacak.

HESABA ALTIN YATIR

Altın yatırımcısının davranış modeline uygun stratejiler belirlenecek. Hem vatandaşa güven vermesi hem piyasada likidite sağlanması amacıyla bankalarca toplanan fiziki altının en azından belli oranının Türkiye'de saklanmasına ilişkin sistem geliştirilecek. Bölgesel gümrüklü ve gümrüksüz saklama merkezi kurulması sağlanacak. Altın günlerindeki birikimler için de saklama hizmetleri geliştirilecek.

Altın mevduat hesabı olan müşterilerin kuyumcuların POS'ları üzerinden hesaplarına gram altın yatırabilmesine ilişkin model geliştirilecek.

Altın yatırımlarının finansal sisteme kazandırılması ve altın dolaşımını izlenebilir kılmak amacıyla yöntemler geliştirilecek. Bu çerçevede Darphane tarafından basılan altınlar için sertifikasyon ve güvenlik sisteminin geliştirilmesi sağlanacak. Altın transfer sisteminin bankacılık üzerinden gerçekleşmesi sağlanacak.

İSRAF ÖNLENECEK

Temizlik ve kozmetik ürünlerinin tüketiminde israfın azaltılmasına yönelik bilinçlendirme faaliyetleri yapılacak. Elektrikli ev aletleri ve elektronik tüketiminde de israf önlenecek.

Katı atık, cam, kağıt, plastik, elektronik gibi atıkların geri kazanımı için atık toplama ve dönüştürme sistemleri geliştirilecek. Binaların mutfak bölümlerinde merkezi sisteme bağlı kaynağında ayrıştırma sistemleri yaygınlaştırılacak. Buna ilişkin mevzuat söz konusu uygulamaya uygun hale getirilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülecek çalışmalarda piyasa gözetimi yapan birimler güçlendirilecek.

Hazal ATEŞ/Takvim