Teknolojiye ayak uyduramayan vergi mükellefler yandı!

Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Okkalı, Yarın öbür gün mükellef vergi, ceza tebliğ edildiği zaman kişi dünyanın cezasıyla karşı karşıya gelecek" dedi

Teknolojiye ayak uyduramayan vergi mükellefler yandı!

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Okkalı, Yarın öbür gün mükellef vergi, ceza tebliğ edildiği zaman kişinin haberi olmadan dünyanın cezasıyla karşı karşıya gelecek" dedi.
Okkalı, "Düşünün, sizin bir marketiniz var. Marketinizde bilgisayarınız yok, cep telefonunuz yeni nesil değil. Şimdi size mail gelecek, nereden bakacaksın, göreceksiniz? Mailde açmayı da bilmiyorsun, kullanmayı da bilmiyorsun. Bu tür insanlara çok büyük problemler çıkacak. Yarın öbür gün mükellef vergi, ceza tebliğ edildiği zaman kişinin haberi olmadan dünyanın cezasıyla karşı karşıya gelecek" dedi.

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Okkalı, 27 Ağustos tarihinde Elektronik Tebligat Tebliği'nin yayınlandığını söyleyerek, bu tebliğ ile 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren tüm vergi mükelleflerine kanunen gönderilmesi gereken tebligatların beyanname sistemi üzerinden oluşturacakları mail adreslerine gönderileceğini açıkladı. Okkalı, "Bu adreslere yapılan tebligatlar beş gün sonra tebliğ edilmiş sayılacak.

BİNLERCE KOBİ TEBLİĞE TABİ OLACAK

Vergi mükellefi arama, bulma, imzalattırma sorunundan devlet kendine göre kurtulmuş sayılacak. Uygulamada durum devletin lehine şekline düzenleme fakat vatandaşın nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağının iyi analiz edilmediğini düşünüyorum. Binlerce KOBİ esnafı var. Bunların hepsi bu tebliğe bundan sonra tabi olacak. Bunların çoğu teknoloji özürlü. Belirli bir yaş kesimi üstünün bu tebliğ ile çok büyük zarar göreceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Okkalı sözlerine şöyle devam etti: "Düşünün, sizin bir marketiniz var. Marketinizde bilgisayarınız yok, cep telefonunuz yeni nesil değil. Şimdi size mail gelecek, nereden bakacaksın, göreceksiniz?

Mailide açmayı da bilmiyorsun, kullanmayı da bilmiyorsun. Bu tür insanlara çok büyük problemler çıkacak. Yarın öbür gün mükellef vergi, ceza tebliğ edildiği zaman, kişinin haberi olmadan dünyanın cezasıyla karşı karşıya gelecek. Hatalı bir işlem yapılacak, tebligat yapılacak. Bir dilekçe vererek düzeltilecek husus düzeltilemeyecek ve mükelleflerin çok büyük sıkıntı altında kalacağını düşünüyorum. Bu tebliğ yeniden gözden geçirilmeli, tebliğin geçiş süreleri belirli periyotlara bağlanmalıdır. Birinci derecede elektronik fatura, elektronik deftere tabi olan firmalar şu an altyapıları hazır olan firmalar.bunlar mail sistemi olan, mail kullanan firmalar. Bunlar bu kapsama alınabilir.

ÜYELERİN BİLGİLENDİRİLMESİ GEREK

Kurumlar Vergisi mükellefleri zaman içerisinde alınabilir. Gelir Vergisi mükellefleri ve serbest meslek, zirai kazanç mükellefleri olsun en az 8-10 yıllık süreçte bu kapsama alınması gerektiğini düşünüyoruz."E-beyanın da mali müşavirlerin üzerine kalacağını belirten Okkalı, kişilerin mail adreslerinin alarak gönderilebileceğini söyledi. Okkalı, Sanayi ve Ticaret Odaları, sivil toplum kuruluşlarının e-beyan konusunda üyelerini bilgilendirmesi gerektiğini kaydederek, "Esnaf korkunç cezalarla karşı karşıya kaldığı zaman sorumluluğu fark edecekler" şeklinde konuştu.
TÜRMOB ve Ankara Odası olarak haksız rekabetle mücadele ettiklerini ifade eden Okkalı, "TÜRMOB tarafından Mecburi Meslek Kararları yayınlandı. Bu Mecburi Meslek Kararları'na istinaden 2015 yılından itibaren bütün meslektaşlarımız defterini tuttuğu mükellef yeri TÜRMOB sistemine giriş yapma mecburiyeti geldi.

Bu sisteme giriş yapan meslektaşlarımız, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bu ücretin altında defter tutma imkanı yok. Oraya girdiği rakamı bir başka arkadaşımız o kişinin defteri alırken, oradaki rakamın altında alamayacak. Bir mali müşavir 100 lira alıyorsa, diğer müşavir 900 lira alamayacak. Aldığı zaman haksız rekabet suçlaması olacak, disiplin soruşturması açılacak. Sisteme girişlerde sorunlar yaşanıyor. Ankara Odası olarak şikayet hattı oluşturduk. Meslektaşlarımız yaşadıkları haksız rekabetle ilgili sorunları bildiriyorlar. Bizde anında çözüm üretiyoruz" diye konuştu.