Temassız ödemede yeni dönem

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Dr. Soner Canko, "Türkiye’de ilk defa kart sahipleri akıllı mobil cihazlarından bulut tabanlı mobil temassız ödeme yöntemi (HCE -Host Card Emulation) teknolojisi sayesinde temassız işlem kolaylığından faydalanabilecek" dedi.

Temassız ödemede yeni dönem

Bankaların ortak platformu Bankalararası Kart Merkezi (BKM) teknoloji ile ödemeleri buluşturan projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda; BKM, bankalarla birlikte GSM operatörü ve cihaz bağımsız Yakın Alan İletişimi’nin (NFC) en yeni yöntemi olan HCE teknolojisi kullanarak mobil cihazlar ile temassız ödemeyi başlatıyor. Yeni proje ile alışverişte cep telefonu POS'a yaklaştırılarak temassız ödeme yapılabiliyor. Dünyada bu yıl başlayan ve Türkiye'de de bir ilk olan bulut tabanlı mobil temassız ödemelerde, 2015 yılı sonuna kadar tüm bankaların sisteme dahil olması için çalışmalar hızla sürdürülüyor.

Şifresiz ve cepten temassız ödeme Türkiye’de ilk kez uygulanacak olan ve BKM tarafından hayata geçirilen projeye ilişkin bilgi veren Canko, temassız kartlarla sıra beklemeden, şifre girmeden hızlı ve kolay alışveriş imkanı sunulduğunu ifade etti.

Canko, şunları kaydetti: "NFC teknolojisi ise temassız ödemelerin mobil cihazlar ile yapılmasını sağlıyor. NFC teknolojisinin en gelişmiş, en yeni yöntemi ise bulut tabanlı çalışan HCE. HCE ödeme uygulamaları, bulut tabanlı çözümü ve güvenlik önlemleri sayesinde mobil operatörlerin hizmetlerinden bağımsız ve SIM değişikliğine gerek duymadan çalışmakta. Dünyada 2014 yılında kullanılmaya başlanan HCE teknolojisi artık ülkemizde de kullanılmaya başlıyor. Bu teknoloji sayesinde NFC özelliği olan Android tabanlı akıllı telefonlar artık temassız işlem yapmak için kullanılabilecek. Bankalar ve BKM’nin ortak çalışması olan bu çalışma ile Türkiye'de ilk defa kart sahipleri akıllı mobil cihazlarından HCE teknolojisi sayesinde temassız işlem kolaylığından faydalanabilecek." Türkiye’de kullanılan akıllı cihazların yüzde 84’ü Android Türkiye'de yüzde 84 gibi büyük bir kesimin Android tabanlı cihazlar kullandığını söyleyen Canko, mobil cihazlarla temassız ödemeye de ilk olarak Android cihazında 4.4 veya daha üst versiyon işletim sistemi ve NFC özelliği olan cep telefonlarıyla başlanacağını dile getirdi.

Mobil cihazı ile temassız ödeme HCE teknolojisinden faydalanmak isteyen kullanıcıların, bankalarına başvurarak mobil uygulamayı telefonlarına indirdikten sonra, aktive ederek kullanmaya başlayabileceğini ifade eden Canko, "Kart kullanıcıları bugün Türkiye’de 90 binden fazla temassız ödeme noktasında mobil cihazlarıyla HCE teknolojisi kullanarak temassız ödeme yapabilecek” bilgisini verdi.