THY ve Pegasus’tan Rekor Kârlılık Açıklaması

Türkiye’de havayolu taşımacılığının lider iki firması konumunda olan Pegasus Airlines ve Türk Hava Yolları, 2017 yılının 3.çeyreği için detaylı bilançolarını açıkladılar. Bilançoların dikkat çeken özelliği ise iki firmanın da 2017 yılının 3. Çeyreğini rekor kârlılık ile geçmiş olması.

THY ve Pegasus’tan Rekor Kârlılık Açıklaması

Foreks analistleri THY’nin 3. çeyrek kârını 1 milyar 883 milyon tl olarak ön görmüştü; gerçek rakam ise 939 milyon dolar olarak ortaya çıktı. Bu rakam yaklaşık olarak, 3 milyar 600 milyon Türk Lirası anlamına geliyor. Tahminleri ikiye katlayan bir değer ortaya çıkmış durumda. THY 2017 yılının ilk 3 çeyreğinde bir önceki yıla göre gelirlerini %8,5 artırırken, giderlerini 5,6% azalttı. Bu durumda kâr oranlarının önemli ölçüde artmasına sebep oldu. THY’nin 3.çeyrekteki bu başarısında yüksek koltuk doluluk oranının etkisi büyük. 2017 Eylül ayında %81,5 doluluk oranına ulaşan THY, eylül ayları göz önüne alındığında son 5 yılın en yüksek değerine ulaştı. THY Şubat 2012 itibariyle 120’den fazla ülkeye uçuşlar düzenlemeye başlayarak bu alanda dünyanın en geniş uçuş ağına sahip firması olmuştu. Bunun yanı sıra THY’nin kargo şirketi olan Turkish Cargo da uçuş noktası sayısını 72’ye çıkardı. THY’nin büyemesinde kargo kapasitesini artırmasının da etkisi var. THY’nin büyümesini devam ettireceği öngörülüyor.

THY’nin yüksek kârlılık açıklamasından sonra, bir rekorda Pegasus’un 3. Çeyrek verilerinden geldi. Pegasus Airlines 2017 yılının 3.çeyreğinde 536.8 milyon TL net kâr açıkladı. Bir önceki yıl ise bu rakam 250 milyon TL net kâr şeklindeydi. Bu şirket için bir rekor anlamında da geliyor. Pegasus Airlines Genel Müdürü Mehmet Nane ise bu büyümesinin 2018 yılı itibariyle daha da artarak devam edeceğini öngördüklerini belirtti.
Türkiye’de havayolu ulaşımının iki lider kuruluşu olan THY ve Pegasus’un artan döviz kurlarına rağmen kârlılık değerlerini ciddi oranda artırmaları ekonomi açısından pozitif bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Artan kârlılık ve doluluk oranlarında firmaların uyguladığı fiyat politikalarının etkisi olduğu da düşünülüyor. THY ve Pegasus ortalama bilet fiyatları hakkında linklerden bilgi sahibi olunulabilir.