Tofaş ve Mako'da anlaşma sağlandı

Bursa'da maaşlarının iyileştirilmesi ve Türk Metal'in MESS ile imzaladığı üç yıllık sözleşmenin yenilenerek daha iyi bir sözleşme imzalanması talebiyle üretimi durduran Tofaş ile Türkiye'nin en büyük otomotiv yan sanayi şirketlerinden Mako'daişçiler ile yönetim arasında anlaşma sağlandı. İşçiler 25 Mayıs Pazartesi günü işbaşı yapmak üzere evlerine gittiler.

Tofaş ve Mako'da anlaşma sağlandı

Bursa'da maaşlarının iyileştirilmesi talebiyle 8 gündür üretime ara veren Tofaş işçileri, yönetimle işçi temsilcilerinin yaptığı görüşmede anlaşma sağlanmasının ardından dün işbaşı yapmayan yaklaşık 600 işçi de eylemlerine son verdi. Ücretlerinde iyileştirme sözü alan işçiler, 25 Mayıs Pazartesi günü işbaşı yapacak. Gece geç saatlerde Tofaş Üst Yöneticisi (CEO) Cengiz Eroldu ve fabrika yönetimi ile bir araya gelen işçi temsilcileri masadan anlaşarak kalktı. Ücretlerinde iyileştirme sözü alan işçiler, 25 Mayıs Pazartesi günü işbaşı yapmak üzere fabrikadan ayrıldı.

Fabrika önünde işçiler adına açıklama yapan işçi sözcülerinden Mehmet Altın, tüm çalışan işçilere seyyanen bin lira ve maaşlarda iyileştirme sözü verildiğini söyledi. Ramazan ayına kadar zam konusunda bir açıklama yapılacağını belirten Mehmet Altın, "Süreçten dolayı kimsenin işten çıkarılmamasını talep etmiştik, yönetimde bu isteğimizi kırmadı ve kimsenin yerlerinin değiştirilmeyeceği sözünü verdi. Yeni bir beyaz sayfa açarak işimizin başında olacağız, Sendikal tercihlerde de kimseye karışılmayacak ayrıca biz para haricinde diğer maddelerde anlaşmayı sağladık. Para da CEO'nun söyleyeceği rakama göre belirlenecek. O konuda da fazla bir sıkıntı kalmadı" dedi. Yaklaşık üç saat süren toplantının ardından müjdeli haberi arkadaşlarına verdiklerini söyleyen Mehmet Altın "Fabrika önüne asılan pankartları ve kurulan çadırları toplayarak bölgeyi boşattık" diye konuştu.

MAKO’DA DA ANLAŞMA SAĞLANDI

Türk Metal'in MESS ile imzaladığı üç yıllık sözleşmenin yenilenerek daha iyi bir sözleşme imzalanması talebiyle 5 gündür üretime ara veren Türkiye'nin en büyük otomotiv yan sanayi şirketlerinden Mako’da da işçilerle yönetim arasında anlaşma sağlandı. Gece geç saatlerde işçi temsilcileri ile görüşen fabrika yöneticileri, işçilerin talepleri olan; işten atılmama garantisi, toplu sözleşme sürecinde haklarını savunmadığını düşündükleri Türk Metal Sen’in temsilcilik tabelasının sökülmesi ve temsilcilik odasında işçilerin şu an sözcülüğünü yapan temsilcilerin oturması konusunda imzalı teminat mektubu vermesinin ardından yaklaşık 300 işçi eylemini sonlandırdı. İşçiler 25 Mayıs Pazartesi günü işbaşı yapmak üzere evlerine gittiler.