Torbadan bir sürpriz daha çıkacak

Torba Yasa’da, af nedeniyle ertelenen borçları kapsayacak şekilde milat ötelenerek, 30 Ağustos ya da 30 Eylül’e kadarki borçları kapsaması planlanıyor. Bu, biriken vergi borcunun 71 milyarı geçmesi demek.

Torbadan bir sürpriz daha çıkacak

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; Meclis tatile girince yaklaşık 20 milyon kişiyi ilgilendiren Torba Yasa tasarısının görüşmelerinin ekim ayına kalmasıyla, vergi ve prim affı iki ay daha gecikecek. Gecikmenin güncel vergi ve prim ödemelerini olumsuz etkilemesi nedeniyle tasarıda 30 Nisan 2014’e kadar olan borçların af kapsamına alınması, son aylarda ödenmeyen borçları da kapsayacak biçimde ağustos ya da eylül ayına ötelenmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Af yasası çıkacağı gerekçesiyle son aylarda güncel vergi ve prim tahsilatında da düşüş olduğu bildiriliyor. Tasarının iki ay daha gecikmesi nedeniyle son aylarda güncel borcunu ödemeyen vatandaşların sayısının daha da artabileceği, bu nedenle tasarıda 30 Nisan olarak belirlenen başlangıç tarihinin 31 Ağustos veya 30 Eylül olarak değiştirilebileceği belirtiliyor. Ödenmeyen vergi miktarı haziran ayı itibarıyla nisan ayına göre 1 milyar lira artış gösterdi. Öteleme ağustos sonu olursa 2, eylül sonu olursa 2.5 milyar daha eklenmiş olacak.

126 MADDESİ TAMAMLANDI

Yani nisan sonu itibarıyla 69.7 milyar lira olan kapsamdaki vergi borcu, ağustos sonunda 71.7 milyara çıkacak. Diğer kamu alacaklarında da benzer eğilim söz konusu. TBMM’ye haziran ayının başında sunulan ve 38 gün Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşüldükten sonra 15 Temmuz’dan beri de TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen 148 maddelik Torba Yasa Tasarısı’nın 126 maddesinin görüşmeleri tamamlandı. Tasarının geri kalan 22 maddesinin görüşmelerine 1 Ekim’den sonra devam edilecek.

Haberin devamı için tıklayın