Turizmciden 9 maddelik talep mektubu

TÜROFED, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, "çok acil çözülmesi gereken sorunlar" için 9 maddelik bir talep mektubu sundu.

Turizmciden 9 maddelik talep mektubu

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğu 9 maddelik talep mektubunu açıkladı.

Geçen günlerde turizmcilere resepsiyon veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sektörün acil sorunlarının çözümü için 9 maddelik bir talep metni sunuldu. Mektupta, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından daha önce oluşturulan ‘’Turizm Acil Eylem Planı’’ referans alındı. TÜ- ROFED tarafından sunulan ‘’Çok acil olarak çözülmesi gereken sorunlarımız’’ başlıklı metinde; düşük faizli özel işletme kredilerinden, borç ertelemesine, turizmcilerin ihracatçı statüsüne alınma kriterlerinden yurtdışında oluşan Türkiye karşıtı havanın giderilmesi için yapılması gerekenlere, tahsis sürelerine ve KDV ve ÖTV iadesine kadar birçok madde yer aldı.

Konuyla ilgili Dünya’ya değerlendirmelerde bulunan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, sözlü olarak konuşamadıklarını ancak yazılı bir metinde taleplerini ilettiklerini dile getirdi. Olayın çok daha yeni olduğunu kaydeden Ayık, “Henüz bir geri dönüş alamadık. Ancak Cumhurbaşkanımız ilgili ve konuya vakıf. Biz Sektöre öncelik tanınmasını arzu ediyoruz” dedi.

TÜROFED’İN SUNDUĞU 9 MADDELİK TALEP METNİ

1. Eximbank, Kredi Garanti Fonu ve diğer kamu ve özel bankalar tarafından turizm sektörü için düşük faizli ve uzun vadeli özel işletme kredileri verilmeli.

2. Halihazırda ödeyemediğimiz vergi, prim vb. borçlarımız için faizsiz erteleme acilen açıklanmalı.

3. KDV Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, KDV ve ÖTV iadesinin mutlaka turizmciler için de sağlanması gerekmekte.

4. İş Kanunu'nda turizm sektörünün özelliği dikkate alınarak düzenleme yapılması yararlı olacak.

5. Yurtdışında Türkiye’ye karşı oluşan olumsuz havanın giderilmesi amacıyla Başbakanlık, Dışişleri, Kültür ve Turizm bakanlıkları ile TOBB tarafından oluşturulacak fonla etkin tanıtım sağlanmalı.

6. Elektrik ve su ücretlerinin en düşük tarifeden uygulanılması sağlanmalı. Yüksek olan katı atık, atık su bedelleri ve emlak vergileri konusunda makul çözüm sağlanmalı.

7. Turizm alanlarının 49 yıllık tahsis sürelerinin yaklaşık 30 yılı dolmuştur. Turizm yatırımlarının geri dönüş sürelerinin uzaması nedeniyle, ülke rekabetimizi kaybetmemek amacıyla tesislerini tümüyle yenileyecekler için tahsis sürelerinin uzatılmalı.

8. Turizmimizin bugünlere gelmesini sağlayan 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun günün koşullarına göre güncellenmeli.

9. THY'nin uçuş politikasındaki katı tutumunu değiştirerek, Antalya, Dalaman, Bodrum, Adnan Menderes, Çarşamba, Kapadokya ve Gazipaşa havaalanlarına yurtdışından doğrudan uçuşlara yönelmesi sektör açısından önem taşımaktadır.