Turizmde kayıp ekimde de sürdü

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı ekimde yüzde 25.8 azaldı.

Turizmde kayıp ekimde de sürdü

ürkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı güvenlik endişeleri nedeniyle Avrupalı turist sayısında devam eden azalmanın etkisiyle ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.8 azalırken, Rusya'nın yaptırımlarını kaldırmasıyla Rus turist sayısındaki düşüş yavaşlayarak yüzde 2.8 oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, ekim ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2.45 milyon olurken; Ocak-Ekim döneminde Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 31.35 azalışla 22.7 milyon kişi olarak gerçekleşti.

Geçen yıl Kasım sonunda yaşanan uçak düşürme krizinin ardından Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı ilk 10 ayda ise yüzde 78.3 düşüş kaydetti.

Rus turist sayısı Eylül ayında yüzde 61 daralmıştı.

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, "Avrupalı turistler güvenlik endişeleriyle gelmediğinden turizmde hala geçen seneye göre büyük bir düşüş var. Bu tarafta toparlanma olması için güvenlik endişelerinin azalması gerekiyor ki bu da jeopolitik gelişmelere bağlı. Ancak Rusya'nın yaptırımları kaldırmasıyla, o taraf da büyük ölçüde normale dönülmüş gibi görünüyor. Kısmi de olsa bir toparlanmanın olmasını olumlu görüyoruz" dedi.

Rusya ile Türkiye arasındaki charter seferleri yeniden başladı.

Rusya ile ilişkileri tekrar canlandırmak adına atılan adımların yanı sıra turist sayısı ve turizm gelirlerinde bu yıl görülen sert düşüş, hükümeti turizm sektörüne yönelik de çeşitli önlemler almaya itti.

Başbakan Binali Yıldırım, bugün 2017'de turizmdeki kayıpları telafi amacıyla Türkiye'ye turist getirenler için seyahat acentelerine yakıt desteğini görüştüklerini söyledi. Yıldırım ayrıca Antalya, Muğla, İzmir, Isparta, Trabzon gibi merkezlere ve havalimanlarına 2017 boyunca turist getiren "A" grubu seyahat acentelerine uçak başına 6,000 dolar destek verileceğini açıkladı.

Avrupalı turist sayısıdna düşüş sürüyor

PKK ve DEAŞ dahil olmak üzere Türkiye'de son dönemde artan saldırılar, Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gelen turist sayısında da ciddi düşüşe neden oldu.

Bu çerçevede Rusya haricinde gelir düzeyi nispeten yüksek olan İtalya, Fransa, Japonya gibi ülkelerden gelen ziyaretçi sayısında çift haneli düşüşler devam ediyor.

Almanya'dan gelen turist sayısı Ekim'de yüzde 33, İngiltere'den gelenler yüzde 35, Fransa'dan yüzde 43, Japonya'dan gelen turist sayısı ise yüzde 59 azalma kaydetti.

Turizm gelirleri de terör saldırılarının yarattığı güvenlik endişeleri ve Rus ziyaretçi sayısındaki düşüşün etkisiyle 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 32.7 azalarak 8.28 milyar dolar oldu.

Son dönemde atılan adımlarla Rusya ile ilişkiler normalleşmeye başlasa da, bunun olumlu etkisinin sınırlı kalacağı; Rusya'da ekonominin iyi olmamasının yanı sıra güvenlik endişelerinin de etkisiyle bu senenin turizm açısından kayıp yıl olacağı belirtiliyor.

Öte yandan Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, Avrupa'da Türkiye aleyhine artan propaganda nedeniyle turizmde 2017 yılının 2016'nın da altında olmasını beklediklerini söylemişti.

Ersoy, "2017'de 2016'dan farklı olarak sadece Rusya pazarında artış bekliyoruz. Avrupa pazarında ise artan anti-propaganda nedeniyle bu yıla göre daha da düşüş bekliyoruz" demişti.