Türk Hava Yolları Nijerya'dan çekilecek mi?

Ekonomisi dibe vuran Nijerya'da düşen yolcu sayısı ve artan maliyetler nedeniyle THY'nin rakipleri bir bir uçuşlarını durduruyor. Şimdi gözler ülkede halen uçuşlarını sürdüren 4 havayolu şirketinde!

Türk Hava Yolları Nijerya'dan çekilecek mi?
paralimani.com Ekonomi Servisi

Türk Hava Yolları'nın (THYAO) üç şehrine günde birer uçuş gerçekleştirdiği Nijerya'da havayolu şirketleri üzerinden bir deprem yaşanıyor. Ülkenin düşen petrol fiyatları nedeniyle dibe vuran ekonomisi, ülkedeki havayolu yolcusu sayısına hızla düşürdü. Döviz rezervleri tarihinin en düşük seviyelerine inen Nijerya'nın havayolu şirketlerine birikmiş ödemelerini de yapamamış olması nedeniyle önce 12 Mayıs 2016 tarihinde Amerikalı United Airlines, çalışanlarına, Nijerya'ya olan uçuşlarını Haziran ayı sonu itibariyle sona erdireceğini açıkladı.
United Airlines CEO'su Oscar Munoz ise bu hafta içi yaptığı açıklamada Nüjerya operasyonları için "tahammül edilemez" ifadesini kullandı.

Centurion Havacılık Danışmanlığı'nın CEO'su John Ojikutu ise birçok havayolu şirketinin Nijerya operasyonlarını durdurmak üzere olduğu uyarısında bulundu.

United'ın ardından İspanyol devi Iberia da ülkeye operasyonlarını durdurduğunu açıkladı. Gerekçe yine aynıydı: Düşen yolcu sayısı ve sürdürülemez operasyonel maliyetler.

Şimdi ise gözler ülkeye halllen uçuşlarını sürdüren havayolu şirketlerinin ne yapacağına çevrilmiş durumda. Bu şirketler ise Türk Hava Yolları, Virgin Atlantic, Lufthansa ve Air France.
Uzmanlar, yolcu sayısında bir toparlanma olmazsa veya ülkenin döviz kuruyla ilgili bir önlem almaması durumunda ülkede bir havacılık krizinin başgöstermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Nijerya'nın neredeyse tüm geçim kaynağı petrol ihracatı. Düşen petrol fiyatları nedeniyle tarihinin en yüksek bütçe açığıyla karşıa karşıya kalan Nijerya'da döviz kuru Naira, 2015 yılının mart ayından bu yana 197-199 dolar bandında baskı altında tutuluyor. Döviz kurları üzerindeki baskıya rağmen Nijerya hükümetinin tam devalüasyon yapmamakta direnmesi ülkedeki yabancı yatırımcıların geri çekilmesine neden oluyor.