Türk Lirası'na 10 milyarlık destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı sonrası kiralarda dövizden Türk Lirası'na geçiş için 30 gün süre verildi. Türkiye'de 400'ye yakın AVM'de 63 binden fazla kiracı olduğunu biliniyor. Erdoğan'ın talimatı sonrasında sadece AVM tarafında TL'ye geçişin 10 milyar lirayı bulması bekleniyor.

Türk Lirası'na 10 milyarlık destek

ABD'nin başlattığı ekonomik savaş sonrası yükselişe geçen doların bir ara 7'li seviyeleri dahi aşması üzerine ülke genelinde dövize karşı topyekün seferberlik başlatıldı.

Bir çok alanda yapılan işlemlerde dövizden TL'ye geçişler yaşanırken döviz kurlarının yükseliğinden ötürü maliyetleri neredeyse iki katına kadar çıkan kiracıların isyanına kulak tıkayan bazı AVM yönetimlerine karşı devreye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan girdi.

30 günlük geçiş süreci

Erdoğan'ın AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında verdiği talimat sonrasında hazırlanan çalışma Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre her türlü gayrimenkul alım satım ve kiralamalarında Türk Lirası kullanım zorunluluğu getirildi. Kararın uygulanması için ise taraflara 30 günlük geçiş süreci tanındı.

AVM'lerdeki dövizden TL'ye geçişi yenisafak.com’a değerlendiren AVM Kiracıları Derneği Başkanı Dr. Kenan Yüce, pazarlıkların sürdüğünü henüz sözleşmesini yenileyen AVM olmadığını söyledi.

Henüz sözleşmesini yenileyen yok

Türkiye'de yaklaşık kira sözleşmelerinin 2/3 ü Euro üzerinden yapıldığına dikkat çeken Yüce, sebebinin çoğu Avrupa kökenli şirket olduğunu belirtip, piyasada şu aşamada pazarlıkların sürdüğünü ve henüz sözleşme yenileyen AVM olmadığını söyledi.

Dövizle kira mağdur etti

Yüce, her yıl AVM’lerde kapanan, iş yerini devreden, iflas eden iş yeri sayısının binleri bulduğunu ifade ederek, “Tabela kaldırıldığı, devredildiği için insanlar iş yerlerinin kapanmadığını zannediyorlar. Her AVM’de her yıl 15-30 iflas yaşanıyor.” açıklamasında bulundu.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK