Türkiye’de Yatırım Yapmak İçin Uygun Zaman mı?

Günümüz finansal koşulları oldukça değişkendir ve bunlara ayak uydurmak oldukça zordur. Peki bugünkü şartlarda Türkiye'de yatırım uygun mu?

Türkiye’de Yatırım Yapmak İçin Uygun Zaman mı?

Gerek yabancılar olsun gerek Türkiye’de sınırlı vakit geçiren yurtdışında yaşayan göçmenlerimiz olsun her zaman bir Türkiye’de yatırım yapma konusunda meyilleri vardır. Fakat bu kararların ardından da acaba yatırım yapmak için doğru zaman mıdır, sorusu gelmektedir. Günümüz finansal koşulları oldukça değişkendir ve bunlara ayak uydurmak oldukça zordur. Aynı gün içerisinde bir finans danışmanı size yatırımlarınız için beklemeniz gerektiğini söylerken, diğer bir finans danışmanı bu koşulları kaçırmadan hemen yatırımınızı yapmanız gerektiğini belirtebilir. Hal böyle olunca Türkiye’de yapılacak yatırımlar bazen rafa kaldırılabilmektedir. Peki, şuan durum ne? Bunu bilmek oldukça zor olsa da fikir edinebilmek adına bir takım gelişmelerden bahsetmek gerekebilir.

Türkiye’de yatırım yapabilirsiniz çünkü değişim gösterse de yatırım için gerekli olan bazı koşullar her zaman sabit kalmaktadır. Örneğin %20 ile %33 arasında değişen vergi oranları sizin için cezbedici özelliklerden biri olabilir. Ayrıca arada vergi ile ilgili bir takım avantajlar da doğmaktadır. Özellikle stratejik yatırım ve büyük ölçekli yatırımlara yönelik teşvikler her zaman mevcuttur. Türkiye’de yatırım yapmak için bir diğer neden ise Türkiye’nin kalabalık nüfusudur. Avrupa ülkelerine bakarak oldukça genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’nin genç nüfusu yatırımlarınız için karar vermeniz konusunda size yardımcı olabilir. Özellikle gençlere yönelik yatırımlar pek çok yerde genellikle talep görmektedir. Türkiye hızla gelişen bir ekonomiye sahiptir. İstikrarlı ekonomik büyüme sayesinde ülkemiz hızlı büyüyen ve gelecek vaat eden bir ekonomiye sahip olmamızı sağlamıştır. Türkiye’nin iç pazarı oldukça büyüktür. Bu konuda yatırımlarınızın şekillenmesi konusunda size bir fikir verebilir. Türkiye internet aboneliğinde, hava yolu yolcu sayısında, cep telefonu aboneliğinde, yabancı turist sayısında ve kredi kartı kullanımının yaygınlığında sürekli yükselen bir eğriye sahiptir. Bu da size olacak talep hakkında gerekli bilgiyi verecektir. Nitelikli ve rekabetçi olan iş gücü potansiyeli sayesinde çalışan verimliliği oldukça fazla miktarda artmıştır. Hem üniversiteden hem de liselerden mezun kişi sayısı her geçen dönem çok daha fazla oranda artmaktadır.

Türkiye’de Yatırım Yapmak İçin Uygun Zaman mı? - Resim : 1
Türkiye’nin konumu ve onun bir geçiş merkezi olma durumu belki de yatırımlarınız açısından en çok tercih sebebi olabilecek noktasıdır. Çünkü bu kavşak nokta konusunda ki ülke hem Batıya hem de Doğuya rahatlıkla ulaştırma özelliğine sahiptir. Önemli pazarlara giden yollara çok rahat ve ucuz bir şekilde ulaşabilme imkânı tanınmaktadır. Enerji konusunda da Türkiye Doğu ile Batı arasında terminal görevi görmektedir. Yani ülkemiz ortadan kalktığında enerjinin de doğal olarak ortadan yok olması ile karşı karşıya kalınacaktır. Böyle bir durumda Türkiye’nin el üstünde tutulan ve sarsılmaz bir terminal işlevi bulunmaktadır. Ülkemizde yabancı yatırımcıların yatırımlarına yönelik reformlar yapılmıştır. İşletmelere verilen destek sayesinde yaklaşık altı gün gibi kısa bir sürede kurulmalarını sağlayacak imkânlar yer almaktadır. Gelişmiş altyapı sayesinde yatırımlarınızda kullanabileceğiniz ulaşım yolları sizlere oldukça düşük maliyetler ile sunulmaktadır. Bunlar Türkiye’nin yatırımlarınız için ne kadar mantıklı bir yer olduğunu destekler nitelikteki söylemlerdir. Yatırımlarınız için Türkiye’nin bu artı özellikleri her zaman için aklınızın bir köşesinde yer etmelidir.
Yabancı yatırımcılar ülkemizde her zaman desteklenmiştir. Bu yatırımcılar için devlet genel manada sürekli teşvik politikaları uygulamaktadır. Ayrıca yatırım yapacak yabancıları yönlendirme amacıyla pek çok kurum ve kuruluş da oluşturulmuştur. Hem Türkiye’de yapacağınız konut alma, arsa alma, gibi doğrudan yatırımlarınız için hem de kurmak istediğiniz şirkete yönelik yatırımlarınız için uygun teşvikler ve yeni uygulamalar mevcuttur.