Türkiye'den KKTC'ye gidecek su 5 TL'ye satılacak!

KKTC'ye Barış Suyu projesinde geçiş süreci için DSİ ihale düğmesine resmen bastı. Fakat 28 KKTC belediyesinden 8'i halen anlaşmayı imzalamadı. Sebebi ise metreküpü 2.30 TL'ye ulaşan maliyet!

Türkiye'den KKTC'ye gidecek su 5 TL'ye satılacak!

Devlet Su İşleri (DSİ), Kıbrıs'a su temini projesinde Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a denizden gidecek olan suyu yönetecek bir firma bulmak için ihale düğmesine resmen bastı. 1 yıl sürecek olan geçiş sürecinde bu işi kimin üstleneceği merakla bekleniyor.

Fakat 1.6 milyar TL'lik yatırım büyüklüğüne sahip olan ve Kıbrıs topraklarına yılda 75 milyon metreküp su taşınmasının planlandığı ve KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılaması beklenen 'Asrın Projesi'nde projenin bundan sonrası için KKTC belediyelerini zorlu bir karar süreci bekliyor.

20 KKTC BELEDİYESİ ANLAŞMAYI İMZALADI!
Su hattının geçeceği 28 belediyeden 20'si projeyi onaylayan anlaşmayı imzalamış durumda. 8'i ise halen imzalamış değil. Değirmenlik, Alayköy, Alsancak, Akıncılar belediye meclisleri anlaşmayı imzalamak istediklerini, fakat anlaşmadaki bazı rakamların imzalamalarının önünde engel oluşturduğunu söylüyor.

Kıbrıs'a Su Temini Projesi

Lefke Belediye Meclisi Başkanı Aziz Kaya, konuyu önce Belediye Meclisi'nin diğer üyeleriyle değerlendireceklerini ve Lefke'nin zaten iyi kalitede suya sahip olduğunu ve bu suyun metreküpünü 2 TL'den sattıklarını belirtiyor.
Dikmen Belediye Meclisi yorum yapmaktan kaçınırken, Değirmenlik Belediye Meclisi Başkanı Osman Işısal, KKTC basınına yaptığı açıklamada, aslında suyla ilgili geçiş anlaşmasını imzalama konusundaki tereddüdün suyun maliyeti olduğunu söyledi.

KKTC'ye 100 yılın porjesi açılış töreni Recep Tayyip Erdoğan

KIBRIS'A BARIŞ SUYUNUN MALİYETİ 2.30 TL, SATIŞ FİYATI 5 EURO!
Peki Türkiye'de Anamur üzerinden KKTC'ye denizden ulaşacak olan suyun KKTC'ye maliyeti ne olacak?
Türkiye'den KKTC'ye gidecek olan suyun metreküpü 2.30 TL'yi yani 0.70 Euro senti bulacak. Belediyelerin bu suyu tüketiciye kar ederek satmak için hesapladığı fiyat ise metreküp başına 5 TL yani 1.5 Euro. Bu rakamın içerisinde vergiler, hizmet bedelleri, atık su bedelleri ve faturalara eklenen diğer tüm ek maliyetler de bulunuyor.
Işısal, köylerdeki vatandaşların bu parayı ödeyecek gücü olmadığı inancıyla anlaşmayı imzalama konusunda tereddüt yaşandığını belirtiyor.

DSİ'NİN İHALESİ 27 TEMMUZ'DA KAPANIYOR

Devlet Su İşleri tarafından birkaç hafta önce açılan ihalede 51 kişinin istihdam edileceği belirtilirken, ihalenin 27 Temmuz’da kapanacağı ifade ediliyor.
TC adına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve KKTC adına da Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun imzaladığı “Türkiye’den KKTC’ye Su Götürme Projesi Kapsamında KKTC’de Yapılmış Olan İçme Suyu Tesislerinin Geçiş Döneminde İşletilmesine Dair Protokol” ile ‘geçiş sürecinin’ de özelleştirilmesi öngörülmüştü.
İlgili protokolün 4’üncü maddesinde, TC Devlet Su İşleri’ne “Kapsamdaki ünitelerin işletmesini teminen işletme, bakım ve onarım konusunda deneyimli firmaların katılımına açık 1 yıl süreli ihale açma” yetkisi verilmişti.