"Türkiye gazı yarı fiyatına alacak"

Genel Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, Türkiye'nin Kuzey Irak'tan gelecek hatla birlikte 2018'de doğalgazı 7 dolara temin edeceğini söyledi. Sepil, "Şu an İran ve Rusya'dan gazı 12-13 dolara alıyoruz. Ekonomiye çok katkısı olacak" dedi.

"Türkiye gazı yarı fiyatına alacak"

Genel Enerji İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, enerji sektöründeki son gelişmeleri Son Baskı’da değerlendirdi.

Petrol fiyatlarıyla ilgili konuşan Sepil, "Petroldeki düşüşün kalıcı olması imkansız. Fiyat düşünce yeni petrol arama alanları ekonomik olmamaya başlıyor. Düşüş sürdürülebilir bir şey değil. Bugünkü hareket günlük. Yarın 70 dolara düşerse ya da 90 dolara çıkarsa şaşırmamak lazım. Orta ve uzun vadede bunun bu seviyede kalması mümkün değil. Benim beklentim 2015'te tekrar 90 ve 100 dolarları görebileceğini düşünüyorum" dedi.

Sepil, Kuzey Irak petrolünde sağlanan anlaşma hakkında şunları söyledi: "Erbil'le Bağdat petrolün en şekilde satılacağı konusunda anlaşamamıştı. Türkiye sağlıklı bir pozisyon aldı. Türkiye Kürt petrolünün gelmesine izin verdi. Son günlerde miktarı arttı. 300 bin varil civarında petrol geliyor. Şu an orada IŞİD gelince dengeler değişti. Eskiden Kerkük'ten gelen petrol gelemiyor, IŞİD kontrolü altında. Bu sefer ekonomik realite olduğu için umut var. Bir yıl önce Kerkük-Ceyhan hattından 500 bin varil akıyordu. Yakında 700 bin-1 milyon Kürt petrolü gelebilir. Türkiye oradan indirim alabilir. Esas Türkiye'nin faydalanacağı 2018 başında gelecek gaz. Rusya ve İran'a ödenen fiyatların çok altında olacak. Esas fayda bu gazın Türkiye'ye geldiği gün olacak. Türk ekonomisine çok katkısı olacak. İki gaz sahasının da sahibi biziz. Şu an gazın 12-13 dolar faturayla alıyoruz, bunun 7 dolar ve altına düşeceğine yönelik anlaşmalar yapıldı."