Türkiye kırılgan beşliden çıkabilir

Petroldeki düşüşle Türkiye'nin kırılganlığının azalacağını belirten Alarko Holding CEO'su Yavrucu, "Türkiye kırılgan beşlinin dışına çıkabilir" dedi

Türkiye kırılgan beşliden çıkabilir

Alarko Holding CEO'su Ayhan Yavrucu, katıldığı yayında ekonomi gündemindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Yavrucu petrol fiyatlarındaki düşüşe ilişkin şunları söyledi: "Bir süre petrol böyle devam edecek. Düşüşün kalıcı olması cari denge için olumlu olacak. Türkiye'nin dış ödemelerde kırılganlığı açısından önemli. 65 dolara kadar ineceği bile söyleniyor. Türkiye 60 milyar doların üzerinde enerjiye para ayırırken, bunu 40 milyar dolara indirmesi demek 15-20 milyar dolarlık bir kaynak demek. Fed'in faiz artırımına gitmesi halinde dışarıdan kaynak bulması zorlanacağı için bu bize kolaylık sağlayacak. Kırılganlık katsayısı aşağı inecek ve kaynak ihtiyaçlarını azaltacak. Türkiye daha düşük faizle borçlanabilecek. Petroldeki düşüşün enflasyona etkisi 1,5 puanın altında olmayacaktır."

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRMEZ

Yavrucu, Merkez Bankası'nın faizde indirime gitmesini gerektirecek bir ortam olmadığını söyledi. Yavrucu, "Tasarruf sahibi negatif faiz alıyor. Ciddi bir tasarruf açığı da var. Mecburen borçlanma yoluna gidiyoruz. Petrol fiyatlarında düşüşün kalıcı olduğu yönünde sinyal almadan MB harekete geçmez" dedi. Petroldeki düşüşle Türkiye'nin kırılganlığının azalacağını belirten Yavrucu, "Türkiye kırılgan beşlinin dışına çıkabilir" diye konuştu.