Türkiye'nin en büyüğü açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar merkezi "Fuar İzmir" ve en büyük ihtisas fuarı "Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı" törenle açıldı.

Türkiye'nin en büyüğü açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan, Türkiye'nin en büyük fuar merkezi Fuar İzmir, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı törenle MARBLE İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile açıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Fuarı’nın kurucusu Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz’dan aldıkları bayrağı daha yukarılara taşıdıklarını, merhum Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın da en büyük rüyalarından birini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kocaoğlu, 1. İzmir İktisat Kongresi'nde “Bu şehirde fuarlar kurun, sergiler açın” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün verdiği büyük görevi de yerine getirdiklerini ifade etti.

Borçlarını ödediklerini, kredi notunu yükselttiklerini, hemşehrilerin ortak çıkarlarını gözeterek hakça planlama yaptıklarını dile getiren Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Hizmet ve yatırımları adaletli dağıtıyor, herkese aynı nazardan bakıyoruz ve bize de aynı nazardan bakılsın, ayrım yapılmasın istiyoruz. Borç ödeme ahlakı konusunda gerçekten örnek bir belediyeyiz. Güçlü bir yerel yönetim olabilmenin temel koşulunun “güçlü bir finans yapısı” olduğunu iyi bilmekteyiz. Tüm stratejimizi işte bu ana unsur üzerine kurduk."

"5 kat büyüyecek potansiyele sahip"

İzmir İktisat Kongresi’nden 9 Eylül Sergisi ve Arşı Ulusal İzmir Panayırı’na, İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan Fuar İzmir’e uzanan çizgisiyle İzmir'in fuarcılığın tarihini yeniden yazdığını dile getiren Kocaoğlu, "Fuar İzmir, Türkiye’nin en büyük ve en nitelikli fuar kompleksidir" dedi.

İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can da "Fuarlar, ülkeler arası ilişkilerin gelişmesinde büyük öneme sahiptir" dedi.

Kompleksin hem ülke hem kent ekonomisine ivme kazandıracağına işaret eden Can, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ekibine teşekkür etti.

Bu arada Vali Yardımcısı Can'ın, Vali Mustafa Toprak'ın başka bir program dolayısıyla açılış törenine katılmayacağını belirtmesi bazı vatandaşların tepkisine neden oldu.

İlk 100 fuardan biri

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya ise dünyanın ilk 100 fuarından birini yapmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Dünyada şampiyonlar liginde oynadıklarını ama ülkesinde aynı değeri bulamadığı kaydeden Kaya, "Türkiye'de doğayı tahrip eden olarak algılanıyoruz. Yeni yasalarla biz rehabilitasyonu da yapacağız. Bu doğa bizim. Bu sektöre biraz daha farklı gözle bakılmasını rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

MARBLE

Bu yıl 21. kez düzenlenen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı MARBLE, 27 ülkeden 373'ü yabancı toplam bin 562 katılımcı ile kapılarını açtı.

Fuarda ağırlıkları 10 ile 30 ton arasında değişen işlenmiş ve ham olmak üzere 15 bin ton doğal taş, toplam 784 blok sergileniyor.

Sadece profesyonel ziyaretçilere açık fuar, 28 Mart Cumartesi sona erecek.

Fuar İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 400 milyon liralık yapım maliyetini üstlendiği, kavşak ve monoray projeleriyle birlikte özkaynaklarla yapılan yatırım tutarının 600 milyon liraya ulaştığı Fuar İzmir'in kurulduğu 337 bin metrekare alanındaki kamulaştırmalar için de 40 milyon lira harcandı.

Toplam 337 bin metrekare büyüklüğünde arsa alanına sahip Fuar İzmir, 50 futbol sahasına eşit arazide inşa edildi. İnşaat alanı 240 bin metrekare olan Fuar İzmir'in yapımında kullanılan 34 bin ton demirle 5 Eylel Kulesi inşa edilebiliyor. Fuar İzmir için 29 bin metrekare fore kazık yapıldı.

Fuar İzmir'de 4 kapalı, 1 açık sergi alanı, ofis bloğu, fuar sokağı, seyir kulesi ve 2 bin 500 araç kapasiteli kapalı otopark bulunuyor.

Açık sergi alanı 31 bin 650 metrekare, fuar meydanı 20 bin 500 metrekare, fuar platosu 12 bin metrekare fuarın 2. etap için ayrılmış arazisi 46 bin metrekare, 2. etap için ayrılmış sergi holü alanı 33 bin metrekare, kongre, otel ve açık otopark için rezerv alanı 40 bin metrekare olarak ayrıldı.

Ayrıca kompleks alanının peyzaj çalışmaları için bin 545 ağaç, 9 bin 478 bitki dikildi ve 4 bin 700 metrekare hazır çim serimi yapıldı.