Üretim ekonomisinden canlı para piyasalarına

Ülkenin gelişim süreci dikkate alındığı zaman ortaya çok karmaşık bir durum çıkıyor.

Üretim ekonomisinden canlı para piyasalarına

Ekonomik hayatımıza şöyle bir bakalım, otuzlu yıllarda ki kıtlık, ikinci dünya savaşı ile adeta ayyuka çıkıyor. Hemen sonrasında tek partili döneme son verilmesi ve Demokrat Parti dönemi ile birlikte dörtnala koşan, üretim ekonomisine önem veren bir anlayışla birlikte kalkınma hızını yakalayan bir ülke ortaya çıktı. Ardından başlayan darbe süreci ile birlikte emekleme dönemine geçen ekonomimiz, Adalet Partisi ile birlikte yeniden tırmanışa geçti.

Baktığımızda aslında ülkemizde ekonomik seyrin, bir ileri iki geri gittiğini görmemiz mümkün. Burada dikkate alınması gereken husus, piyasalarımızın ülke gündeminden nasıl etkilendiği. Bu nokta sanıyorum ki konumuzun da ana damarını oluşturuyor. Yabancı sermayenin ülkemize akması, bir noktada dışa bağımlı bir ekonomiyi oluşturuyor. Ülkenin krize girmemesi için ekonominin dizginlerinin, yerel kuvvetlerde olması gerekiyor. Borsa, tam olarak bu evrede ortaya çıkıyor ve varlık olarak büyük bir öneme sahip olarak karşımızda duruyor.

Araştırmacı Olun

Borsa, bacasız endüstri görevinde aslında, canlı borsa kavramı derken, borsanın bu özelliğine dikkat çekiliyor aslında. Üretim ekonomisi vardı eskiden, şimdiler ise, para ile oynanarak bir ekonomik düzen geliştirilmeye çalışıyor. Hisse senetleri, halka arz olan şirketler ve bu şirketlerin hisseleri vasıtasıyla para kazanmaya çalışan insanlar, durum bu kadar açık ve net bir şekilde ortada. Günümüzde işi bileceksiniz, işe gitmeyeceksin anlayışı çok yaygın, bu yaygınlığın nedeni, borsanın ekonomik hayatımızın içine tam anlamıyla girmiş olmasıdır.

Borsa İstanbul’un işlem hacmi, büyük borsaların işlem hacmine yaklaşmış durumda. Bu durum, aslında ülkenin de geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Gelinen noktaya, kolay gelinmedi, birçok bedel ödendi ve bugünkü ekonomik yapıya ulaşıldı. Hala eksikler var mı? Var tabi ki ancak sistem kendi içerisinde yenilemeye girerek, eksikleri bertaraf etme noktasında adımlar atıyor. Bu gelişmeleri ciddi bir şekilde takip etmek gerekiyor. Para hareketleri her geçen gün yer değiştiriyor ve bu değişiklikler en çok, küçük yatırımcıları etkisi altına alıyor. Bunun önüne geçmek için, piyasayı iyi takip etmek gerekiyor.

Yardımcılarınızı İyi Seçin

Gündemde yer alan bazı kuruluşların piyasada yer alan hisse senetleri, değer görüyor ve bu da paranın yönünü değiştiriyor. Canlı borsa takibiyle bu tür bilgilere erişmeniz mümkün olacak. Ekonomi bültenlerinin satır aralarında yer alan haberlerde önem arz ediyor. Bazı durumlarda, bütün bilgiler çırılçıplak bir şekilde orada yer alıyor. Sadece okumayı bilmek gerekiyor. Okumayı bildikten sonra yapılacak yatırımlarda bilinçli olacak ve bilinçli olan yatırım sonunda, yüzünüzü güldürmüş olacaktır. Borsadan para kazanmak için, ekonomi profesörü olmanıza gerek yok, sadece kavramları bilmeniz yeterli, bunun dışında bir de yatırım yapacağınız firmanın biraz olsun piyasada ki yerini kontrol etmeniz gerekiyor.

İnsana bu noktada hisleri de yardım ediyor ancak her zaman hislerle yola çıkmak, bu sektör için tercih edilen bir düşünce biçimi değil ne yazık ki. Bunun için biraz daha reel olmak gerekiyor, daha rasyonel çözümler üretmek gerekiyor. Rasyonel çözümler ile birlikte canlı borsa takibi size kazanç kapısını aralayacaktır. Konuyla alakalı olarak daha derinlemesine bilgi sahibi olmak için adlı internet sitesini ziyaret etmelisiniz. Site içerisinde yer alan bilgiler, size borsa alanında yardımcı olacaktır. Ne yapmanız gerektiğini bilmediğiniz yollarda, rehbersiz dolaşmamanız gerekiyor. Bu siteyi ziyaret ederek rehberi elde edebilir ve kazançlı bir dünyaya ilk adımı atmış olabilirsiniz. Bu dünyanın altın kuralını hatırlatmakta tekrar fayda var, reel politikalar ve rasyonel düşünce akımları, bu iki temel husus, rehberinizle birlikte sizin bu yolda ki yardımcılarınız olacaktır.

Kaynak: Ekonomide Bugün