Varlık Fonu için Obama, Clinton ve Muhtar Kent danışman olacak

Varlık Fonu için dünyaca ünlü isimlerden danışma kurulu oluşturulacak. Kurul için ABD eski başkanları Obama, Clinton ve Coca Cola'nın eski CEO'su Muhtar Kent gibi isimlerle konuşuluyor.

Varlık Fonu için Obama, Clinton ve Muhtar Kent danışman olacak

Türkiye'nin ekonomisi için en önemli girişimi olan Varlık Fonu'nu dünyada tanıtacak ve fonun amacını gerçekleştirmek için gerekli adımların atılmasını sağlayacak girişim için düğmeye basıldı. Varlık Fonu yönetiminin fonun dünyanın tanıdığı önemli kişileri içeren danışma kurulu oluşturacağı öğrenildi.

DANIŞMA KURULU İÇİN DÜNYACA ÜNLÜ İSİMLERLE GÖRÜŞÜLÜYOR

Danışma kurulu ise çok çarpıcı isimlerden oluşacak. Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski başkanları Barack Obama ve Bill Clinton ile Coca Cola'nın eski CEO'su (Halen Yönetim Kurulu Başkanı) Muhtar Kent gibi isimlerle iletişime geçildiği ifade edildi. Fonun bu önemli isimlerle bağlantıya geçilmesi için dünyaca ünlü üst düzey insan kaynakları danışmanlığı veren şirket Egon Zehnder ile anlaşma sağladığı ve şirketin danışma kurulu oluşturulması için çalışmaya başladığı kaydedildi.

ABD'Lİ BAŞKANLARIN VİTRİNDE OLMASI YATIRIMCILARI ÇEKECEK

Ünlü isimlerin danışma kuruluna alınması bir yandan fonun işleyişinin doğru yönlendirilmesini sağlarken diğer yandan başta borçlanma olmak üzere fonun yatırım çekmesinin önünü açacak. Özellikle Kanal İstanbul,Üçüncü havaalanı gibi projelerin de dünyada iyi tanınması ve yatırımcı çekmesi için bu tanınmış isimler bir vitrin görevi görecek. Yaklaşık 200 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması beklenen fon böylece yabancı yatırımcı çekebilecek önemli bir fonksiyon da elde etmiş olacak. Eski ABD başkanlarının vitrinde bulunması milyarlarca dolarlık varlığa sahip ABD'li fonların güvenini de kazanacak.
Daha Fazla Bilgi

EKONOMİYE HER YIL 35 MİLYAR KAYNAK

Fonun kurulmasıyla 10 yıl içinde milli gelir büyümesine 1.5 puan katkı yapacağı hesaplanmış. Bunun anlamı TÜİK'in yeni revizyonu ile 2.3 trilyon liraya çıkan milli gelire yılda yaklaşık 35 milyar liralık katkı sağlanacağı. Tabii ki sermaye piyasalarının büyüme ve derinleşmesinin sağlaması ile oluşabilecek kriz ortamlarında yabancıların gerçekleştirecekleri fon çıkışlarının yaratacağı varlık fiyatlarının düşmesi, baraberinde yerli yatırımcıların spekülatif döviz talebi ile oluşabilecek likidite sorunlarına da fon çare olacak.

TEMEL HEDEFLERİ

- Milli geliri 1.5 puan daha artıracak

- Yapılacak yatırımlar ile yüz binlerce kişilik ek istihdam sağlanacak

- İslami finans varlıklarının kullanımını yaygınlaştıracak

- Savunma havacılak ve yazılım gibi teknoloji yoğun sektörler desteklenecek. Bu sektörler uluslararası alanda rekabet edecek.

- Otoyollar, Kanal İstanbul, nükleer santral gibi dev projeler kamu borcu arttı finanse edilecek.

- Petrol ve doğalgaz gibi stratejik önemdeki sektörlere yurtdışında yatırım yapılabilecek.

- Katılım finansmanı sektör payı artacak.