Yeşil pasaportlu ihracatçı sayısı 6 bin 259 kişi oldu

Antalya'da ihracatçılarla bir araya gelen Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal, başvuru yapan 5 bin 176 hak sahibi firmadan 6 bin 259 kişinin yeşil pasaportunu onayladıklarını söyledi

Yeşil pasaportlu ihracatçı sayısı 6 bin 259 kişi oldu

Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal, Ekonomi Bakanlığı'nın ihracat ve teşvik amaçlı yaptığı destekler hakkında bilgi verirken, özel sektörün piyasanın barometresi olduğunu söyledi. İhracatın artması için destekler verdiklerini anlatan Bal, şöyle dedi:

"Üretim ve yatırımların artması için almakta olduğumuz tedbirlerin yanı sıra ihracat desteklerinin etkisiyle, ihracatımızın orta vadeli program doğrultusunda 2017 yılında 156.5 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. 2016 yılında 242 gümrük bölgesine ihracat, yine aynı yıl içerisinde 237 gümrük bölgesinden ithalat gerçekleştirilmiştir."

YEŞİL PASAPORT

İhracatçılara sağlanan yeşil pasaport desteğiyle ilgili de bilgi veren Müsteşar Yardımcısı Kadir Bal, "11 bin 351 ihracatçı firmamızın toplam 14 bin 692 yetkilisi, hususi pasaport alma yetkisine sahip. Başvuru yapan 5 bin 176 hak sahibi firmadan toplam 6 bin 259 kişinin pasaport formu bakanlığımız tarafından onaylanmıştır" diye konuştu.

2017 yılı içerisinde 31 il ve 2 ilçede bakanlık yetkililerinin bin 215 firmayı ziyaret ettiğine değinen Kadir Bal, yıl sonu itibarıyla ziyaret hedeflerinin 41 ilde 1500 firma olduğunu söyledi.

"25 TIR BLOK MERMER İHRACATIYLA 1 TOMOGRAFİ CİHAZI İTHAL EDİYORUZ"

ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer ise katılımcılara Antalya ekonomisi hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin en önemli sorununun cari açık olduğunu belirten Özer, ihracatın ithalattan fazla olması halinde cari açığın kapanacağını kaydetti. Özer, "25 TIR blok mermer ihraç ettiğinizde sadece 1 adet tomografi cihazı, 2 bin 612 TIR çimento sattığınızda yalnızca 1 TIR bilgisayarın ithal edilebildiği bir dünyada yaşıyoruz. Yani biz eğer mermer üretiyorsak bunu blok mermer olarak değil, işlenmiş ve katma değerli bir ürün olarak satmalıyız" dedi.