Yunanistan’ı kıyak emeklilik mi yaktı?

Avrupa’da emekliye bütçeden en yüksek payı, Yunanistan ayırıyor. Ülkede ortalama emekli aylığı 882 euro’yla AB ortalamasının tam 169 euro üzerinde. Üstelik emeklilik yaşı AB’den erken. İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin, “İtalyanlar erken emeklilikten, Yunanistan’da yaşayanlar erken emekli olabilsinler diye vazgeçmediler” sözü, yaşanan sıkıntıyı açıkça ortaya koyuyor

Yunanistan’ı kıyak emeklilik mi yaktı?

Milliyet gazetesi yazarı Cem Kılıç bugünkü yazısında Yunanistan krizinin perde arkasını yazısına taşıdı.İşte o yazı:

Yunanistan krizi o kadar derinleşti ki, tüm dünya gözlerini Komşu’ya çevirdi. Akıllarda tek soru var: Şimdi ne olacak?

Yunanistan’da borçlu ve alacaklılar için en fazla gündem yaratan konu ise emekli maaşları... Haksız da sayılmazlar. Yunanistan AB üyesi ülkeler arasında, bütçesinden emekli maaşlarına en yüksek payı ayıran ülke durumunda. Yunanistan’ın ekonomik krizin başlangıcından bu yana emekli maaşları konusundaki cömert tavrını pek değiştirdiği söylenemez.

Yunanistan’ı kıyak emeklilik mi yaktı? - Resim: 1

Üstelik hala finansal olarak bu yapıyı sürdürebilecek bir kaynağı da ortaya koyabilmiş değil. Emekli aylıklarınnda bir geri adımın toplumsal infial yaratacak olması konunun hassasiyetini artırıyor.

Tehlikenin farkındaydı

Aslında Yunan hükümeti de emekli aylıklarına ayrılan paranın fazla olduğunun farkına varmış durumda. İlk adım 2010’da 2050 yılı itibarıyla emekli aylıklarının bütçe içindeki payının yüzde 25 düzeyine çıkarılmasının iptal edilmesi; ikinci adım ise 2013’de emeklilik yaşının 67’ye çıkarılması şeklinde atılmıştı. Emeklilere yılda 2 kez verilen prim de iptal edilmişti.


Yazının devamını okumak için tıklayınız.....