Yunanistan için Avrupa'dan ilk tepkiler

Ekonomik krizin reçetesi olarak görülen kemer sıkma önlemleri için sandık başına giden Yunanistan'da halk hayır dedi. 61,35 hayır, yüzde 38,65 evet çıkan sandıkların ardından ülkede gece boyunca kutlamalar vardı. Peki Yunan halkı aslında nelere hayır dedi ve çıkan sonucu Avrupa nasıl karşıladı...

Yunanistan için Avrupa'dan ilk tepkiler

Yunan İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre halkın kararı, yüzde 61,35 hayır, yüzde 38,65 evet olarak yansıdı. Bu sonuçla "hayır"cılar, Sintegma Meydanı başta olmak üzere başkenti Atina'nın çeşitli yerlerinde kutlama yaptı.

YUNAN HALKI NELERE HAYIR DEDİ

Pire ve Selanik limanları başta olmak üzere özelleştirmelere,

KDV'nin yüzde 13'ten 23'e çıkarılmasına,

Elektrik zammına, Yunan adalarının vergi avantajının kaldırılmasına,

882 euro olan ortalama emekli maaşlarında yüzde 6'lık kesintiye,

Memur maaşlarında yüzde 2'lik kesintiye dün sandık başına giden halk hayır dedi.

AVRUPA'DAN İLK TEPKİLER

Yunan halkının “hayır” kararı sonrası Avrupa’da yaşanan gelişmeler ve gelen ilk tepkiler de şöyle:

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, euro bölgesi liderlerini, Yunanistan'ı görüşmek üzere salı günü zirveye çağırdı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jan Klod Yunker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve euro grubu başkanıyla telekonferans yönetimiyle bir görüşme gerçekleştirecek.

Euro bölgesi maliye bakanları, bu hafta içinde Yunanistan'ı ele almak üzere biraraya gelecek.

MERKEL VE HOLLANDE BİRARAYA GELECEK

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Holland, bundan sonra Yunanistan'la ilgili atılacak ortak adımları ele almak üzere bugün Paris'te görüşecek.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Şulz: “Yunan halkının tercihine saygı gösterilmesi gerekir. Bu durumda Yunan banklarının salı günü açılması zor ve tehlikeli.” Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel: “Bundan sonra Yunanistan'la nasıl müzakere yürütüleceğini tahmin etmek güçleşti. Çipras hükümeti, Yunanistan'ı umutsuzluk ve terkedilişe sürükledi.”

Fransa'nın aşırı sağcı ulusal cephe lideri Marine Le Pen, referandum sonucunu Avrupa Birliği oligarşisine karşı zafer olarak tanımladı. Euronun ülkelerin egemenliğini ellerinden alan bir para birimi olduğunu savunan Le Pen, Yunan halkının referandumda “hayır” diyerek egemenliklerini geri kazandıklarını belirtti.

İngiltere'de Avrupa Birliği karşıtı Bağımsızlık Partisi’nin lideri Nigel Farage da, "Avrupa projesi artık ölüyor" dedi.

MALİYE BAKANINDAN ŞOK İSTİFA

Yunanistan'da bu sabah ise sürpriz gelişme yaşandı. Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis istifa edeceğini açıkladı. İstifa ettiğini Twitter adresinden duyuran Varoufakis, "Artık Bakan değilim! (Minister No More!)" yazdı.


Varoufakis, Yunananistan’da dün yapılan ve Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan Troyka’nın paketine güçlü bir "hayır" oyunun çıktığı referandum sonrası yaptığı açıklamada da, "Bizim HAYIR’ımız, demokratik ve rasyonel bir Avrupa’ye EVET demektir" dedi.

Maliye Bakanı istifasının nedenine ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Varoufakis, daha önce referandumda, Yunan halkının Avrupa'nın sunacağı şartların kabul edilmesine "evet" demesi durumunda, 'derhal' istifa edeceğini açıklamıştı. Maliye Bakanı, Yunanistan'ın borçlarının yeniden yapılandırılmasını kapsamayan bir progrman altına imza atıp atmayacağı yönündeki soruya ise "Kolumu kesmeyi tercih ederim" dedi. Syriza Partisi, referandumdan "hayır" oyunun çıkmasını istiyordu. Sandıklardan da büyük farkla 'hayır' oyu çıktı. Bu sabah gelen açıklama şaşırttı.

Kaynak:Milliyet