Yunanistan yangını piyasaları sarsıyor

Piyasalar, Yunanistan krizine son dört yılın en sert tepkisini verdi. Borç krizinin daha da derinleşeceğine ilişkin endişeler artıyor

Yunanistan yangını piyasaları sarsıyor

Dünya piyasalarında Yunanistan korkusu derinleşiyor. Bugün Uluslararası Para Fonu’na (IMF) 1.6 milyar euroluk borcunu ödemek zorunda olan ancak kreditörleriyle anlaşmayan Yunanistan’ın bankaları kapatma ve sermaye kontrolleri uygulama kararı dünya borsalarında da yankılandı. Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkmaya giderek yaklaştığı endişesi piyasaları salladı.

Avrupa borsaları, Yunanistan krizinden dolayı 2011’den bu yana en kötü günle karşı karşıya kalırken, euro yüzde 2’den fazla kayıp verdi. Avrupa borsaları Yunanistan’ın bankaları kapatması ve sermaye kontrolleri uygulamaya başlamasının ardından sert satışlar yaşadı. Borsalar bankacılıık hisselerinin öncülüğünde düşerken, özellikle Güney Avrupa bankaları bu sert satıştan fazlasıyla etkilendi. Euro Bölgesi bankacılık endeksi .SX7E yüzde 5.5 düştü. Bölgenin güney ülkeleri İspanya, İtalya ve Portekiz’deki kreditörler en büyük kaybı verdi. Portekiz borsası yüzde 5 kayıp yaşarken, FTSEurofirst 300 endeksi yüzde 3 geriledi. Almanya’nın DAX ve Fransa’nın CAC endekslerinin her biri yaklaşık yüzde 4 gerilerken, EuroSTOXX 50 endeksi de aynı oranda düştü ve 2011’den bu yana en büyük günlük kaybını gerçekleştirdi. ABD’de işlem gören Yunan hisseleri sert geriledi. Yunan bankaları ve Atina borsası ise bütün haftayı kapalı geçirecek.

Kaynak:Dunya