Zarar 200 bin dolar

Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya gümrük kapısından döndürülen çiçek TIR’larının sektör için kısa zaman içerisinde 200 bin dolarlık bir zarara sebep olduğunu söyledi.

Zarar 200 bin dolar

İstanbul CNR Fuar Merkezi'nde gerçekleşen Expo 2016 Antalya tanıtım toplantısına katılan Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya gümrük kapısından geri çevrilen çiçek TIR’ları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“SEKTÖR AÇISINDAN ZOR BİR DURUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Sektör açısından bakıldığında zor bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirten Bağdatlıoğlu, “Şuanda kriz dediğimiz olayları yaşamaya başlayalı daha iki üç gün olmuşken yolda giden TIR'larımızı geri döndürmek zorunda kaldık. TIR'larımız Moldovya sınırından, Ukrayna sınırından, İstanbul sınırından hatta Antalya’dan yeni yola çıkmış olan TIR'larımızda hepsi geri dönüyor. Yasal olarak sınır kapılarından girmemizde bir sorun görünmüyor ama onlardan gelen bilgilere göre, TIR'ları kesinlikle yollamayın kapıda bekleyecekler diyorlar. TIR'larımızda bulunan ürünlerimizi bozulacak ürünler olduğu için kayıtlı olarak görünmese de bizler TIR'larımızı geri çevirdik” diye konuştu.

"KISA ZAMAN İÇERİSİNDE ZARAR 200 BİN DOLAR ZARAR"

Tam iki milyon çiçeğin yılbaşı öncesinde geri çevrildiğini söyleyen Osman Bağdatlıoğlu, “Kısa zaman içerisinde 200 bin dolarlık gibi bir zarar olarak görülüyor ama uzun zaman içine yayıldığı zaman 30 milyon dallık bir ihracatımız var. Rusya ile birlikte 10 milyon dolarlık bir ihracat yapıyoruz. Bu ticaret bizim için çok önemli çünkü, dünyada Almanya’dan sonra en fazla çiçek alan ülke Rusya’dır. Bunu da bir yana bırakın bizim onlarla uzun yıllara dayanan kardeşçe ilişkilerimiz var. Bizler bu ilişkilerimize güvenerek ticaretimizi geliştirdik. Ben sektörde olan biri olarak, böyle bir olay yüzünden ilişkilerimizin bozulmasını istemiyorum” ifadelerini kullandı.

"YAŞANAN OLAYIN SEKTÖRE PSİKOLOJİK YANSIMASI OLACAKTIR"

Yaşanan olayın sektöre psikolojik olarak çok büyük bir olumsuzluk yaşattığını dile getiren Bağdatlıoğlu, “Fiyatlar anında yüzde 30 oranda düştü. Rusya’ya satamadığımız mallar diğer ülkeleri de etkileyecekler. Sadece Rusya’ya güvenerek iş yapan firmalarımız büyük zararlar görecekler. Bu olay gerçekten bizim sektörü zor duruma düşürecek. O yüzden bu olayın bir an önce çözülmesi gerekiyor. Ülke çıkarları tabi ki önemlidir ama halkın çıkarları da gözardı edilmemelidir. Daha da önemlisi çiçek sevgidir, barıştır. Rusya’dan içeriye ne kadar çiçek girerse ben inanıyorum ki barış arkasından hemen gelecektir” diye konuştu.