Zarar gören çiftçiye bir 25 liralık şok!

Sigortadan dolu hasarı almak için meteorolojiye 25 lira ödemek zorunda kaldılar

Zarar gören çiftçiye bir 25 liralık şok!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün dolu nedeniyle zarar gören kişilerin istediği resmi belge için ’Meteorolojik bilgi satışı’ nedeniyle 25 lira alması, tepkiye yol açtı. Kayseri’de dolu nedeniyle araç ve evleri zarar gören 130 kişi, 25’er lira ödeyerek aldıkları belgelerle sigorta şirketlerine başvurdu.

Kayseri ve çevresini etkileyen, özellikle Bünyan İlçesi ve dolaylarında 24 Haziran’da etkili olan ceviz büyüklüğündeki dolunun yol açtığı hasar nedeniyle çok sayıda kişi sigorta acentelerine başvurdu. Acente yetkilileri, Meteoroloji Müdürlüğü’nden dolu yağışına ilişkin yazılı rapor almalarını istedi. Yazılı ve sözlü olarak Meteoroloji 7’nci Bölge Müdürlüğü’ne başvuranlar, bu belge için kendilerinden 25 TL istenince şaşırıp, tepki gösterdi.
Yetkililer ise, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan 4 bin 736 sayılı yasa ile kamu kurum ve kuruluşları dışında meteorolojik bilgi ve belge isteyenlerin bu hizmet için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki Döner Sermaye hesap numarasına 25 TL ödenmesi gerektiğini belirtti. Meteroloji 7’nci Bölge Müdürü Ali Özkır, doludan zarar görenler ve çiftçilerden alınan 25 TL’nin kanun gereği ve yasal olduğunu belirtti. Özkır, şöyle dedi:

"Meteoroloji, kanun gereği kamu kurum ve kuruluşları dışında ürettiği bilgileri bedel karşılığında vatandaşlara ve çeşitli kuruluşlara vermektedir. Resmi Gazete’de yayımlanmış Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, Kayseri’deki son dolu felaketinde ev, araç ve tarladaki ürünü ,bahçedeki meyve ağaçları zarar gören ve bunu belgelemek isteyenlere 25 TL karşılığında meteorolojik rapor veriyoruz."