Ziraat'ten esnafa emeklilik kredisi

Devlete prim borcu olan Bağ-Kur’lu esnafa Ziraat Bankası’ndan destek var. Esnaf bankadan kullanacağı krediyle prim borçlarını kapatarak emekli olabilecek. Krediden yararlanma süresi 31 Ekim’de bitiyor

Ziraat'ten esnafa emeklilik kredisi

Esnafa devlete olan prim borçlarını kapatması için en önemli destek Ziraat Bankası’ndan geldi. Banka, esnafa prim borçlarınıkapatarak emekli olabilmesi için kredi kullandıracak. Böylece Bağ-Kur’lu esnaf, hem borç faizlerinden kurtulacak hem de emekli olabilecek. Bir başka ifadeyle 30 Haziran 2016’ya kadar olan prim borcunu ödeyen Bağ-Kur’lu esnaf prim, yaş ve yıl şartını yerine getiriyorsa hemen emekli olacak.

SGK ve Ziraat işbirliği Ziraat Bankası esnafa kullandıracağı krediye yüzde 1.05 faiz uygulayacak. 48 ay vade imkanı sunacak. Esnaf, Ziraat şubelerinden alacağı dilekçe örneği ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuracak. Esnaf, SGK’dan alacağı prim borcunun ne kadar olduğunu, borç ödendikten sonra yaşlılık aylığına hak kazanıp kazanamayacağını ve bağlanacak aylık tutarına ilişkin bilgileri içeren form ile yeniden Zirat Bankası şubelerine başvuracak.

KİMLER KREDİ İÇİN BAŞVURABİLİR?

- Bağ-Kur kapsamında aylık bağlanacak sigorta prim borcu bulunan sigortalılar (yapılandırılmış sigorta primi, yapılandırılmış genel sağlık sigortası borcu ve durdurulan sürelerin canlandırılması dahil).

- Hizmet borçlanması (doğum ve askerlik borçlanması vb.) yapılması suretiyle aylık bağlanacak sigortalılar, söz konusu krediye başvurabilecekler.

- Ayrıca tarım (çitçi) Bağ-Kur'lu olanlar, vergi kaydı olan esnaf, şirket ortakları ve muhrtarlar.

TAKSİT SAYISI MAAŞA BAĞLI

Kullandırabilecek kredi tutarı, prim borcu miktarını aşamayacak. Kredi taksitleri, Ziraat Bankası tarafından ödenecek emekli maaşından kesilecek. Taksit tutarı maaş tutarına göre belirlenecek. Gerek uygun faiz oranı gerek ödeme kolaylığı nedeni ile prim borç tutarı bulunan sigortalıların büyük bölümünün başvurmaları gerekiyor. Krediden yararlanmak için başvuru süresi 31 Ekim'de bitiyor.