AA'nın arşivi Turkcell'e emanet

Anadolu Ajansı (AA), veri merkezinde bulunan 97 yıllık arşivinin bir yedeğini Turkcell Gebze Veri Merkezi'ne taşıdı.

AA'nın arşivi Turkcell'e emanet

AA, Turkcell ile yaptığı anlaşma kapsamında Ankara'da Genel Müdürlük veri merkezinde bulunan tüm haber verilerinin bir yedeğini Turkcell Gebze Veri Merkezine aktardı.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka, söz konusu işbirliğiyle Ajansın 7 gün 24 saat çalışan bir kurum olarak iş sürekliliğini sağlamaya yönelik ilk adımın atıldığını belirtti.

Bu şekilde veri merkezinde bulunan AA'nın 97 yıllık arşivinin bir kopyasının Turkcell Gebze Veri Merkezi'ne taşındığını kaydeden Şıvka, şöyle konuştu:

"Bizler AA'nın arşivine Türkiye'nin hafızası olarak bakıyoruz. Bu anlaşmayla olası bir deprem veya yangın gibi felaket durumunda Türkiye'nin hafızasının yok olmasının önüne geçilmiştir. Nihai hedefimiz Ajansımızın tüm bilişim sistemlerinde sıfır kesintiyi sağlamaktır. Bunun için aktif çalışan birden fazla veri merkezinin farklı lokasyonlara kurulması veya bu hizmetin güvenilir kuruluşlardan alınması gerekiyor. Turkcell, Türkiye'de böyle bir hizmeti verebilecek sayılı kuruluşlar arasında bulunuyor."

- "Verinin yüzde 96'sı yurt dışında tutuluyor"

Turkcell Kurumsal Satış Bölüm Başkanı Tuğrul Cora ise entegre iletişim ve teknoloji hizmetlerinde bölgesel oyuncu olma stratejisi çerçevesinde bu yıl hizmete aldıkları ve Türkiye'nin en büyük veri merkezi olan Turkcell Gebze Veri Merkezi'nde, AA’nın 97 yıllık arşivinin bir yedeğinin yer almasından mutluluk duyduklarını ifade etti.

Türkiye'de üretilen verinin yüzde 96'sının yurt dışındaki veri merkezlerinde tutulduğuna işaret eden Cora, "Türkiye'nin verilerinin Türkiye'de kalmasını sağlayacak Gebze Veri Merkezi ile veri depolama konusunda bölgemizin en güçlü şirketlerden birisi olmaya kararlıyız. Bu hedefin ilk adımı olan Turkcell Gebze Veri Merkezi'ni kamu kurumlarımızın ve özel sektörün hizmetine sunduk. Böylece veri saklama ve bulut gibi ihtiyaçlar için şirketlerin, herhangi bir yatırım yapmadan dünyanın en iyi veri merkezleri ile aynı standartlarda ve hizmet kalitesinde anahtar teslim hizmet almasına olanak tanıyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

- Verilere üst düzey koruma

Anlaşmayla AA'nın 97 yıllık arşivinin yanı sıra üretilen her haberin bir kopyası AA veri merkeziyle eş zamanlı şekilde Turkcell Veri Merkezi'ne de gönderilecek.

Ajansın tüm bilişim sistemlerinde kesinti yaşanmaması ve olası bir felaket durumunda veri yedeğinin korunmasının hedeflendiği anlaşmayla olası siber saldırılar da Turkcell servisleri ile engellenmiş olacak.

Turkcell'in toplam 33 bin metrekarelik alanda hizmet veren Türkiye'nin en büyük veri merkezi, haftanın her günü 24 saat termal kamera ile izleme, mekanik, elektrik ve network operasyonuyla, askeri standartlara göre fiziki olarak korunuyor. Kapıların ve duvarların yangına 120 dakika boyunca dayanıklı olduğu veri merkezi, Avrupa ve Uzakdoğu arasındaki veri trafiğinin de geçiş noktasında bulunuyor. Fiber altyapı ile networke erişim 3 ayrı koldan yedekli olarak sağlanıyor.

Gebze Veri Merkezi, sismik zemin izolasyonu sistemi sayesinde 9 büyüklüğündeki depremde bile aralıksız çalışabilecek şekilde tasarlandı.