Merkez Bankası'ndan TL'yi güçlendirmek için yeni hamle

» »
Merkez Bankası ndan TL yi güçlendirmek için yeni hamle

Merkez Bankası (MB), bankalara uygulama talimatı göndererek TL'yi cazip kılacak kararlar aldı.

Bankacılık sisteminde TL payını artırma ve TL'yi tasarruf aracı haline getirme amacı taşıyan MB, mevcut düzenlemede yaptığı revizyonlarla bu amacını pekiştirirken, bazı teşvik ve uygulama kolaylıkları da getirdi.

Merkez Bankası, yerel para TL'yi güçlendirmeye yönelik olarak hem standart TL mevduatı destekleyen hem de kur korumalı hesaplardan standart TL mevduata geçişi özendiren yeni adımlar attı.

Hedef yükseltildi
TCMB'nin bankalara gönderdiği uygulama talimatına göre, (gerçek kişiler için) TL payı artış hedefi yükseltildi.

TCMB, ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların TL mevduata dahil olduğu TL payı rasyosunu yürürlükten kaldırmış, yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirmişti.

TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'e yükseltildi.

Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenileme ile TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi. TL'ye geçiş ve yenileme oranında eksik kalan kısmın gerçek kişi dönüşüm hesaplarıyla tamamlanması mümkün hale getirildi.

Komisyon sistemi değişti
Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında yürürlükten kaldırılan eski TL payı rasyosuna göre komisyon uygulaması da sona erdirildi. Komisyon uygulamasında, TL'ye geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.

Uygulama talimatına göre, TL'ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100'ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100'ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 olacak şekilde TL'ye geçiş oranına göre komisyon uygulanacak.

KOBİ'ler için düzenleme
İhracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin TL'nin üzerinde kredi kullandırılması durumunda kredinin belirlenen harcama alanlarında kullanıldığının belgelenmesi gerekiyor, aksi takdirde bankalar kredinin yüzde 30'u oranında menkul kıymet tesis ediyor ve bu krediler kredi büyümesi sınırına dahil oluyor.

Kredi akışını rahatlatmak amacıyla bu krediler için fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.


Diğer Güncel Haberler Haberleri
Merkez Bankası’nın faiz kararını dünya böyle gördüMerkez Bankası’nın faiz kararını dünya böyle gördü
Merkez Bankası'nın 500 baz puanlık faiz artışı yabancı basında geniş yankı buldu. Karar, seçim sonrası yürürlüğe konulan yeni ekonomi politikalarının bir parçası olarak...
Bakan Şimşek ten faiz kararına açıklama: Öncelik fiyat istikrarıBakan Şimşek'ten faiz kararına açıklama: Öncelik fiyat istikrarı
Merkez Bankası, politika faizini 5 puan artırarak yüzde 30'a yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kararla ilgili olarak, "Fiyat istikrarını sağlamak en...
KKM de düşüş serisi devam ediyorKKM'de düşüş serisi devam ediyor
Kur korumalı mevduatlarda düşüş serisi geçen hafta da devam etti. Böylelikle ilk kez KKM'de düşüş serisi dört haftaya çıktı. KKM'de son bir ayda 101,4 milyar TL'lik...
Memur maaş artışı nasıl olacak?Memur maaş artışı nasıl olacak?
Memurların zam oranı, gerçekleşen enflasyona göre ocak ayında belli olacak. Emekli ve memurların zamları belirlenirken neler dikkate alınacak ve ne kadar zam verilmesi...
Tüketici güveni eylülde yükseldiTüketici güveni eylülde yükseldi
Tüketici güven endeksi eylülde aylık bazda yüzde 5.1 artarak 71.5'e yükseldi. Böylece endeks; haziran, temmuz ve ağustos aylarındaki düşüşün ardından yeniden yükseldi.
Kredi kartı ve ticari kredi faizlerinde üst limitler arttıKredi kartı ve ticari kredi faizlerinde üst limitler arttı
Merkez Bankası'nın politika faizinde 500 baz puanlık artış kararı sonrasında kredi kartı, KMH ve ticari kredi faiz tavanları da arttı. Referans faiz oranı aylıkta yüzde...