Borsa İstanbul'da yeni dönem

Borsa İstanbul’da 27 Haziran’dan itibaren sponsorlu erişim başlıyor. Yeni dönemde yabancı yatırımcının emri yerli aracı kurum üzerinden direkt borsaya iletilecek

Borsa İstanbul'da yeni dönem

Bistech ile erişim hızı dünya devi borsalarla aynı seviyeye ulaşan Borsa İstanbul’da 27 Haziran itibarıyla yeni bir dönem başlıyor. ‘sponsored access’ yani ‘sponsorlu erişim’ döneminin başlayacağı bu tarih itibarıyla Borsa İstanbul’da işlem yapan yabancı yatırımcılar ve yurtdışı merkezli aracı kurumlar, emirlerini çalıştıkları yerli aracı kurumlar görmeden direkt olarak borsaya iletebilecek. Peki sistem nasıl işleyecek? Öncelikle hemen belirtelim mevzuatlar, yabancı aracı kurumların Borsa İstanbul’a direkt emir göndermesine izin vermiyor. Dolayısıyla yeni dönemde yabancı merkezli aracı kurumlar, yatırımcılar, yerli bir aracı kurum ile aralarında anlaşma imzalayacak. Bu anlaşma gereği de yabancı kurumun ya da yatırımcının gönderdiği emir, anlaştığı yerli aracı kurum üzerinden Borsa İstanbul’a direkt olarak gelecek. Ancak bu emir Borsa İstanbul’a gelmeden yerli aracı kurum emrin içeriğini göremeyecek.

EMRİ ÖNCEDEN GÖREMEYECEKLER

Emir borsada gerçekleşir gerçekleşmez ise mikro saniye içinde Borsa İstanbul işlemin bir kopyasını yerli aracı kuruma gönderecek. ‘Sponsorlu Erişim’ ile tüm dünyada ‘front running’ denilen işlemlerin de önü kesilecek. Mevcut sistemde yabancı kurumların gönderdikleri emirleri yerli kurumların görebildiklerini ve bazen bunu kötüye kullanıp bu emrin durumuna göre önceden pozisyon aldığını belirten sektör temsilcileri, yeni dönemde bunun ortadan kalkacağını belirtiyor. Yeni dönemde yabancı yatırımcıların daha güvenli işlem yapacağını ve bunun borsanın işlem hacmini de artıracağını kaydeden sektör temsilcileri, “Bazı kötü niyetli işlemler de son bulacak” yorumunda bulunuyor.

YERLİ DE KULLANACAK

Sponsorlu erişimin ağırlıklı olarak yabancı yatırımcılar tarafından kullanılması bekleniyor. Ancak “Benim emirlerimi kimse görmesin” diyen yerli yatırımcılar da ücretini ödeyerek bu sistemi kullanabilecek. Borsa İstanbul, sponsorlu erişim sistemine geçiş ile hem işlem hacmini artırmayı hedefliyor hem de bu sistem için ödenecek ücretten önemli gelir bekliyor.