Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebine gayrimenkul sektöründen destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konut kredisi faiz oranlarının yıllık yüzde 9'a çekilmesi talebine gayrimenkul sektörü temsilcilerinden destek geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talebine gayrimenkul sektöründen destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut kredisi faiz oranlarının yıllık yüzde 9'a çekilmesi talebine gayrimenkul sektörü temsilcilerinden destek geldi.

Bankaların konut kredisi faiz oranlarını düşürmesiyle inşaat başta olmak üzere yaklaşık 300 sektörde hareketlilik yaşanacağını ifade eden sektör temsilcileri, bu durumun Türkiye ekonomisine domino etkisi yapacağı görüşünü dile getirdi.

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Emlak Konut ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası ekonominin çarklarının dönmesi ve inşaat sektörünün canlılığını koruması amacıyla başlattığı kampanyaların satışları hareketlendirdiğini ifade etti.

Kurum, Emlak Konut olarak durağan bir dönemde fedakarlık yapmak gerektiğini düşünerek başlattıkları kampanyada faiz oranını yıllık yüzde 8,4'e düşürdüklerini, kampanya kapsamında dün akşam itibarıyla 30 projede 1.000'in üzerinde bağımsız bölümün satıldığını ve 650 milyon liraya yakın ciro elde edildiğini bildirdi.

Kurum, "Konut kredisi faiz oranlarını düşürmenin satışları hareketlendirdiğini şu anda canlı olarak görüyoruz. Biz, yaptığımız fedakarlığın tüm sektörlere yayılması gerektiğini söylüyoruz. " diye konuştu.

"Ekonomiye sahip çıkarak burada da bir tarih yazmamız gerekiyor"

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun da bankaların konut kredisinde faiz oranlarını düşürmesine ilişkin çağrısı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ederek, faiz oranlarının bir an önce yıllık yüzde 10'un altına düşmesi gerektiğini söyledi.

Bankaların kar peşinde koşmanın ötesinde ülke ekonomisine destek vermesini istediklerini dile getiren Torun, "Yatırımcıya destek vermek, ekonominin çarklarının daha hızlı dönmesini, istihdamın, üretimin artmasını sağlamak bir yurttaşlık görevidir, bir vatanseverliktir." dedi.

"Finans sektörü de faiz oranlarında fedakarlık yapmalı"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise konut satışları üzerindeki en önemli etkenlerden birinin kredi faiz oranları olduğuna dikkati çekerek, Emlak Konut'un başlattığı kampanyanın bunu teyit ettiğini söyledi.
Nazmi Durbakayım, şu anda sektörde devam eden, 86 projede 56 binin üzerindeki konutu kapsayan yüzde 0,70 faiz oranlı ve 120 ay vadeli kampanyanın yükünü müteahhitler ve Emlak Konut'un çektiğini belirterek, "Herkes elini taşın altına koymalı. Finans sistemi de bu birlik ve beraberliğin içerisinde olduğunu göstermek için faiz oranlarında fedakarlık yapmalı." dedi.

Kredi faiz oranlarının düşmesiyle konut satışlarının ivme kazanacağını vurgulayan Durbakayım, "Konut sektörü 300 civarında sektörü kontrol altında tutuyor. 500 milyar dolara yakın GSMH içinde konut sektörünün payı yüzde 5'lere yaklaşmış durumda. Konut sektörünün harekete geçmesi demek, ekonomide domino etkisi yaşanması demek. Ekonominin çarkları hız kazanır." ifadelerini kullandı.