Erdemir İtalyan İlva'nın ihale sürecinden çekildi mi?

Erdemir, Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi İtalyan İlva'nın satış ihalesine, şirketle ilgili sağlam bilgiye ulaşamadıkları gerekçesiyle şu an girmeme kararı aldıklarını açıkladı. Fakat Pandır, başka satın alma fırsatların bakıldığını da ekledi

Erdemir İtalyan İlva'nın ihale sürecinden çekildi mi?
Erdemir (EREGL), Avrupa Birliği topraklarında üretim yapan en büyük çelik tesisi İtlayna İlva'nın şu sıralar yapılan ihalesiyle ilgili çok önemli bir açıklama yaptı. İlva'nın ihale sürecinde son ikiye kalan Erdemir, bu ihale sürecinden çekilme kararı aldı. Böylece İlva'nın ihale sürecinde Erdemir'le birlikte son ikiye kalan İtalyan çelik üreticisi Arvedi tek kalmış oldu.

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, BloombergHT canlı yayınında soruları yanıtladı. AB'nin en büyük çelik üreticisi İtalyan Ilva'nın satış ihalesine girme konusunda bir kararları olmadığını söyledi.
Pandır, "Ilva'nın özelleştirme sürecinde ihalesi oluyor. Biz gerek oradaki tesisleri görerek, gerek bilgilerine bakarak bu fırsatın bize uygun olup olmadığını inceledik. Ancak şu anda girme konusunda bir kararımız yok. Çünkü şu anki değerlendirmelerimize göre elimizde yeterince sağlam bilgi yok, onun için de şu anda bu ihaleye girme kararımız yok" yorumunu yaptı. Pandır araştırmalarının devam ettiğini ve farklı fırsatlara bakmaya devam edeceklerini belirtti.

Ali Pandır: İhale kasıma kadar uzadı, başka fırsatlara bakıyoruz
Pandır, süreci şu sözlerle anlattı: " İhaleye teklif vermeden önce ilgilenen firmaların, ki galiba ocak ayında 29 firma ilgilenmişti, bilgilerine bakıp ihaleye girip girmeme konusunda karar verme imkanı vardı.
Bilgilerine bakıp bu fırsatın bize uygun olup olmadığını inceliyorduk. İhale süreci çok değişti. İki aşamalı oldu. Haziranda bir ön teklif ondan sonra da esas teklifler kasım ayında verilecek. İş biraz ertelendi. Bizim şu anda girme konusunda bir kararımız yok. Elimizde yeterince sağlam bir bilgi yok. "

Erdemir İtalyan İlva'nın ihale sürecinden çekildi mi? - Resim : 1

"Galvaniz yatırımı uzun sürecek hedef hızla hedef kapasiteye ulaşmaké
Pandır başka şirketlerde satın almalarla sürekli baktıklarını belirtirken bunun sebebi olaraksa şu gerekçeyi gösterdi:
" Bakmamızdaki bir neden de bizim şu anda yüzde 65 sıcak saç dediğimiz kaplamasız ürünler ve yüzde 35 kaplamalı ürünlerde. Bunu en az yüzde 50-50’ye getirmek çamabız var. Galvaniz tesisine de 120 milyon dolarlık yatırımımız var. Burada daha hızlı yol almak için, bu tesislerin devreye girmesi en az 3 sene sürüyor. 2018’in başında devreye girecek. 3-4 sene beklemektense hazır tesisleri alarak daha hızlı bu kapasiteye ulaşabiliriz diye düşündük.
İlva olsun olmasın bu fırsatlara bakacağız. "

İlva'dan uzaklaşma sebebi borçları değil!
İlva'nın bu süreç içerisinde çok borçlu olduğu iddiaları da çokça dile getirilmişti. Pandır ise böyle bir durumun söz konusu olmadığının altını çizdi. Peki Erdemir bu durumda İlva'nın ihale sürecinden neden uzaklaştı.

Pandır, satış sürecinin, daha kesin olmamakla birlikte, borçlarından arındırılmış olarak yapılacağını, finansal durumdan ziyade şirketin bu aşamaya gelmesinde, 12-13 milyon ton üretim yapan tesisin 4 milyon ton üretimlere kadar düşmesinde, esas oranın çevre sorunlarında kaynaklanan bir şey olduğunu, üretimi düştüğü için istihdamının da gereğinden fazla olduğunu, hem sosyal hem de parasal etkileri nedeniyle bir sürü belirsizlik olduğunu, bu yüzden şu anda kararsız olduklarını açıkladı

12 bin kişi çalışıyor
Ilva'nın ocak ayında başlayan satış sürecinde toplam 29 şirket veya konsorsiyum teklif sunmuştu.
İtalya hükümeti hem 16,000 kişinin işini kurtarmak hem de İtalya'nın güneyindeki Toronto şehrinde yaşanan kirliliği önlemek amacıyla geçtiğimiz yıl zarar eden şirketin yönetimine el koydu.Şirket yaklaşık 4,000 kişiyi işten çıkarıp çevre temizliğini finanse edebilmek için 1.1 milyar euroluk köprü kredisi alarak potansiyel alıcılar için olumlu şartlar yarattı.