İranlı turistler İstanbul’a akın etti

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İran’a uygulanan ambargonun kalkması sonrası. bu ülkede yaşanan ekonomik canlanmaya bağlı olarak başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok noktasına İranlı turistler akın etmeye başladı.

İranlı turistler İstanbul’a akın etti

Günde karşılıklı 18 tarifeli seferin yapıldığı İstanbul-İran arasındaki uçak seferlerindeki doluluk oranının Nevruz’la birlikte yüzde yüze ulaşması bekleniyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı’na, başta Tahran olmak üzere, Şiraz, Meşhed, Isfahan ve Ahvaz’dan yapılan seferlerinin doluluk oranları yüzde 85’e yaklaştı. İstanbul ile İran’ın değişik şehirleri arasında haftada karşılıklı 165 uçuş yapılıyor.

GÜNDE 18 SEFER VAR

Ata Hava Yolları İstanbul İstasyon yetkilisi Behzat Atarot, Atatürk Havalimanı’ndan şu an 9 havayolu şirketinin günlük karşılıklı 18 sefer yaptığını belirterek "Bizde Ata Hava Yolları olarak şu an her gece Atatürk Havalimanı’ndan Tahran-İstanbul-Tahran seferlerini yapmaktayız. Nevruz dönemi için şu anda yüzde 90 -95 oranında doluluklar var. Diğer havayollarında da doluluk oranları aynı" dedi. Behzat Atarot, İran’dan İstanbul’a gelen turistlerin başta Ayasofya olmak tarihi ve turistlik yerlerin yanı sıra Büyükada’yı tercih ettiklerini söyledi.

NEVRUZDA TEKRAR GELECEKLER

İstanbul’a gelen İranlı turistlerden Ferima Bombayni İlk kez İstanbul’a geldiğini belirterek, Nevruz bayramında da geleceğini söyledi. Bombayni "Adalara gittim. İranlı bir sanatçının verdiği konseri dinledim. Akvaryuma ve çarşı ve pazarları gezdim."diye konuştu. İstanbul’u çok sevdiğini söyleyen bir kadın turist de Ayasofya, Kapalıçarşı, İstanbul Boğazı’nı gezdiğini alış veriş merkezlerini dolaştığını belirterek her zaman İstanbul’a geleceğini belirtti.

Murtaza Vatani ise "İran’dan geliyoruz. Burada gezdik. Dolaştık Nevruz’da geleceğim" dedi. Abbas Sofi ise İstanbul’da Sultanahmet, Ayasofya, Kapalıçarşı’ya gittiğini ifade ederek "Tarihi yerlere gittim. İnşallah zamanım olursa Nevruz bayramında ailece geleceğiz diye konuştu. Mensume Can, ise İstanbulgezdim. Nevruz’da yine geleceğini söyledi.

10 HAVA YOLU UÇUŞ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Taban Hava Yolları, Meraj Hava Yolları, Mahan Hava Yolları, Qeshm Hava Yolları, Aseman Hava Yolları, Ata Hava Yolları, Zagros Hava Yolları, Atlasglobal Hava Yolları, İran Hava Yolları ve Türk Hava Yolları uçuşları gerçekleştiren Hava Yolu şirketleri.

AİRBUS’TAN 118 UÇAK SİPARİŞİ VERDİ

Uzun yıllardır ambargo nedeniyle yolcu uçağı filosunu yenileyemeyen İran, ambargonun ardından uçak siparişleri vermeye başladı. İran, Airbus’a 118 uçak siparişi verdi. Ayrıca bölgesel uçak filosunu yenilemek için de Brezilyalı Embraer ve Fransız-İtalyan ortak şirketi ATR’den yeni nesil uçaklar alacak.