"Socar'ın yönetiminden sonra Petkim'in karı 9.2 kat arttı"

SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR'ın 2008 yılında hisselerinin yüzde 51'ini aldığı Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'nin (PETKİM) net karının 9.2 kat arttığını, şirketin hisselerinin değerinin de 8.7 kat arttığını söyledi

"Socar'ın yönetiminden sonra Petkim'in karı 9.2 kat arttı"

Abdullayev, şirketin Aliağa'da gerçekleştirilen projeleri ve Eylül 2018'de faaliyete girecek STAR Petrol Rafineri fabrikasını inceledi.

Abdullayev yaptığı açıklamada, PETKİM üretim süreci, tedarik zinciri ve diger alanlarda geçen yıl yapılan optimizasyon tedbirleri sonucunda yaklaşık 50 milyon dolar tasarruf ettiklerini vurgulayarak, "PETKİM, SOCAR yönetimine geçtikten sonra 2008'den 2017 yılı sonuna kadar şirketinin net karı 9.2 kat, şirketin hisselerinin değeri 8.7 kat artımıştır. PETKİM'LE sinerji oluşturacak STAR NEZ'in de inşaat işlerinin yüzde 99'u tamamlandı" dedi.

Bu yılın Eylül ayında fabrikanın ilk ürününün satışına, Aralık'ta ise kabulüne başlayacaklarını vurgulayan Abdullayev, "Şu an fabrikanın üretim kapasitesi 10 milyon ton öngörülüyor. STAR Nez fabrikasında yıllık 4.8 milyon ton dizel, 1.6 milyon ton uçak yakıtı, 1.6 milyon ton nafta ve sıvı doğal gaz, HRON, kök petrol ve kükürt gibi temel ürünler üretilecek" ifadelerine yer verdi.

Fabrika ürünlerinin büyük bir kısmının PETKİM tesislerinde ham madde olarak kullanılacağını vurgulayan Abdullayev, bu durum tasarrufu da beraberinde getireceğini kaydetti.

Fabrika ürünlerinin büyük kısmının Türkiye iç piyasasına diğer kısmı ise ihraç etmeyi öngördüklerini vurgulayan Abdullayev, rafinerinin Türkiye istihdamına da önemli katkılar sunacağını kaydetti.

"3 FABRİKA MÜJDESİ"

PETKİM'in değer zincirinin gelişimi amacıyla yapılan STAR petrol rafineri SOCAR`ın yeni stratejik kalkınma planında önemli bir proje olarak şirketin üretim ve kimya varlıklarının dağılımına önemli katkılar sağlayacağını vurgulaşarak "SOCAR bu sene kimya endüstrisi alanında 3 fabrika daha açmayı planladığını vurgulayarak, "Azerbaycan'da açılacak "SOCAR Polymer" ve "SOCAR Karbamid" fabrikaları ülkede SOCAR`ın diger tesisleriyle entegre edilecek. Türkiye'de yapılacak STAR projesi de "Petkim"le entegre edilecek" diye konuştu.