Tesco Kipa, Migros'a mı satılıyor?

Tesco Kipa için İngiliz devi Tesco Overseas ile Migros arasında gizli nitelikte satış görüşmeleri yürütüldüğü açıklandı

Tesco Kipa, Migros'a mı satılıyor?

Kipa'nın (KIPA) Migros'a (MGROS) satılacağı yönünde çıkan haberler üzerine hem Tesco Kipa hem de Migros cephesinden birbiri ardına açıklamalar geldi.

Tesco Kipa’nın KAP’a yaptığı açıklamaya göre, Tesco Overseas ile Migros arasında gizli nitelikte görüşmeler yürütülüyor.


TESCO KİPA: GİZLİ GÖRÜŞMELER DOĞRU
Tesco tarafından yapılan açıklamada, "Şirketimiz ana hissedarının (Tesco Overseas Investment Limited) Şirketimizde sahip olduğu hisseleri devretmek için Anadolu Grubu ile görüşmelerde son aşamaya geldiğine dair 29 Mayıs 2016 tarihinde basın ve yayın organlarında çıkan haberler üzerine açıklama yapma gereği doğmuştur.
Ana hissedarımız tarafından iletilen bilgiye göre Anadolu Grubu ile Tesco Overseas Investment Limited arasında herhangi bir görüşme olmamıştır. Diğer yandan Tesco Overseas Investment Limited ile Migros Ticaret A.Ş. arasında gizli nitelikte görüşmeler yürütüldüğü ancak tarafların temel unsurlarda bir mutabakata varamamış olduğu bildirilmiştir. Şirketimiz hissedarlarının yatırım kararlarını etkileyecek gelişmelerin ortaya çıkması halinde, Sermaye Piyasası Kurulu nezdindeki kamuyu aydınlatma ilkeleri çerçevesinde gerekli açıklamalar yapılacaktır" denildi.

MİGROS: TESCO KİPA İÇİN HENÜZ ANLAŞAMADIK
Bu açıklamanın hemen arkasından bu defa Migros tarafından KAP'a bir açıklama gönderildi.

Yapılan açıklamada “Şirketimizin, Tesco Kipa Kitle Pazarlama Ticaret Lojistik ve Gıda Sanayi A.Ş.'nin ana hissedarının sahip olduğu Tesco Kipa hisselerini devralmak için yaptığı görüşmelerde son aşamaya geldiğine dair 29 Mayıs 2016 tarihinde basın ve yayın organlarında çıkan haberler üzerine açıklama yapma gereği doğmuştur.
Şirketimizin uzun vadeli büyüme stratejileri doğrultusunda, Şirketimiz ile Tesco Overseas Investments Limited arasında Tesco Kipa'nın pay devrine ilişkin gizli nitelikte görüşmeler sürdürülmektedir. Ancak, taraflar arasındaki müzakereler devam ettiğinden müzakerelere ilişkin yapılacak herhangi bir açıklamanın, anlaşmayı olumsuz etkilememesi ve yatırımcıların yanıltılmasına yol açmaması değerlendirildiğinden Şirketimiz Yönetim Kurulu kararı gereğince ilgili açıklamanın ertelenmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda, şu aşamada kamuoyuna duyuru yapılmasını gerektirecek kesinleşen bir gelişme olmamıştır.
Söz konusu durum bugün de değişmemiş ve taraflar arasında temel unsurlarda bir mutabakata varılmamış olmakla birlikte, Şirketimiz hissedarlarının yatırım kararlarını etkileyecek gelişmelerin ortaya çıkması halinde, konuyla ilgili gelişmeler mevzuat kapsamında duyurulacaktır” ifadesi yer aldı.


Peki bu açıklamaya sebep olan haberde ne diyordu?
Hürriyet'ten Jale Özgentürk'ün köşe yazısına göre "Son dönemlerin birleşme ve satınalma işlemlerinde en hareketli sektörü perakende oldu. Sektördeki son gelişme ise İngiliz perakende devi Tesco ile kısa süre önce Migros’u bünyesine katan Anadolu Grubu arasında yaşanıyor. Anadolu Grubu’nun Tesco’ya ait Kipa marketlerini satın alarak, tabelayı Migros olarak değiştireceği konuşuluyor.
İzmirli'nin hayatında iki market markası çok önemlidir: Tansaş ve Kipa. İzmir, yıllar boyunca bu iki yerel markasından vazgeçmemiştir. Bu iki markanın ortak noktası nedir derseniz? İzmir’in efsanevi Belediye Başkanı Ahmet Piriştina çıkar arkasından... Piriştina’yı önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait market zinciri Tansaş’ın (Tanzim Satış Mağazaları) genel müdürü olarak tanıdım. Daha sonra da Kipa’nın kurucusu olarak... Tansaş’tan 1992’de ayrılan Piriştina, bu birikimini yeni bir hipermarket zinciri kurarak kullanmak istedi. Sermayeyi toplamak için de ilginç bir proje gündeme geldi.
Şinasi Ertan, Muharrem Kayhan, Gürel Ailesi gibi ünlü işadamlarını, yakın arkadaşı Metin Akpınar dahil 100 işadamını ikna eden Piriştina, hem ilk kez kolay kolay bir araya gelemeyen İzmirlileri çok ortaklı bir modelde buluşturdu, hem de hayalini gerçekleştirdi.
10 bin dolar veren 100 işadamından 10 milyon dolar toplandı. Bu sermayeyle yatırım gerçekleşti. İlk mağaza 1994’de Bornova’da açıldı. Yeni zincirin adını da Ahmet Piriştina koydu: “Kitle Pazarlama AŞ” yani Kipa.
Sektörde artan rekabetin de etkisiyle, Kipa’nın ortakları 2003’te hisselerini satmaya karar verdiler. İngiliz perakende devi Tesco ile anlaştılar. 2013’ten itibaren ise İngiliz Tesco’nun başarılı olamadığı ve Türkiye’den çıkmak istediği gündemdeydi hep. İlk adımları da bölgelerdeki mağazaları satmaya başlayarak attı. En son Beğendik Grubu ile 10 mağaza için görüşen Tesco Kipa, anlaşma sağlanamayınca görüşmeleri bitirdi.
20 ilde 168 mağazası, 21 noktada 31 AVM’si bulunan Tesco’nun bir süredir Anadolu Grubu ile görüştüğü belirtiliyordu. Geçen yıl Migros’u satın alarak perakende sektörüne giren Anadolu Grubu, sektörde büyüme kararlılığındaydı. Öğrendiğime göre Anadolu Grubu ile Tesco’nun görüşmeleri son aşamaya gelmiş. Avukatların anlaşma üzerinde son rötuşları yaptığı ve kısa süre içinde açıklamanın yapılacağı belirtiliyor.
Bu arada Anadolu Grubu’nun Kipa markasını tamamen kaldırarak, mağazaları Migros yapacağı da söyleniyor.
Tansaş’lar Migros’a satıldı ve marka yok oldu. Şimdi Kipa’nın akıbeti de aynı olacak gibi. Kipa’nın İzmirlilerde nostaljik bir izi var. Anadolu Grubu hiç olmazsa Ege’de bazı mağazalarını Kipa olarak bırakamaz mı?

HİSSELER UÇUNCA AÇIKLAMA GELDİ
Bu yazının ardından Tesco Kipa hisseleri borsada uçuşa geçti. Zaten hisselerin uçuş haberiyle birlikte her iki taraftan birden seri açıklamalar geldiği dikkatlerden kaçmadı.

Köşe yazısından önce 2,38 liradadan kapanan Tesco Kipa hisseleri (KIPA) bu haftaya ise 2,50 liraya yükselerek başladı. İlk seansta 2,60 liraya kadar yükselen hisselerdeki artış ilk seansta yüzde 8'i aştı.
Hisseler günün ilk yarısını yüzde 6.72 değer artışı ile tamamladı.

2014'TE DE KİPA MİGROS'A "SATILIYORDU"
Aslında Tesco Kipa ile Migros'un ilgilendiği haberi çok da yeni değil. Hatırlanacağı üzere benzer bilgiler 2014 yılında da gündeme gelmişti. O zamanlar, şirketin ana hissedarı BC Partners, söylentileri, "değerlendiriyoruz" diyerek doğrulamıştı.
İŞTE paralimani.com'un O DÖNEMDE YAYINLADIĞI HABER