Tesco Kipa resmen Migros'a satıldı

Günlerdir Migros'a satıldığı konuşulan Tesco Kipa'dan sonunda açıklama geldi. Şirket satışı KAP'a duyurdu. Tesco Overseas Investments Limited'in payları Migros'un oldu. Borsa İstanbul'da ise Tesco Kipa hisseleri çakılırken Migros hisseleri yükselişe geçti.

Tesco Kipa resmen Migros'a satıldı

Tesco Overseas Investments Limited, Tesco Kipa sermayesinin yaklaşık yüzde 95,5'ine tekabül eden payları Migros'a sattı.

Tesco'dan konu ile ilgili KAP'a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Şirketimiz tarafından yapılan 30 Mayıs 2016 ve 8 Haziran 2016 tarihli açıklamalarda ana hissedarımız Tesco Overseas Investments Limited ile Migros Ticaret A.Ş. arasında görüşmelerin olduğu ve söz konusu görüşmelerin sonucunda yatırımcıların kararını etkileyecek bir gelişme olduğunda kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisi verilmişti.

Ana hissedarımız Tesco Overseas Investments Limited tarafından iletilen güncel bilgiye göre nominal değeri hisse başına 1 TL ve toplam ödenmiş sermayesi 1.332.682.000 TL olan Şirketimiz sermayesinin yaklaşık %95,5'ine tekabül eden hisselerinin tamamının satışına ilişkin olarak 10 Haziran 2016 tarihinde Migros Ticaret A.Ş. ile bir hisse alım satım sözleşmesi imzalanmıştır.

Sözleşmede toplam satın alma bedeli hisse başına 0,2375 TL olmak üzere toplam 302.286.947 TL olarak belirlenmiş olsa da anılan tutar Rekabet Kurulu izni ve diğer gerekli koşulların sağlanması akabinde hisse devrinin yapılacağı tarih itibariyle düzenlenecek bilançoya göre yapılacak fiyat uyarlamasına tabi olacaktır.

Sözleşmede belirtilen koşulların gerçekleşmesini müteakip hisse devir işlemi tamamlandıktan sonra Migros Ticaret A.Ş. bakımından "pay alım teklifi" zorunluluğu ortaya çıkacak olmakla birlikte, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri: II 26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği'ne göre zorunlu pay alım teklifinde bulunma zorunluluğundan muafiyet için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunulacağı tarafımıza bildirilmiştir."

BORSA DEĞERİNİN YÜZDE 90 ALTINDA

Kipa'nın Migros'a satışıyla ilgili olarak Vakıf Yatırım'dan yapılan değerlendirme şöyle: "Kipa’nın sermayesinin yaklaşık yüzde 95,5'ine denk gelen hisselerinin tamamının satışına ilişkin olarak 10 Haziran 2016 tarihinde Migros (MGROS) ile bir hisse alım satım sözleşmesi imzaladı. Sözleşmede toplam satın alma bedeli hisse başına 0,2375 TL olmak üzere toplam 302.286.947 TL olarak belirlenirken, hisse devrinin yapılacağı tarih itibariyle düzenlenecek bilançoya göre düzeltmelere tabii olacak. Hisse devir işlemi tamamlandıktan sonra Migros, "pay alım teklifi" zorunluluğu ortaya çıkacak olmakla birlikte, SPK’ya zorunlu pay alım teklifinde bulunma zorunluluğundan muafiyet için başvuruda bulunacak. Açıklamada bahsi geçen satın alma fiyatı, Kipa’nın en son piyasa değerine (3,1 mlr TL) göre yüzde 90 iskontoya işaret etmektedir. Dolayısıyla Kipa hisselerinde olumsuz bir fiyatlama göreceğimizi düşüyoruz. Yapılan satın alma nedeniyle Kipa hissedarlarına yönelik zorunlu pay alım teklifi gündeme gelecek olsa da Migros’un muafiyet için SPK’ya başvuracağı açıklanmıştır. Bu da Kipa’daki olumsuz fiyatlamaları hızlandıracaktır. Migros tarafından bakarsak, pazarlık usulü ile belirlenen satın alma fiyatının, piyasa değerine göre oldukça iskontolu olmasını olumlu değerlendirmekteyiz."

Anadolu Grubu ve BC Partners ortaklığı Migros’un büyüme hamlesini hızlandırıyor

Son 7 yılda BC Partners’ın ortaklığı ile Migros’un pazar konumunu belirgin şekilde güçlendirdiğini ifade eden Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, Migros’un aynı zamanda hem mağaza sayısını hem de satışlarını 2 katından daha fazla artırdığını belirtti. Tort, Anadolu Grubu’nun 2015 yılında BC Partners’ın hisselerinin yarısını satın alması ile birlikte, Migros’un büyüme hamlesini daha da hızlandırdığını ifade etti. Tort, şöyle konuştu: “Migros, son 3 yılda ortalama yüzde 12’nin üzerinde büyüdü. 2015’te ise, bu ortalamanın da üzerine çıkarak yüzde 15,6 gibi bir büyüme rakamı elde etti. Her yıl açtığımız ortalama 200 mağazanın büyük bir bölümünü, verimlilikten elde ettiğimiz kaynakla açıyoruz. Biz daima sürdürülebilir büyüme kavramına odaklıyız”. Bu süreçte satın alma fırsatlarına karşı radarlarının daima açık olduğunu vurgulayan Özgür Tort, “Tesco Kipa anlaşması bu sürecin doğal bir sonucu olarak Anadolu Grubu ve BC Partners tarafından da desteklendi. Migros’un daimi büyüme arzusu hem perakende sektörü hem de Türk iş dünyası için önemli bir referanstır. Şirketimiz organik ve inorganik atılımlarıyla sadece kendisi büyümekle kalmıyor, perakendede büyüme iklimini de canlandırıyor. Migros’un kesintisiz, istikrarlı büyümesi Türkiye’nin perakende sektöründe uzmanlığının da bir göstergesidir” dedi.

“Süpermarketler aracılığıyla perakendede sahip olduğumuz uzmanlığımız, AVM yatırımcılığı ile güçleniyor”

Özgür Tort, Migros’un büyüme hedefleri doğrultusunda hisse devri sözleşmesi yaptığı Tesco’nun İngiltere’nin ve dünyanın sayılı perakendecilerinden biri olduğunu hatırlattı. “Tesco, global arenada önemli bir perakende deneyimine sahip. Bünyemize yeni katılacak mağazalarla ve çalışanlarla perakendedeki deneyim zenginliğimizi daha da ileri boyuta taşıyacağız. Hizmetimizi daha da güçlendireceğiz”

diyen Özgür Tort, anlaşma çerçevesinde Tesco’ya ait olan 26 AVM’nin de Migros bünyesine katılacağına dikkat çekti. Özgür Tort, “Yeni dönemde, 62 yılda perakendede süpermarket aracığıyla elde ettiğimiz deneyim ve uzmanlığımızı AVM yatırımlarına da taşımış olacağız. Bu anlaşma ile Türkiye’nin en büyük Alışveriş Merkezi yatırımcılarından biri haline geleceğiz. Türkiye’nin potansiyeline güvenerek “İyi Gelecek” kavramı ile ilerliyor yatırım, hizmet, istihdam yaratarak verimlilikle sürdürülebilir büyümeyi sağlıyoruz” dedi. Migros’un yurtiçinde 4, yurtdışında 2 olmak üzere toplam 6 alışveriş merkezi bulunuyor. Tesco’nun Türkiye’deki 26 alışveriş merkezi ile toplam yurtiçi alışveriş merkezi sayısı 30’a yükselecek olan Migros, önemli AVM yatırımcıları arasında yer alacak.

Tesco Kipa resmen Migros'a satıldı - Resim : 1

Migros’un Türk tüketicisini yakından tanıyan, beklentilerini önceden görerek daima “ilk”leri sunan marka olduğunu belirten Tort, “Migros önceliği müşterilerinin bakış açısıdır. Onlara en iyi hizmeti sunmak için tüm çalışanlarımızla tek bir vücut halinde hareket eder, aramıza yeni katılması planlanan arkadaşlarla beraber daha da büyük bir takım olmayı önemser, daima istihdamı arttırırız. Bu da bizi deneyim zenginliğiyle sürdürülebilir başarıya götüren en önemli fark alanlarımızdandır” dedi.

“Saniyenin çok altında, milisaniye hızında tüm Türkiye’de mağazalarımıza ulaşan, iyi alışveriş deneyimi için kampanya döneminde her gün ortalama 9 milyon kişiye ‘Tam Bana Göre’ fırsatı sunabilen bir markayız”

Türkiye’de perakendedeki uzmanlığı yaygınlaştırarak ‘İyi Gelecek’ konseptiyle hizmetleri yakınlaştırdıklarını söyleyen Tort, Migros’un müşteriye iyi alışveriş deneyimi yaşatan bir marka olduğunu hatırlattı. Özgür Tort şöyle devam etti: “Migros, ilerleyen teknolojinin de yardımıyla milisaniye hızında tüm alışveriş datasına ulaşabilen, bu sayede yerelden ulusala tüm müşterilerini, özel olarak tasarlanmış fırsat ve kampanyalarla karşılayan, Türkiye’de ‘Tam Bana Göre’ uygulaması ile kişiye özel kampanya yapabilen bir marka. Kampanya döneminde her gün ortalama 9 milyon kişiye ‘Tam Bana Göre’ teklifi sunuyoruz. Müşterilerini yakından tanıması, yerel ve ulusal perakende deneyimi ve teknolojik altyapısı onlara daha da yakınlaşmasını sağlıyor. Aynı teknoloji, bir sistem altyapısı olarak verimliliğin ve çoklu kanal perakendesinin de önemli bir anahtarı konumundadır.”

“Hem toplamda hem kadın çalışan sayısında en fazla istihdam yaratan şirket olmanın gururunu yaşıyoruz ”

Migros’un büyüme, penetrasyon, verimlilik ve alışveriş deneyiminden oluşan dörtlü stratejik hedefi doğrultusunda ilerlemeye devam edeceğini belirten Özgür Tort, sundukları ‘İyi Yaşam’ taahhüdüne dikkat çekerek, “Migros değişen trendleri iyi okuyan, müşterisini dinlemeyi çok önemseyen bir şirket. Bunu da sadece belirli bir kitle için değil, yaygın olarak, Türkiye’nin 72 ilinde yapıyor. Bugünün tüketicisi hem daha fazlasını hem daha iyisini istiyor. Müşteri
kendisi ve toplum için daha iyisini hayal ediyor. İşte onların bu hayali, bu isteği bizim iş planımızı oluşturuyor. Organik ve inorganik yollarla büyüme de bu planın kalbinde yer alıyor” dedi. Bu önemli anlaşmayla, Migros Grubu’nun müşterilerine daha zenginleşmiş bir deneyimle daha da yakınlaşacağını belirten Tort, şöyle devam etti:

“Hem müşterilerimiz hem onlara hizmet eden aynı çatı altındaki dolaylı istihdamımızla birlikte 32 bin çalışanımız Türkiye’nin aynasıdır. Topluma hizmet ederken, çalışmamızın sonucunun ülkemize değer yaratması bizim 62 yıllık iddiamız. Bizi çok sevindiren ödüllerden birini Mayıs ayında Ankara’da SGK’dan aldık. Migros’un 2015 yılında en çok istihdam sağlayan, en çok engelli istihdam eden ve en çok kadın istihdamı sağlayan şirket olarak ödüllendirildi. %40 kadın istihdam oranımız sayesinde sektörde ve endüstriyel dünyada öncülük ediyoruz. Migros’un gerçek değeri çalışma takımı ile 4. kuşaktan 5. kuşağa geçen müşteri güvenidir, attığımız her adımın başarısında belirleyici etken
bu bakış açımızla, Türkiye’ye kattığımız değerdir.”