Türkiye için kritik iddia: İngiltere 'kırmızı liste'den çıkaracak!

İngiltere hükümeti Ağustos ayının sonlarında Covid-19'a karşı önlem olarak oluşturduğu seyahat listesini güncellemiş, Mayıs ayından bu yana "yüksek riskli" ülkelerin bulunduğu kırmızı listede yer alan Türkiye'yi yine çıkarmamıştı. The Times gazetesinden konuya ilişkin kritik bir iddia geldi

Türkiye için kritik iddia: İngiltere 'kırmızı liste'den çıkaracak!

Mayıs ayından bu yana "yüksek riskli" ülkelerin bulunduğu kırmızı listede yer alan Türkiye, sarı listeye geçeceğine yönelik haberlerle ülkede gündem olmuştu. İngiltere basını, Ulaştırma Bakanlığı'nın duyurusundan günler önce, İngiliz turistler tarafından en çok tercih edilen yurtdışı destinasyonları arasında yer alan Türkiye'nin sarı listeye taşınacağını öngörmüştü.

Bakanlık tarafından 26 Ağustos'ta yapılan güncelleme ile Türkiye'nin kırmızı listede kalmaya devam ettiği belirtilmiş, seyahat güncellemesi ile kırmızı listede bulunan hiçbir ülke sarı listeye taşımazken, Tayland ve Karadağ'ın da eklenmesiyle toplamda 62 ülke kırmızı listede yer almıştı.

TÜRKİYE MAYIS AYINDAN BERİ KIRMIZI LİSTEDE

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Times, hükümetin Türkiye'yi seyahat yasağı olan kırmızı listedeki ülkeler kategorisinden çıkaracağını iddia etti.

Koronavirüs sürecinde en çok etkilenen alanlardan olan turizm, İngiltere'nin Türkiye kararıyla yara almıştı. Türkiye'yi mayıs ayından bu yana yüksek riskli kategoride tutan İngiltere, vatandaşlarının tatil imkanlarını oldukça kısıtlamıştı. Türkiye'den ülkeye dönen vatandaşlarına 11 gün karantina şartı uygulayan İngiltere, The Times gazetesinin iddiasına göre bu adımdan geri atmaya hazırlanıyor.

PCR VE KARANTİNA ŞARTI YOK

Türkiye'nin kırmızı listeden çıkarılması ve karantinasız seyahat için imza kampanyası başlatılmış, İngiliz turistlerin karantinasız Türkiye'ye gitmesinin yasak olduğu ve bu nedenle İngiliz tatilcilerin tepki gösterdiği ifade edilmişti.

The Times’ın iddiasına göre, önümüzdeki aydan itibaren geçerli olacak yeni kurallarda iki doz aşı olan turistlerde, Türkiye’den dönüşte PCR testi ve karantina şartı aranmayacak.

Gazete kırmızı listede halihazırda 62 ülke bulunduğunu, açılmaların yarı yarıya oranda uygulanabileceğini yazdı. Öte yandan trafik ışığı sisteminde sarı kategorinin tamamen kaldırılması da gündemde. Ülkelerin yalnızca yeşil ve kırmızı kategoride değerlendirilmesi bekleniyor.

Hükümetin yeni kararları bugün resmi olarak açıklaması bekleniyor.

2 BİN 285 STERLİNLİK ZORUNLU KARANTİNA

İngiltere'nin kırmızı seyahat listesinde, Meksika, Brezilya, Arjantin, Pakistan, Afganistan gibi Güney Afrika ve Güney Amerika ülkeleri çoğunlukta olmak üzere toplam 61 ülke bulunuyor. Bu ülkelerden İngiltere'ye dönen kişilerin 2 bin 285 sterlin ödeyerek 10 gün boyunca otel karantinasında kalmaları zorunlu tutuluyor.