Vodafone'la Türk Telekom'un fiber savaşı!

Vodafone'un şikayeti üzerine karar veren Rekabet Kurulu, Türk Telekom'a 34 milyon TL'lik ceza kesti. Fakat kurulun 1.5 yıl sonra gelen kararı bir büyük sorunu da ortaya çıkardı: Yasadaki boşluk!

Vodafone'la Türk Telekom'un fiber savaşı!
paralimani.com EKONOMİ SERVİSİ

Vodafone’un 45.7 milyon Euro bedelle kazandığı Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. tarafından açılmış olan fiber altyapı ihalelerinin ardından Türk Telekom ile girdiği savaşı kazandı ya da "kısmen kazandı" diyelim.
15 yıllığına kazandığı fiber optik kabloların kullanım hakkı için Türk Telekom’un tesis paylaşım başvurularını geciktirdiği, zorlaştırdığı veya engellediği gerekçesiyle Rekabet Kurumu’na başvuran Vodafone, 2014 yılında yaptığı başvuru ile ilgili kararı ancak 1.5 yıl sonra aldırabildi.
Rekabet Kurulu'nun Türk Telekom hakkında verdiği karar için tıklayınız.

TÜRK TELEKOM'A 34 MİLYON TL'LİK CEZA!
9 Haziran 2016 tarihinde Rekabet Kurulu tarafından açıklanan karara göre Kurul, Vodafone’un başvurusunu haklı buldu ve Türk Telekom’un 33 milyon 983 bin 792 TL ceza ödemesine oy birliği ile karar verdi.

Soruşturma sürecinde Superonline ve TurkNet tarafından yapılan başvuruları da inceleyen Kurul, Vodafone’un yaklaşık 300 milyon TL altyapı yatırımı yapmayı planladığı fiber optik kablo altyapısına bağlanabilmek için Türk Telekom’a yaptığı başvuruları, Türk Telekom’un hakim durumunu kullanıp sözleşme imzalamayarak engellediği sonucuna ulaştı.

BU SAVAŞI GERÇEKTEN VODAFONE MU KAZANDI?
Başlangıçta Vodafone lehine çıkmış gibi görünen bu karara gelin biraz daha yakından bakalım. Vodafone’un 2014 yılının Kasım ayında yaptığı başvurunun sonuçlanma süresi yaklaşık olarak 19 ay sürdü. Zaten 15 yıllığına bu altyapıyı kullanma hakkı elde eden Vodafone’un neredeyse iki yıllık süresi sözleşme imzalanamayan süre ve Rekabet Kurulu’nun incelemesiyle geçti. Geriye kaldı 13 yıl.
Yani 45.7 milyon Euro (Bugünün parasıyla 150 milyon TL) ödenmiş ve kazanılmış bir ihalenin ardından yatırımın geri dönüşünü hesaplayan Vodafone, 15 yılda bu yatırımı geri almayı ve kazanç sağlamayı planlarken iki yıl boyunca fiber altyapıya ulaşamadı bile.
Bir de bu fiber altyapıyı genişletmek amacıyla Vodafone tarafından yapılacak olan 300 milyon TL’lik altyapı yatırımını da unutmamak gerekiyor.

KAMUDA 2 YILLIK YATIRIMSIZ DÖNEM
Şimdi bu sürece biraz da kamu açısından bakalım. Yap-işlet-devret modeline benzeyen bir ihale sürecinin sonunda 45.7 milyon Euro’ya altyapı iznini 15 yıllığına veren Kamu ise bu süreç içerisinde başlangıçta özel sektör yatırımı gibi görünse de 15 yılın sonucunda kamu altyapı yatırımına dönüşecek olan bir yatırımda 2 yılını yatırımsız geçirmiş oldu.

BUNDAN SONRASI ARTIK BAKANLIĞA BAKIYOR
Rekabet Kurul tarafından verilen karar, sadece para cezası içeriyor. Yani Vodafone’un bundan sonra da aynı durumla karşılaşmamak açısından talep ettiği, geçici tedbir kararı alınması başvurusunu ise reddetti.
Yani bunun anlamı şu. Bugüne kadar uğranan zararlar nedeniyle Türk Telekom 34 milyon TL ödeyecek. Bundan sonra benzer şekilde Türk Telekom'un diğer altyapı yatırımcılarıyla sözleşme imzalamayı reddedip reddetmeyeceği Bakanlık ve BTK'nın yasayla ilgili yapacakları düzenlemeye bakacak.

Rekabet Kurulu’nun yaptırım açısından aldığı tek karar para cezası gibi görünüyor. Fakat tabi bundan sonra yaşanabilecek süreçle ilgili ipuçları da var Kurul kararında. Kurul, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’na, tesis paylaşım hizmeti kapsamında, güzergah bildirilmesinin tesis paylaşım sürecini olumsuz etkilediği yönünde görüş bildirecek. Aynı zamanda paylaşım taleplerinin parçalı güzergah ile karşılanabilmesinin mümkün olduğu durumlarda da tesisi paylaşmak isteyen kurumların lehine düzenleme yapılmasının pazardaki rekabeti artıracağı yönünde görüş beyan edilecek.
Yani buradan çıkan sonuç şu. Yasada tesis kullanımı konusunda bir boşluk var: Güzergah bildirimi.
Parçalı güzergahlarda da devlet tarafından açılan ihaleyi kim kazanmış olursa olsun, parçalı güzergahla tesis paylaşımlarında yasa hakim şirketin lehine çalışıyor.
Bu da özelleştirme ihalesi yapılırken, aslında yasal altyapıda bir boşluk bulunduğu anlamına geliyor.

Belli ki bundan sonra Vodafone ve Türk Telekom’un fiber optik kablo altyapısının paylaşımı konusundaki mücadelesi bakanlıklar ve siyaset lobisi düzeyinde sürecek. Vodafone, kazandığı ihaleyi gösterecek ve kilidi açacak yasal düzenleme talep edecek. Türk Telekom ise ihaleyi kim kazanırsa kazansın yasadaki kendi lehine olan kısımları kullanacak.

Önümüzdeki günler bu yöndeki gelişmelere gebe.