Avrupa Birliği Türkiye'ye girdi!

Yabancıya mülk satışı yasasından sonra en çok mülk hangi ülkeye geçti? PARALİMANI.COM'dan dev dosya!

Avrupa Birliği Türkiye'ye girdi!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

Son yılların en çok tartışılan yasalarından biriydi yabancıya mülk satışına izin veren yasa. Büyük tartışmalar yaşandı. Muhalefet bu yasa üzerinden zaman zaman Meclis kürsülerinden sert tartışmalar başlattı. Anayasa Mahkemesi birkaç defa yasayı iptal dahi etti. Fakat 5782 sayılı yabancıların mülk edinmesine ilişkin yasa onaylanarak 18 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. O günden sonra ilginç gelişmeler yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yayınlanan veriler yayından kaldırıldı. Yeni bir istatistik sistemiyle Türkiye'den mülk alan ve "yabancı" görünümündeki yatırımcılar aynı zamanda uyruklarına göre de sınıflandırıldı. Türkieye'de mülk almış fakat yabancı görünen bazı isimlerin aslında Türk uyruklu fakat yabancı ülke vatandaşlığında göründüğü açıklanarak bu isimlerin yabancılar tarafından alınan mülklerde sınıflandırılmış varlıkları kapsam dışına alındı. Muhalefetin, "yabancıların mülk alımlarına ilişkin istatistiklerin neden web sitesinde yayından kaldırıldığı" sorularına Bakan Bayraktar, "Dünyanın diğer ülkelerinde de bu istatistik yayınlanmaz" yanıtını verdi. Fakat yasanın çıktığı tarihten sonra Türkiye'den en çok kimin mülk aldığı en büyük spekülasyon konusu olmaya devam etti. Çok tartışıldı, çok merak edildi.

PARALİMANI.COM yabancılara mülk satışıyla ilgili bilinmeyenlere ışık tutan dev bir dosyayı açıyor.

Türkiye'den en çok mülk alan AB ülkelerini görmek için aşağıdaki linke tıklayınız!

İŞTE TÜRKİYE'DEN EN ÇOK MÜLK ALAN ÜLKELER!

İŞTE YANITINI BULACAĞINIZ EN BÜYÜK SORU İŞARETLERİ!
Yasanın yürürlüğe girdiği 18 Mayıs 2012 tarihinden 4 Haziran 2013 tarihine kadar en çok hangi ülke vatandaşları mülk aldı?

Cumhuriyet tarihi boyunca Türkiye topraklarında en fazla mülk alanlar hangi ülkeden?

Gerçekten de iddia edildiği gibi bazı bölgelerde yabancılar tehlikeli mülkiyet sınırına ulaştı mı?

Arap Yarımadası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika sermayesi fırsat bu yasa ne kadar mülk satın aldı?

Yasadan yararlanarak en hızlı mülk artışı gerçekleştiren ülke hangisi?

Hangi ülke vatandaşları ortak mülkiyetle Türkiye'den taşınmaz alıyor? Hangi ülke vatandaşları bir gelişte birden fazla mülke aynı anda yatırım yapıyor?

Yabancıların mülk satışlarına ilişkin istatistiklerde en garip çelişki ne? En komik ve şaşırtıcı mülk satışı kimlere yapıldı?

Yabancılar en fazla hangi şehirde mülk satın aldı?

Yunanlar ve İsrailliler iddia edildiği kadar çok mülk edindi mi?

İşte bu dev yazı dizisinde bugün Türkiye'de en çok mülk alan yabancıların hangi ülkelerden olduğu ve satılan mülklerin yüzde kaçının bu ülkelerin vatandaşlarında alındığını okuyacakasınız...

RUSLAR SICAK DENİZLERE AÇILDI!
Tapu ve Kadastro istatistiklerine bakılırsa yabancıya mülk satışına ilişkin yasanın çıktığı 18 Mayıs 2012 tarihinden 4 Haziran 2013 tarihine kadar geçen yaklaşık 12.5 ayda en büyük alımı mülk alan kişi sayısı ve alınan mülk sayısı bakımından Ruslar yaptı.

AB TÜRKİYE'YE GİRDİ! HEM DE TOPRAKTAN!
Fakat alınan mülklerin büyüklüğü yani Türkiye yüzölçümünde kapladığı alan açısından bakılırsa tartışmasız zirvede Avrupa Birliği ülkeleri yer aldı.
Yani tabir yerindeyse Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeye çalışırken Avrupa Birliği çoktan Türkiye'ye girdi. Hem de topraktan!..

Türkiye'den en çok mülk alan AB ülkelerini görmek için aşağıdaki linke tıklayınız!

İŞTE TÜRKİYE'DEN EN ÇOK MÜLK ALAN ÜLKELER! TIKLAYINIZ!


MEĞER YASAYI EN ÇOK ONLAR BEKLİYORMUŞ!
Yabancıya mülk yasasından sonra geçen 12.5 ayda Avrupa Birliği ülkeleri tarafından alınan mülklerin büyüklüğü, tüm diğer ülkelerin vatandaşları tarafından Türkiye'den alınan mülklerin toplam yüzde 65.7'sini oluşturuyor. 18 Mayıs 2012-4 Haziran 2013 tarihleri arasında Türkiye'den alınan mülklerin toplam yüzölçümü 3 milyon 676 bin 777 metrekare. Bunun 2 milyon 415 bin 493 metrekarelik bölümü AB ülkelerinin vatandaşları tarafından satın alınmış durumda. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin vatandaşları tarafından alınan mülklerin adedi de yabancıların 12.5 ayda aldığı toplam mülk adedinin yüzde 52'sine denk düşüyor. Bu dönemde yabancıları tarafından alınan toplam mülk adedi 12 bin 316 adet. Bunun 6 bin 378 adedi AB ülkelerinin vatandaşlarının mülkiyetine geçmiş durumda.

Yine 12.5 ayda Türkiye'den mülk alan toplam yabancı sayısı 13 bin 801 olarak görünüyor resmi istatistiklerde. Bunun yüzde 56'sı Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin vatandaşları. Yani resmi istatistiklere bakılırsa yabancıya mülk satışına ilişkin yasayı aslında sabırsızlıkla bekleyenler aslında AB ülkeleriymiş. Yasa çıktıktan sonra da gerek kat mülkiyeti ile gerekse ana taşınmazın satın alınması yoluyla AB ülkelerinin vatandaşlarından Türkiye'ye hücum gerçekleşti.


Türkiye'den en çok mülk alan AB ülkelerini görmek için aşağıdaki linke tıklayınız!

İŞTE TÜRKİYE'DEN EN ÇOK MÜLK ALAN ÜLKELER! TIKLAYINIZ!


ARAP SERMAYESİ İDDİALARI ÇÖKÜYOR MU?
Gerçi yazı dizimizin ilerleyen bölümlerinde bu istatistiklerle ilgili hepsi devletin kayıtlarından bazı çarpıcı çelişkilere ve garipliklere de dikkat çekeceğiz. Fakat özellikle Arap Yarımadası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin satın aldığı mülklerle ilgili çarpıcı olan nokta, Türkiye'de en fazla mülkü bu bölge vatandaşlarının aldığını doğrulamıyor. Buna karşılık bu bölgeden gelen alımların başka çarpıcı özellikleri dikkat çekiyor. Bunu da yazı dizimizin yine ilerleyen bölümlerinde PARALİMANI.COM okurlarıyla paylaşacağız.