Turizmde bu yıl iç pazarda büyük hareketlilik bekleniyor. Sektör temsilcileri, yeni bir kısıtlama gelmemesi durumunda "yüzyılın en iyi sezonu" yaşanabileceğini belirtti.
Turizm
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, "2023'te demiryolu yatırımlarını yüzde 60'a, demiryolu ağını da 16 bin 775 kilometreye çıkarmayı hedefledik" açıklamasını yaptı.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Atmaca, turizm sektör çalışanlarının öncelikli aşılanması için başlatılan çalışmaya ilişkin "Turizm çalışanlarının aşılanmasıyla daha güvenli turizm için rakiplerimizin bir adım önünde olacağız" dedi.
Turizm sektöründe, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde seyahatlerin kısıtlanmasıyla önemi artan iç pazarda, bu yıl daha fazla hareketlilik bekleniyor.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, turizmde 12 ayın en zayıfı olan ocak ayının, 2020'de temmuz, ağustos ve eylülü geçerek, 2 milyon 287 bin turistle yılın şampiyonu olduğunu açıkladı.
Dünya Turizm Forumu Enstitüsü Başkanı Bağcı, 2021 yılında hızlı aşılama ve aşıların adil dağıtımıyla dünya turizminde 2019 yılına göre kaybın yüzde 25'lere kadar inmesini ve hacmin 3 trilyon dolar olarak gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.
Dünyayı etkisi altına alan corona virüs salgını nedeniyle küresel krizin yaşandığı turizm sektöründe Türkiye 10 ayda yaklaşık 14 milyon ziyaretçi ağırladı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 71,2 azalarak 4 milyar 44 milyon 356 bin dolar oldu.
TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Çok güzel bir sezon geçirdik diyemeyiz ama Akdeniz çanağında rakip olan ülkelerin arasında en çok iş yapan ülke Türkiye oldu. Bu sene Türkiye burada var olan turistten önemli bir pay aldı” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) uluslararası turist sayısının yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle bu yılın ilk 6 ayında yüzde 65 azaldığını ve küresel turizme 460 milyar dolara mal olduğunu bildirdi.
Türkiye genelindeki havalimanlarında ağustosta hizmet verilen toplam yolcu sayısı 9 milyon 573 bin 876 olarak kayıtlara geçti.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), corona virüs salgını nedeniyle uluslararası hava yolu yolcu talebinin temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 91,9 azaldığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), corona virüs krizinin yılın ilk beş ayında dünya turizminde 320 milyar dolarlık gelir kaybı yarattığını açıkladı.
İstanbul'daki iki havalimanından, bu dönemde 63 milyon 370 bin 291 yolcu seyahat etti. Havalimanlarında, bu yılın ocak-kasım ayındaki toplam yolcu sayısı, geçen senenin aynı dönemine göre 97 bin 807 kişi arttı.
Türkiye'yi bu yılın ocak-eylül döneminde ziyaret eden turistlerin yeme içme harcamaları 5,1 milyar dolar oldu.