Bankalar için riskler artıyor!

Standard&Poor's, para birimlerinin ABD Doları karşısında değer kaybetmesinin bankalar açısından risk taşıdığını ifade etti

Bankalar için riskler artıyor!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Avrupa-Ortadoğu-Afrika(EMEA) bölgesinde yer alan birçok gelişmekte olan ülkenin para birimlerinin son 12 ayda ABD Doları karşısında keskin şekilde değer kaybetmelerinin bu ülkelerdeki bankalar için riskleri artırdığını bildirdi.

EMEA bölgesi gelişmekte olan ekonomilerinin para birimlerindeki düşüşü tetikleyen faktörler arasında global ekonomik görünüme yönelik endişeleri, ABD'de faiz artırımı beklentilerini ve gelişmiş ekonomilere doğru sermaye dönüşlerini gösteren S&P, Türkiye'de TL'nin zayıflığında siyasi belirsizliğin, Rusya, Nijerya, Kazakistan ve Azerbaycan'daki zayıflıklarda ise emtia fiyatlarında düşüşün rol oynadığını vurguladı.

S&P, Kazakistan, Belarus, Ukrayna, Azerbaycan ve Nijerya'nın bankacılık sistemleri para biriminde değer kayıplarına karşı en kırılgan ülkeler olduklarını, bunları Rusya, Türkiye ve Gürcistan'ın takip ettiğini bildirdi.

Timuçin Engin tarafından hazırlanan raporda para birimlerinde değer kayıplarının Güney Afrika, Polonya, Macaristan ve Hırvatistan bankacılık sistemlerine etkilerinin ise göreceli olarak sınırlı kalmasının beklendiğini ifade etti.

S&P, EMEA ülkeleri için ülkeden ülkeye farklılık gösteren 3 ana risk olduğunu belirtirken, bu riskleri döviz cinsinden kredilerde artan kredi zararları, dış borçlanmada aşırı bağımlılık ve varlık yükümlülüğü eşleşmezliklerinden kaynaklı potansiyel zararlar olarak işaret etti.