İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler

İSO 500 listesinin açıklanmasının ardından gözler, geçen yıl İSO İkinci 500 sıralamasında olup bu yıl birinci 500 sıralamasına giren şirketlere çevrildi. Bazı şirketler var ki, ikinci ligde bile küme düşecekken bu yıl Süper Lig’e çıkmış durumda. Peki kim bu şirketler?

İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler
paralimani.com EKONOMİ SERVİSİ

İSO 500 Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşları listesinde bu yıl baş döndüren değişiklikler yaşandı. Özellikle listeye yeni giren şirketlerin gösterdiği 1 yıllı satış performansı, hafife alınacak gibi değil.
Geçen yıl İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşları sıralamasının en sonunda yer alan bazı şirketlerin bile bu yıl Süper Lig’e girdiği dikkat çekerken, geçen yıl İkinci Lig’te şampiyonluğu zorlayan bazılarının ise bu yıl Süper Lig’e çıkan 34 şirket arasına bile giremediği görüldü.

Gelin İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen bu 34 şirketten ilk 10'a yakından bakalım.

21 YILDA TÜRKİYE’NİN SANAYİ DEVLERİ ARASINA GİRDİ: SARILAR DIŞ TİCARET
Bu şirketler arasında performansı en çarpıcı olan kuşkusuz Sarılar Dış Ticaret. Fındık kabuğundan mucize çıkartan Sarılar Fındık Dış Ticaret’in sektöre girişi çok da uzun değil, sadece 1960’lara uzanıyor. Mehmet Sarı tarafından kurulan Sarılar Fındık Dış Ticaret, 1994 yılına kadar bildiğimiz fındık tüccarlarından biriydi. Fakat 1994 yılında bu ticaretten elde edilen gelirle ilk fındık fabrikası kuruldu ve Sarıl Fındık, bir sanayi şirketine dönüşüverdi. 17 yıl içerisinde gösterilen önemli performans yabancı yatırımcıların da dikkatini çekti ve 2011 yılında, uzun zamandır ticaret yaptığı İtalyan firması Stelliferi ile ortaklık kuruldu. 2013 yılında Türkiye’nin teknolojisi en yüksek, el değmeden kırım, seçim ve kalibre ayarını yapabilen ilk ve tek kabuklu fındık fabrikasını faaliyete geçirdi.
Ve 2013 yılındaki listede yükselişini gizleyen yani ismini açıklamayan Sakaryalı Sarılar Fındık, 2014 yılında İSO İkinci 500 listesinde 497’nci sırada boy gösterdi. Son 1 yılda ise üretimden satışlar rakamını 92 milyon 907 bin TL’den 2015 yılında 282 milyon 453 bin TL’ye çıkararak, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 413’üncü sıraya oturdu.

İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler - Resim : 1

İKİ KAĞIT AMBALAJCININ BİRLEŞMESİ ONU ZİRVEYE OTURTTU: KİPAŞ KAĞIT SANAYİ İŞLETMELERİ
Listede dikkat çeken bir diğer şirket ise Kipaş Kağıt Sanayi İşletmeleri A.Ş..
Geçen yıl İSO İkinci 500 büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 140 milyon 688 bin TL’lik üretimden satışlar rakamıyla 255’inci sırada bulunan Kipaş Kağıt, 1 yılda yüzde 200 ciro artışıyla tam 497 şirketi geride bıraktı ve İSO 500 listesinde 258’inci sıraya yerleşti. 2015 yılına gelindiğinde KipaşKağıt’ın cirosu 422 milyon 446 bin TL'ye ulaşmıştı.
Kipaş Holding ve Erdem Tekstil iştiraki olan KipaşKağıt’ın zirveye yükseliş macerası da çok çarpıcı.
Şirketi zirveye taşıyan üretim tesisleri bundan sadece 2 yıl önce faaliyete geçti. 2011 yılında başlayan KipaşKağıt üretim tesisleri 2014 yılında faaliyetine başladı ve 2 yılda toplam 563 milyon TL üretimden satış rakamı üretti.
Elbette bu başarıda en önemli etken, 2014 yılında, yani üretim tesislerinin tamamlandığı yılda sektörün iki dev şirketi olan KipaşKağıt Sanayi İşletmeleri ile Teksan Ambalaj A.Ş.’nin birleşerek Kipaş Kağıt İşletmeleri A.Ş.’yi hayata geçirmiş olmalarıydı.

İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler - Resim : 2


ÜMRAN ÇELİK BORU’NUN MÜTHİŞ DÖNÜŞÜ
Orya Holding şirketlerinden olan Ümran Çelik Boru da listede öne çıkan bir diğer dev. 2014 yılında İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasına 67’nci sıradan giren Ümran Çelik, sadece 1 yıl sonra üretimden satışlar rakamını 186 milyon TL’den 440 milyon TL’ye yükselterek Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasında 246’ncı sıraya çıktı.
Orya Holding’in amiral gemisi olarak kabul edilen Ümran Çelik, 1967 yılında kuruldu. Yurt içi ve yurt dışı pazarlarda petrol ve doğalgaz borularının yanında, su boruları, tesisat boruları, platform kazık borular, konstrüksiyon ve benzeri türden boruların satış ve ihracatını gerçekleştiriyor.
650’den fazla çalışanı bulunan Ümran Çelik, 1995 yılında ise radikal bir kararla Belçika Liege’de Avrupa’daki ilk Türk çelik boru üretim fabrikasını kurdu.
Ümran Çelik’in en büyük gücü ise Türkiye’de gerçekleştirilen birçok dev altyapı projesine boru üretiyor olması. Ayrıca Bakü – Tiflis – Ceyhan Boru Hattı projesine de boru satışı gerçekleştiren Ümran Çelik, Hırvatistan’daki Ulusal Doğalgaz Boru HattıMagestrial’ın borularının da tamamına yakınını üretti. Ayrıca Cezayir’de Sonatrach ve Cameg gibi dev projelere de boru temin etti.
Üretiminin yüzde 70’ine yakınını ihraç eden Ümran Çelik 46 ülkeye ihracat yapıyor.
Grubun hedefinde ise Nabucco ve Trans Anadolu Doğalgaz boru hattı projeleri var. Şirket TANAP’ın yaklaşık 1800 kilometrelik anahat borusu için açılan ihalenin yüzde 80’ini kazanan 6 yerli üreticiden oluşan konsorsiyum grubunun içerisinde Ümran Çelik – Emek konsorsiyumu ile yer aldı.
Şirketin büyük yüzde 20’şer hissesi Orhan Yavuz ve Gönül Yavuz’a ait. Zeynep Bilge Rızvani’nin yüzde 19 payı var. Buğdaycı Ailesinin yüzde 19 payı olan şirkete Orya Holding de ortak.
2013 yılında İSO listelerinde isminin açıklanmasını istemeyen şirket 2014 ve 2015 yıllarında ise büyük bir dönüş yaparak Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında tekrar yerini aldı.
Ümran Çelik’in yönetim kurulu başkanı Orhan Yavuz. Yönetimde bulunan diğer isimler Kazım Oksay, Ahmet Murat Yavuz, DaverRızvani ve Mehmet Buğdaycı.

İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler - Resim : 3

SOYYİĞİT GIDA’DAN 407 SIRA YÜKSELİŞ
Kent Boringer markasının sahibi olan Soyyiğit Gıda, geçen yıl İSO İkinci 500 Büyük sanayi Kuruluşları listesinde 367’nci sırada yer alırken tam 407 sıra birden sıçrama gerçekleştirerek bu yıl İSO 500 büyük Sanayi Kuruluşları sıralamasına 460’ıncı sırada giriş yaptı.
Geçen yıl 115 milyon TL olan üretimden satışlar rakamını bir yılda yüzde 116 artırarak 250 milyon TL’ye çıkaran Soyyiğit Gıda, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne’deki entegre tesislerinde gerçekleştirdiği toz gıda, sıvı yağ ve sıvı pasta üretimiyle hem Türkiye hem de dünyada çok önemli bir satış performansına ulaştı.
28 bin m² kapalı alanda Kent Boringer çatı markasıyla toz gıda ve sıvı pastacılık üretimi gerçekleştirilen Esenyurt/İstanbul tesisi aynı zamanda merkez ofis olarak kullanılıyor. Yenilenen 32 bin m²’lik ek bina ile buradaki kapalı üretim alanı 60 bin m²’ye ulaştı.SoyyiğitGroup, kısa zaman önce Edirne/Tayakadın Mevkii’nde 100 dönüm arazi içerisinde 40 bin m² kapalı alana sahip olan yağlı tohumlar kırma tesisini bünyesine kattı. Burada ayçiçek, kanola, mısır, aspir, keten, ketencik tohumları işleyerek ürettiği hamyağların sektördeki büyük rafinatör firmalara satışını yapıyor.
Tekirdağ/Hayrabolu’da bulunan rafine yağ dolum ve paketleme tesislerinde Aysan, Kıvılcım ve Kent Boringer markalarıyla ayçiçek, mısır ve kanola yağı üretip, iç piyasa ve dış ülkelere satıyor.
SoyyiğitGroup’un 4 kıta ve 136 ülkeye olan toz gıda, sıvıyağ ve sıvı pastacılık ürünleri ihracatı Kent Boringer Dış Ticaret A.Ş. firmasındaki altı bölgeye ayrılmış bir organizasyonla gerçekleştiriliyor.
Trabzonlu Ali ve Hakkı Soyyiğit’in 1970’lerde Erzurum'da çerçilikle başlayan girişimcilik öyküsünün başında şu sıralar Hakkı Soyyiğit’in oğulları Temel Soyyiğit, Fikret Soyyiğit, Aydın Soyyiğit ve Mustafa Soyyiğit var. Babadan gelen mirası bu işadamları İSO 500'ün zirvesine çıkararak taçlandırdı.

İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler - Resim : 4

GÜNLÜK 1000 TON EK KAPASİTE SADECE YARIM SENEDE ABALIOĞLU YAĞ’I ZİRVEYE TAŞIDI
Türk girişimciliği dünyada bile dillere destandır. Sebebine gelince? Bunu görebilmek için dün açıklanan İSO 500 sıralamasının detaylarına bakmak bile yeterli. Doğru zamanda, doğru riskleri alarak bir anda oyunun kurallarını değiştirebilen girişimci profili Türkiye’den başka kaç farklı ülkede görülebilir, burası tartışılır. İşte buna en güzel örneklerden birini Abalıoğlu Yağ sergiledi.
Bugünden sadece 10 yıl önce İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan bir yağ şirketi olan Abalıoğlu Yağ’ın, Türkiye’nin 429’uncu en büyük şirketi olmasına bu 10 yıl yeterli oldu.
Geçen yıl İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasına 241’inci sırada olan Abalıoğlu Yağ, son 1 yılda üretimden satış rakamlarını 144 milyon TL’den 274 milyon TL’ye çıkararak İSO 500 sıralamasında 429’uncu sıraya oturdu.
Peki 1 yılda bu performans nasıl gerçekleşti?
Günlük 1000 tonluk bir ek kapasiteyi 2015 yılının ikinci yarısında İzmir Aliağa’da kurduğu üretim tesisleriyle devreye alan Abalıoğlu Yem’in devreye aldığı kapasite, altın değerindeydi. Çünkü bu tarihe kadar 450 ton günlük soya fasulyesi işleyerek sadece soya küspesi, soya yağı ve soya kabuğu üretebilen Abalıoğlu Yem, yeni tesislerde ürün yelpazesine son yılların yükselen değeri olan kanola, keten, ketencik ve aspir gibi yağlı tohumların yanına ayçiçeğini de ekleyerek sadece 6 aylık üretimle müthiş bir üretim sıçramasına imza attı.
Yani uzun lafın kısası 2015’in ikinci yarısına yetişebilen bu kapasitenin gelecek yıl tüm yıla yayılacağı da düşünülünce, gelecek yıl açıklanacak olan İSO 500 sıralamasında Abalıoğlu Yağ’ın En Büyük 100 Sanayi Şirketi sıralamasını zorlaması kimse için sürpriz olmayacak.

İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler - Resim : 5

İSO 500’E TOMA’YLA GİREN DEV: KATMERCİLER ARAÇ ÜSTÜ EKİPMAN
Aslında Katmerciler Araç Üstü Ekipman’ı artık Türkiye’de tanımayan çok az. Neden mi? Toplumsal olaylara müdahale aracı olan Toma’ların üretimini gerçekleştiren şirket olması nedeniyle bir dönem uzun süre kamuoyunun gözü önünde oldu. Fakat belki de olaya sadece bu yönüyle bakmak biraz haksızlık. Çünkü Katmerciler, sadece TOMA üretimi yapmıyor. Özellikle yakın coğrafyadaki birçok ülkeye itfaiye ekipmanları, kamyon üzeri çöp ekipmanları satışı da gerçekleştiren Katmerciler Otomotiv’in nasıl bu kadar hızlı yükseldiğini anlayabilmek için çok fazla söze gerek yok. Hisseleri borsada işlem gören Katmerciler Otomotiv’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na son 6 yılda gönderdiği sadece 17 açıklama, bu yükselişi izah etmek için yorum yapmaya hiç gerek olmadığını gösteriyor.
Gelin şimdi bu açıklamalara bakalım.

1 Mart 2011: Şirketimiz büyümesini ve karlılığını devam ettirmek ve katma değeri yüksek ekipmanların üretimini gerçekleştirmek amacıyla 6 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirecektir. Planlanan yatırımın 3 milyon dolarlık kısmı 05.03.2010 tarihinde mevcut üretim tesisimizin bitişiğinde bulunan 17.500 m2 lik arazinin alımı ile gerçekleştirilmiş olup, kalan 3 milyon dolarlık kısmı ile 10,000 m2 kapalı alan ve makine teçhizat yatırımı planlanmaktadır. Kurulacak fabrikada mevcut üretim kapasitesinde ilk yıl %30 artış öngörülmekte, 300 adet özel tip ekipman üretilmesi planlanmaktadır. Yaklaşık 100 kişiye ilave istihdam sağlayacak ve 30 Haziran 2011 tarihine kadar yapımı tamamlanacak fabrikamızda Temmuz 2011 tarihinden itibaren üretime geçilecektir.Yeni tesisimizin temeli Mart ayı içerisinde atılacaktır.
11 Mayıs 2011: Şirketimiz; Irak' tan 25 Adet Ford Kamyon üzerine üretilecek 1.812.500 USD' lik Çöp Kasası siparişi almıştır. Siparişe ilişkin avans tahsilatı gerçekleşmiş olup, teslimat en geç 30.06.2011 tarihine kadar gerçekleştirilecektir.
13 Mayıs 2011: Şirketimiz; Irak' tan 10 Adet 1.500.000 EURO'luk itfaiye ekipmanı siparişi almıştır. Siparişe ilişkin teslimat en geç 31.08.2011 tarihine kadar gerçekleştirilecektir.
1 Haziran 2011: Şirketimiz ile Avrupa Çöp Ekipmanı üretiminin öncü kuruluşlarından İspanyol RosRocaGroup şirketi arasında Çöp Ekipmanı üretimi gerçekleştirmek amacıyla işbirliği sözleşmesi imzalanmıştır.
30 Ocak 2012: Şirketimiz büyümesini ve karlılığını devam ettirmek ve katma değeri yüksek ekipmanların üretimini gerçekleştirmek amacıyla devam eden yatırımımız tamamlanmış olup 01.02.2012 tarihi itibarı ile yeni tesisimizde üretime başlanacaktır.
31 Ocak 2012: Şirketimizin %49,99 oranında iştiraki olan Gimkat Araç Üstü Ekipman A.Ş. 580.000 EURO tutarındaki ilk siparişini almıştır.
22 Nisan 2013: Şirketimiz Batı Afrika'dan toplam 9.267.450 ABD Dolar'lık muhtelif itfaiye araçları siparişi almıştır. Sipariş 2013 yılı içinde teslim edilecektir.
16 Mayıs 2013: T.C İÇ İŞLERİ BAKANLIĞI EMNİYET GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı ve Zırhlı Müdahale Aracı İşi ihalesini 9 milyon 960 bin TL bedelle kazandı.
28 Ekim 2014: Emniyet Genel Müdürlüğü' nün 65 Adet Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA-3) alımına ilişkin olarak beş firma fiyat teklifi vermiştir. En düşük fiyat teklifi toplamda 13.675.500 Euro olarak şirketimiz tarafından verilmiş olup, sözleşme imzalanmıştır.
20 Kasım 2014: Şirketimiz Yurt dışı kaynaklı 4.4 milyon usd tutarında Hidrolik sıkıştırmalı çöp ekimanı siparişi almıştır.
24 Kasım 2014: Emniyet Genel Müdürlüğü' nün 50 Adet Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA-3) alımına ilişkin olarak beş firma fiyat teklifi vermiştir. En düşük fiyat teklifi toplamda 11.776.500 Euro olarak şirketimiz tarafından verilmiş olup, sözleşme imzalanmıştır.
12 Ocak 2015: Şirketimiz 2015 yılında teslim edilmek üzere, Yurt dışı kaynaklı 6.653.000 Euro tutarında muhtelif itfaiye ekipmanı siparişi almıştır.
24 Nisan 2015: Şirketimiz 2015 yılı içerisinde teslim edilmek üzere, Yurt içi kaynaklı 11.049.000 TL. tutarında muhtelif özelliklerde İtfaiye aracı siparişi almıştır.
18 Ağustos 2015: Şirketimiz Yurt içi kaynaklı toplam 4.853.545 Euro tutarında Akaryakıt Tankeri ve Seyyar Tamir Aracı siparişi almıştır.
7 Aralık 2015: Şirketimiz, büyümesini ve karlılığını devam ettirmek, özellikle savunma sanayi ve güvenlik kuvvetleri ihtiyaçlarına yönelik her türlü makina, ekipman ve araç üretimini gerçekleştirmek amacıyla Başkent Organize Sanayi Bölgesi Ankara adresinde yer alan arsa üzerinde yaklaşık 2.000.000 dolarlık yatırım planlanmaktadır. Yatırımın tamamamıözkaynaklarımız ile finanse edilecek olup, 2016 Yılı İlk çeyreği sonuna kadar tesisimizin tamamlanması planlanmaktadır.
18 Aralık 2015: Şirketimizin Ar-ge Merkezi kurulmasına ilişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yapmış olduğu başvuru 17.12.2015 tarihinde onaylanmış ve bugün tebliğ edilmiştir.
10 Şubat 2016: Şirketimiz, İç Güvenlik Birimlerinin ihtiyacı olan 10.520.000 TL tutarında Muhtelif Zırhlı Araç Üstü Ekipman siparişi almış olup, teslimatlar 2016 yılı içerisinde tamamlanacaktır.
Yani bu başarının altında oldukça komplike bir yatırım planı ve hazırlık olduğu gözlerden kaçmıyor. Üstelik Katmerciler, 2016 yılının ilk çeyreğinde devreye alınmak üzere Ankara’da 2 milyon dolarlık yeni üretim tesisi yatırımını da plana almış durumda.

İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler - Resim : 6

JAPON DEVİ YAZAKİ WİRİNG TECHNOLOGİES’DEN TÜRKİYE’DE ÇARPICI PERFORMANS
Dünyada kablo üretiminde yüzde 24 paya sahip dev bir global şirketten bahsediyoruz. Her ne kadar “Türkiye pazarı ne devler gördü, aslında hiç yoktular” denebilecek örnekler doluysa da Japon devi, Türk iş kültürüne hızla adapte olarak Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Devi arasına girmeyi de başardı. Geçen yılki listede Yazaki Otomotiv Yan Sanayii şirketiyle listede temsil edilen YazakiGroup, bu yıl devler arasına kablo şirketi YazakiWiring Technologies Türkiye’yi de sokmayı başardı.
Geçen yıl İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 220’nci sırada olan YazakiWiring Türkiye, bu yıl ise Süper Lig’e 424’üncü sırada giriş yaptı. Son 1 yılda şirket üretimden satış rakamlarını ise 148 milyon TL’den, 276 milyon TL’ye çıkardı.

İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler - Resim : 7

DÜNYA DEVLERİNİN ARKASINDAKİ TÜRK GÜCÜ: TAYEKS DIŞ TİCARET
Aslında Tayeks Dış Ticaret için Google’da bir arama yapsanız pek fazla bilgiye ulaşamazsınız. Web sitesine girseniz gizemli bir şirket gibi görünür. Fakat aslında dünya devlerinin arka planındaki gizli güçtür.
Neden mi?
Şimdi size birkaç marka sayalım, bakalım tanıyor musunuz?
Levi’s, Marks andSpencer, Esprit, Dockers, Timberland, Nautica, H & M, Polo Jeans, RalphLauren, GAP, Banana Republic…
Elbette herkesin tanıdığı bu markaların, halen, geçmişte veya gelecekte yolunun muhakkak Tayeks fabrikalarına düşeceğini söyleyelim.
Çünkü Türkiye’nin en büyük denim yani bildiğimiz ismiyle kot veya Jean üreticilerinden biri olan Tayeks, Tay Group’un bir bağlı ortaklığı.
Tay Group denince de akla gelen isimler şirketin sahibi Malatyalı tekstilci Mesut Toprak, FourSeasons Hotel ve Atik Paşa yalısı, Astay Gayrimenkul ve Zeytinburnu’nda yapılan Onaltı Dokuz kuleleri…
33 yıl önce Sultanhamam’da kumaş ticaretiyle başlayan girişim öyküsü bugün Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasına kadar uzandı.
1989 yılında kurulan Tayeks Dış Ticaret için sıçrama noktası 1995’te kurulan Çorlu’daki fabrika oldu. 2001’de Bolu’daki Yeni Dünya Tekstil’i satın aldı.
Son 1 yılda üretimden satışlar rakamını 139 milyon TL’den 238 milyon TL’ye çıkaran Tayeks Dış Ticaret, geçen yıl İSO İkinci 500 sıralamasında 262’nci sıradayken, bu yıl İSO Birinci 500’de 480’inci sıraya çıktı.

İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler - Resim : 8

BİM MARKETLERİNDEN YÜKSELEN DEV: TURKUVAZ PLASTİK!
Topbaş Ailesi’nin sahibi olduğu ve bir süpermarkete girdiğinizde farkedebileceğini veya fark etmeyebileceğiniz birçok ürünün sahibi olan Turkuvaz Plastik’in başarısının arka planında aslında süpermarket zincirlerine yaptığı fason üretimler yatıyor. BİM’e BİM markası altında plastik buzdolabı ve çöp poşedi gibi ürünler üreten Turkuvaz Plastik’in öne çıkan markaları ise ArtPlas ve Sükse. Yakın zamanda kağıt ürünler üretimine de başlayan Turkuvaz Plastik yakaladığı müthiş satış performansıyla 2009 yılında ilk kez üretime başlamış olmasına rağmen Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu sıralamasına 421’inci sıradan girdi.
Turkuvaz Plastik geçen yıl ise İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşları listesinde 100’üncü sırada yer alıyordu. Şirketin üretimden satış rakamları son 1 yılda yüzde 56 artışla 177 milyon TL’den 277 milyon TL’ye çıktı.
Turkuvaz Plastik’in yönetim kurulu başkanı Mehmet Sami Topbaş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ise Mahmud Muhammed Topbaş.
Genel Müdürlük görevini Sedat Mala’nın yaptığı Turkuvaz Plastik, 15 milyon TL ödenmiş sermayeye sahip ve kullanıma hazır tuvalet kağıdı, kağıt mendil, temizlik veya yüz temizleme için kağıt mendil ve havlular ile masa örtüsü ve peçetelerin imalatı ile kişisel olarak kullanılabilecek alkollü ve alkolsüz bütün kozmetik ve hijyenik ürünler ile işyeri ve konut bünyesinde kullanılabilecek bütün temizlik ve hijyenik ürünlerin,mamul,yarı mamul ve hammadde ve malzemelerinin (ambalaj malzemeleri dahil),üretiminden pazar sunumuna kadar bütün işlevlerini,ithalatını ve ihracatını yapıyor.

İSO İkinci 500’den İSO 500’e yükselen şirketler - Resim : 9

İŞTE 2015'TE İSO İKİNCİ 500'DE OLUP 2016'DA İSO 500'E YÜKSELEN 34 ŞİRKET!

SIRALAMA ÜRETİMDEN SATIŞLAR (TL) SATIŞ KAÇ SIRA
İSO İKİNCİ 500 İSO 500 2014 2015 ARTIŞI (%) YÜKSELDİ
Sarılar Dış Ticaret Ltd. Şti. 497 413 92.906.795 282.452.706 204 584
Kipaş Kağıt Sanayi İşletmeleri A.Ş. 255 258 140.687.970 422.446.432 200 497
Ümran Çelik 67 246 186.239.228 439.804.001 136 321
Soyyiğit Gıda San. ve Tic. A.Ş. 367 460 115.578.991 249.978.879 116 407
Aytaç Gıda Yatırım San. ve Tic. A.Ş. 180 347 155.773.890 330.275.261 112 333
Abalıoğlu Yağ San. ve Tic. A.Ş. 241 429 144.811.842 274.042.937 89 312
Katmerciler Araç Üstü Ekipman 199 409 151.599.132 285.949.539 89 290
Yazaki Wiring Technologies Türkiye 220 424 148.296.797 276.543.044 86 296
Tayeks Dış Ticaret ve Tekstil Sanayi A.Ş. 262 480 139.270.795 237.888.500 71 282
Turkuvaz Plastik ve Temizlik Ürünleri 100 421 177.510.248 277.217.513 56 179
Aktül Kağıt Üretim Pazarlama A.Ş. 72 406 185.653.372 287.256.102 55 166
Aster Tekstil San. ve Dış Tic. A.Ş. 56 394 191.240.644 294.191.660 54 162
Baydemirler Tekstil San. ve Tic. A.Ş. 183 493 155.554.184 229.692.317 48 190
Karaçuha Tarım Ürünleri İthalat İhracat 191 497 153.978.242 226.795.131 47 194
Sayınlar Gıda Maddeleri San. ve Tic. A.Ş. 101 455 177.179.341 252.674.886 43 146
Teksan Jeneratör Elektrik San. ve Tic. A.Ş. 62 436 188.334.740 268.472.458 43 126
Sanko Enerji San. ve Tic. A.Ş. 110 466 175.331.685 247.049.924 41 144
Cevher Jant Sanayii A.Ş. 151 496 162.584.884 227.323.414 40 155
Poyraz Poyraz Fındık Entegre San. ve Tic. 17 407 205.950.276 286.233.023 39 110
Tirsan Kardan San. ve Tic. A.Ş. 146 499 163.802.775 224.468.446 37 147
Detay Gıda San. ve Tic. A.Ş. 30 449 199.863.560 258.220.307 29 81
Kaplan Kardeşler Halı San. ve Tic. Ltd. Şti. 8 442 208.518.475 263.266.976 26 66
Teksüt Süt Mamülleri San. ve Tic. A.Ş. 12 444 206.897.381 260.966.358 26 68
Bupiliç Entegre Gıda San. Tic. A.Ş. 59 483 189.278.502 236.247.779 25 76
Konveyör Beyaz Eşya ve Otomotiv Yan San. 70 500 185.826.741 224.448.945 21 70
Abdioğulları Plastik ve Ambalaj Sanayi A.Ş. 9 462 207.932.745 248.868.861 20 47
Klimasan Klima San. ve Tic. A.Ş. 13 471 206.844.308 242.903.844 17 42
Frimpeks Kimya ve Etiket San. Tic. A.Ş. 4 473 211.812.855 241.137.555 14 31
ORMA Orman Mahsulleri İntegre San. 2 476 211.926.909 239.518.384 13 26
Felda Iffco Gıda San. ve Tic. A.Ş. 19 492 204.329.204 229.726.145 12 27
BAŞTAŞ Başkent Çimento San. ve Tic. A.Ş. 3 484 211.817.249 234.111.490 11 19
BPO B-Plas Plastic Omnium 7 489 210.850.654 231.753.159 10 18
Hekimoğlu Un Fabrikası Tic. ve San. A.Ş. 1 490 212.578.183 231.379.961 9 11
SCA Yıldız Kağıt ve Kişisel Bakım Üretim A.Ş. 6 498 210.908.196 225.699.170 7 8