Kara pazartesi, beyaz perşembe

İki haftalık satış dalgası küresel hisse senedi piyasalardan 8 trilyon dolar sildikten sonra Asya hisse senetleri ve Avrupa vadelileri son dört yılın en hızlı yükselişini gerçekleştiren ABD hisse senetlerini izleyerek yükseldi.

Kara pazartesi, beyaz perşembe

Çin'de Şangay Bileşik Endeksi günü yüzde 5,3 yükselişle tamamladı. Asya borsalarının tamamı pozitif seyir izledi. Sanayi metalleri yükseldi. Bloomberg emtia endeksi son 16 yılın en düşük seviyesini gördü.
Bugün yurtiçinde açıklanacak önemli bir ekonomik veri bulunmazken piyasalar ABD’de 2. çeyrek büyüme ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları, haftalık işsizlik başvurularını takip ediyor olacak. Türkiye'de ise tüm dünyayı etkileyen Çin kaynaklı endişeler ve Kasım ayında yapılacak seçim öncesi siyasi gelişmeler takip edilecek.

KAYIPLAR ALINDI, YARALAR SARILDI
Çin'deki çöküşün tetiklediği küresel hisse senedi piyasalarındaki kayıplar telafi edilmeye başlandı. Güne 2,9280 seviyesinde başlayan Dolar/TL 2,90 altına gevşedi. Pazartesi günü 3,4791 ile tarihi zirvesini göre Euro ise 3,2850 seviyelerinde işlem görüyor. Euro geçtiğimiz Cuma kapanışta 3,2810 TL'den alıcı bulmuştu.

BORSA GÜNE YÜKSELİŞLE BAŞLADI
Borsa İstanbul 100 Endeksi (BIST 100) güne yüzde 1,32 yükselişle 74.589,12 puandan başladı.

BIST 100 endeksi açılışta önceki kapanışına göre 973,21 puan değer kazandı. Açılışta tüm sektör endeksleri değer kazanırken, en fazla yükselen sektör endeksi bankacılık oldu.

ALTIN VE PETROL YÜKSELDİ
Altın 3 günlük düşüşünü sonlandırdı. Açılışta 1.125,26 Dolar olan spot altının onsu sabah saatlerinde 1.128,85 dolardan alıcı buluyor.

ABD petrol stoklarındaki düşüş petrol fiyatılarını destekledi. Batı Teksas tipi ham petrol (WTI) vadelileri New York'da yüzde 2,5 civarında yükseldi. Londra'da Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,2 yükselerek 44,07 Dolardan işlem gördü.