Moody's resti görünce geri adım attı

Çarşamba günü, Türk bankaları için olumsuz değerlendirme yapan Moody's, Türkiye Bankalar Birliği'nden gelen 'katılmıyoruz' açıklamasının ardından çark etti. Şirket dün de "Türk bankaları dirençli" yorumu yaptı

Moody's resti görünce geri adım attı

İtibar ve güvenilirlikleri dünya genelinde tartışma konusu olan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları her gün yeni bir skandala imza atıyor. Moody's, Türk bankacılık sektörü ile ilgili olarak iki gün arayla birbirine tamamen zıt iki farklı değerlendirme yaptı. Çarşamba günü Türk bankacılık sektörünün görünümünü, 'negatif' olarak değerlendiren Moody's, Türkiye Bankalar Birliği'nden dün gelen "Bu değerlendirmeye katılmıyoruz" açıklamasının ardından geri adım attı. Negatif değerlendirmeye imza atan Moody's'in Başkan Yardımcısı Kıdemli Analist Irakli Pipia, dün 180 derece dönüş yaparak, "Türk bankalarının sorunlu kredilerde dikkate değer artışı absorbe edecek güçlü sermaye tamponları var" dedi.

'KATILMIYORUZ'

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Türk bankacılık sektörünün görünümünü, yavaşlayan ekonomik büyüme ve kurdaki dalgalanma gerekçesi ile 'negatif' olarak değerlendiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'e, ders niteliğinde bir cevap verdi. TBB Başkanı Hüseyin Aydın tarafından yapılan açıklamada, "Makul riskleri ve beklenmedik şokları yönetebilecek güçte olan bankacılık sektörü için negatif değerlendirmeye katılmıyoruz" denildi.

BÜYÜMEYE DESTEK

Son dönemde alınan önlemler sayesinde makro ekonomik risklerin dengelendiğini belirten Aydın, yüksek sermaye yeterliliği de dikkate alındığında, sektöre ilişkin görünümün negatif olarak yorumlanması görüşüne katılmadıklarını ifade etti. Aydın, reel sektörün kredi ihtiyacının karşılanması, büyümenin finansmanının sürdürülmesi ve sağlıklı yapısının korunması amacıyla düzenlemelerde uluslararası kuralların imkân verdiği esnekliklerin sağlanması ve aracılık maliyetlerini yükselten kamusal yüklerin azaltılması gerektiğini düşündüklerini kaydetti. (Sabah)