Sanayide daralma bitiyor

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mayısta bir önceki aya kıyasla %1,3 yükselerek toparlanmaya geçti.

Sanayide daralma bitiyor

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise mayısta geçen yılın aynı ayına göre %1,3 gerilese de bir önceki aya göre 2,5 baz puan iyileşerek daralmanın bitmek üzere olduğunun işaretini verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,3 yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 geriledi. Takvim etkisinden arındırılan kategorideki bu gerilemeye rağmen nisan ayındaki yüzde 3,8'lik küçülmenin mayıs ayında 2,5 baz puanlık iyileşme kaydetmesi sanayide daralmanın bitmek üzere olduğunun sinyalini verdi.

TOPARLANMA YÜKSEK TEKNOLOJİ DESTEKLİ
AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, mayısta mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin aylık bazda değişmeyeceğini, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise yıllık bazda yüzde 2,7 azalacağı öngörmüştü. Ekonomistler, beklentilerden daha iyi gelen söz konusu verileri büyüme adına olumlu bir sinyal olarak yorumladı. Yatırımlar ve yüksek teknolojili ürünler destekli toparlanmanın, kalıcılık açısından olumlu bir görünüm sunduğunu ifade eden uzmanlar, sektörel bazda da petrol ürünleri ve yatırımlara yönelik bileşenlerin pozitif etkisinin gözlendiğini aktarıyor.

YIL SONU ARTIYA GEÇER
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, sanayi üretimindeki daralmanın beklenenden daha ılımlı gerçekleştiğine ve toparlanma eğiliminin gözlendiğine işaret ederek, haziran ayına ilişkin ilk tahminlerinin, bayram etkisi nedeniyle, düzeltilmiş ve düzeltilmemiş veriler arasında farkın belirginleşeceği yönünde olduğunu söyledi. İlk çeyrekte yüzde 4-5 bandında yıllık daralma gösteren sanayi üretim endeksnin, ikinci çeyrekte yüzde 2'ler seviyesinde kısmen daha ılımlı küçülme gösterebileceğini anlatan Tokalı, şöyle devam etti: “İkinci yarıda ise, yıllık yüzde 2-3 bandında büyüme oranlarına geçebileceğimizi düşünüyoruz. Tüm yıl için büyüme tahminimiz ise yüzde 0,5 düzeyinde."

RİSKLER ASGARİYE İNDİ
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi de takvim etkisinden arındırılmış endeksin üç aylık hareketli ortalamasının yıllık değişiminin yüzde eksi 2,4 seviyesine toparlandığını aktardı. Bürümcekçi, şunları kaydetti: "Bu yıl büyüme olup olmayacağını son dönemde sıkılaşan finansal koşulların ne ölçüde iyileşeceği, ivme kaybetmeye başlayan bankacılık kredi hacminin ne kadar yükseleceği ve dış talep koşulları belirleyecektir. 2019 yılı büyümesi için yüzde eksi 0,2 olan tahminimiz üzerinde risklerin aşağı yönde devam ettiğini düşünmekteyiz."