Saygın Dima Tekstil Etiyopya'da iflas noktasına geldi

Etiyopya Devleti ile Türk yatırımcıların ortaklığıyla kurulmuş olan Türk şirketi Saygın Dima Tekstil, kredi yükümlülüklerini yerine getiremeyince şirket iflas noktasına geldi

Saygın Dima Tekstil Etiyopya'da iflas noktasına geldi

2008 yılında Türk yatırımcılar ve Etiyopya hükümetine bağlı Özelleştirme Ajansı arasında imzalanan joint venture anlaşmasıyla kurulan Saygın Dima Tekstil şu sıralar iflas noktasına geldi.
Etiyopya Ticaret Bankası'na olan 26 milyon dolarlık kredisinin geri ödemesini yapamayınca, Saygın Dima Tekstil'in banka tarafından teminat olarak tutulan hisseelerinin açık artırma ile satışı için çalışmalar yapılmaya başlandı.
Halen 28.5 milyon dolarlık sermayeye sahip olan şirketin hisselerinin kuruluşu aşamasında yüzde 60'ı Etiyopya Özelleştirme Ajansı'nın, yüzde 40 ise Türk yatırımcıların elindeydi. Etiyopya'da kurulu olan fabrikanın makine parkurunda yaklaşık 18.5 milyon dolarlık makine ve teçhizat bulunduğu hesaplanıyor.

Saygın Dima Tekstil, 2008 yılında, Etiyopya Devlet Başkanı Meles Zenawi'nin Türk yatırımcıları ülkeye davet etmesinin ardından kurulmuştu. Daha doğrusu zaten Türkiye'de tekstil fabrikaları olan Türk yatırımcı grupları fabrikalarını bu ülkeye taşımıştı. 2011 yılında Adis Ababa'daki fabrika faaliyete geçmişti.

Etiyopya hükümetinin stratejik sektörler olarak kabul ettiği alanlarda yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılarla ortaklık kurduğu, fabrika için arazi tahsisleri gerçekleştirdiği ve ülke bankaları üzerinden kredi tahsisi yaptığı biliniyor. Özellikle tekstil gibi yüksek istihdam imkanı yaratan tesislere yönelik yatırımlar, ülkedeki işsizliği azaltmak isteyen Etiyopya hükümeti tarafından fazlasıyla destekleniyor.

Fakat ilerleyen yıllarda fabrikanın performasından memnun olmayan Etiyopya hükümeti, şirketteki ortaklığından çekildi.