160 milyar dolarlık dev birleşmede iptal

Dünyanın en büyük ilaç üreticisi Pfizer ve botoks üreticisi Allergan 160 milyar dolarlık birleşme anlaşmasını resmen iptal etti

160 milyar dolarlık dev birleşmede iptal

ABD'li ilaç üreticisi Pfizer Inc ve İrlanda merkezli Allergan Plc 160 milyar dolarlık birleşme anlaşmasının resmen iptal olduğunu duyurdu.

Anlaşmanın iptali, vergilerin gözardı edilmesine neden olmasından dolayı bu tür birleşmelere karşı olan ABD Başkan Barack Obama için bir zafer temsil etti.

İptal duyurusu, Pazartesi günü ABD'de açıklanan ve bu tür anlaşmaları azaltmayı hedefleyen yeni Hazine düzenlemelerinin sonrasına denk geldi.

İki şirketin birleşmesi New York merkezli Pfizer'in ikametini İrlanda'da göstererek daha az vergi ödemesinin yolunu açacaktı.

Pfizer bugün yaptığı açıklamada Allergan'a anlaşma çerçevesinde yapılan masraflardan dolayı 150 milyon dolar ödemek konusunda anlaştığını duyurmuştu.

Obama vergi kaçırılmasını sert şekilde eleştirmişti

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da dünkü basın brifingi öncesinde, ABD Hazine Bakanlığının şirketlerin vergi kaçırmasına yönelik yeni tedbirlerini değerlendirmişti. Obama, büyük şirketlerin küçük şirketleri satın almak suretiyle yasal adreslerini kağıt üzerinde ülke dışına taşımasından kaynaklanan vergi kaçırılmasını sert şekilde eleştirmişti.

Büyük şirketlerin yasalara uygun davranmadığını vurgulayan Obama, "Hazine Bakanlığının daha fazla şirketin, yasa boşluklarını sinsice kullanarak, çıkar sağlamasını engellemeye yönelik yeni tedbirlerini memnuniyetle karşılıyorum. Bu şirketler, faaliyetlerinin büyük bir bölümünü altyapı sistemlerinden, teknolojiden, hukukun üstünlüğünden, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinden, patent sisteminden ve Amerikan iş gücünden yararlanmak için ABD'de tutarken, merkezlerini taşıyarak fiilen vatandaşlıktan feragat ediyorlar. Böylece, Amerikan şirketi olmanın tüm mükafatlarından faydalanırken, vergi yükümlülükleri yerine getirmiyorlar. "demişti.