2B arazileri için 336 bin kişiye başvuru müjdesi!

2B arazisi için müracaat edip bedelini ödemeyen, taksitini geciktiren ve başvuru yapmayan 226 bin, tarım arazisi satışında başvuru yapmayan 79 bin vatandaşa yeni bir şans daha veriliyor. hak sahibi 31 bin kişi de ilk kez kapsama alınıyor

2B arazileri için 336 bin kişiye başvuru müjdesi!
2B arazileri için son müracaat tarihi doldu fakat Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Torba tasarı ile düzenleme yapıp yeni bir başvuru hakkı getiriyoruz. Müracaatını yapıp ödeme yapmadığı için hakkını kaybedenler var. Bazıları da son birkaç taksitini yatırmamış. Yeniden başvuru yapmaları koşuluyla yeni fırsat sunuyoruz. Bedeller güncellenecek" dedi.
Bakan Ağbal, 2012 yılında başlatılan tarım arazilerinin satışına ilişkin sürenin de yeniden uzatılacağını bildirdi. Yasa kapsamında, Hazine'ye ait tarım arazilerinin hissedarlarına, kiracılarına ve kullanıcılarına ihaleye çıkmadan, doğrudan satış imkanı veriliyor.

2B ARAZİLERİ NE KADAR?
Halk arasında ''2B'' olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin doğrudan satın alma başvuruları başlarken, Orman Genel Müdürlüğü şimdiye kadar Türkiye'de yaklaşık 500 bin hektarlık 2B alanı tespit etti.
Buna göre, en fazla 2B arazisine sahip iller arasında 45 bin 548 hektarla Antalya birinci, 39 bin 287 hektarla Mersin ikinci, 34 bin 887 hektarla Balıkesir üçüncü sırada yer alıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de yaşanan hızlı sanayileşme ve gelişme sürecinin sonucu 1961 Anayasası'nın ilgili maddesiyle, 15 Ekim 1961'den önce tarım ve toplu yerleşim alanlarına dönüşmüş orman sahalarının, orman sınırları dışına çıkarılmasına imkan tanındı.
Daha sonra 1982 Anayasası ile de 31 Aralık 1981'den önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam kaybetmiş tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarında veya hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu bulunduğu yerlerin orman sınırları dışına çıkarılabilmesi sağlandı.
Bu kapsamda bu yerlerin bir kısmı 6831 sayılı Orman Kanunu'nun ''2B'' maddesine göre, Hazine adına orman sınırlarına çıkarıldı ve çıkarılma işlemlerine devam ediliyor.
Gelinen noktada, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinin büyük bölümünün orman kadastrosu ile orman sınırları dışına çıkarma işlemleri tamamlandı.
Mersin, Antalya, Muğla, İzmir, İstanbul ve Bursa'da, orman sınırları dışına çıkarılan alanların toplam yüz ölçümü yaklaşık 160 bin hektara ulaştı. Bu alanlar ise narenciye ve muz yetiştiriciliği, zeytinlik, seracılık, toplu yerleşim yerleri ve sanayi alanları gibi amaçlarla kullanılıyor.

2B arazileri için 336 bin kişiye başvuru müjdesi! - Resim : 1
Türkiye'nin en çok 2B arazisine sahip illeri
Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye'de şimdiye kadar 473 bin 420 hektar 2B alanı tespit etti.
Bu alanlar, orman sınırları dışına çıkarıldıkları tarihler itibariyle yaklaşık 10 ila 30 yıldır herhangi bedel ödenmeksizin kullanıcıların tasarrufunda bulunuyor ve kullanıcıları tarafından senet düzenlenmek suretiyle alınıp satılıyor.
En fazla 2B arazisine sahip iller arasında ise 45 bin 548 hektarla Antalya birinci, 39 bin 287 hektarla Mersin ikinci, 34 bin 887 hektarla Balıkesir de üçüncü sırada yer alıyor.
Bunları 31 bin 706 hektarla Ankara, 29 bin 643 hektarla Sakarya, 29 bin 138 hektarla Muğla, 17 bin 106 hektarla İstanbul, 16 bin 95 hektarla Bolu, 15 bin 290 hektarla Samsun, 14 bin 772 hektarla İzmir izliyor.
Kırklareli 14 bin 757, Bursa 14 bin 534, Kırıkkale 12 bin 706, Adana 12 bin 357, Zonguldak 10 bin 910, Afyonkarahisar 10 bin 673 hektar 2B alanına sahipken, diğer illerde 2B alanı 10 bin hektarın altında bulunuyor.
Öte yandan, Orman Genel Müdürlüğü'nce tespiti yapılan 2B sahalarının toplam alanının, eylemli orman, mahkeme kararı gibi nedenlerle 410 bin hektara düştüğü belirtiliyor.
Kadastro ve güncelleme çalışmaları
Bu arada, 2B alanlarının fiili kullanım durumu dikkate alınarak kadastrosu ve daha önce buna göre kadastrosu yapılan 2B parsellerinin güncelleme (kullanıcı, muhdesat değişikliği, ifraz-taksim) çalışmaları, 2009 tarihli Kadastro Kanunu kapsamında yapılıyor.
Bu çerçevede 2 bin 649 birimde 113 bin 296 hektarlık 2B sahasının kadastrosu tamamlanırken, 1993 birimde 109 bin 30 hektarlık sahada çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalarda, 94 bin 456 hektarlık kısmın da yol, dere, tapulu şahıs parsellerine isabet eden alan olduğu tespit edildi.
2 bin 443 birimde de 89 bin 932 hektarlık 2B sahasının güncellenmesi tamamlandı.

2B arazileri için 336 bin kişiye başvuru müjdesi! - Resim : 2

2B ARAZİLERİ İLE İLGİLİ EN ÇOK SORULAN SORULAR VE CEVAPLAR
Soru: Kamuoyunda sıkça duyduğumuz 2/B neyi ifade etmektedir?
Cevap: 6831 sayılı Orman Kanununun değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ve çıkarılacak yerleri ifade etmektedir.
Soru: 2/B kanununun konusu nedir?
Cevap: 2/B Kanunu, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerler ile Hazineye ait tarım arazileri hakkında uygulanır.
Soru: 2/B kanununda belirtilen işlemleri yapmaya yetkili idareler hangileridir?
Cevap: İllerde defterdarlıklar, ilçelerde malmüdürlükleri yetkilidir. İlimizde başvurular Gürsu, Osmangazi, Yıldırım ilçelerinde bulunan taşınmazlar için Uludağ Millî Emlâk Müdürlüğüne, Nilüfer ilçesinde bulunan taşınmazlar için Ertuğrulgazi Millî Emlâk Müdürlüğüne, diğer ilçelerde bulunan taşınmazlar için ise ilçe malmüdürlüklerine yapılacaktır.
Soru: Kanuna göre kimler hak sahibi olarak kabul edilecek ve başvuru süresi ne kadar olacaktır?
Cevap: 2/B alanlarında bulunan taşınmazlar hakkında bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31/12/2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler hak sahibi sayılacak; bu hak sahipleri Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde idareye başvurabileceklerdir.
2/B alanlarında bulunan taşınmaz hakkında bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenecek güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına göre oluşturulacak tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31/12/2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilecek kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler de hak sahibi sayılacak; bu hak sahipleri de güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren sekiz ay içinde idareye başvurarak, bu taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebileceklerdir.
Soru: Taşınmazların satış bedeli nasıl belirlenecek?
Cevap: Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listeleri veya kadastro tutanakları kapsamında kalan taşınmazların satış işlemleri, 01/05/2010 tarihinden itibaren tespit ve takdir edilen rayiç bedeller üzerinden yapılacaktır.
Soru: Satış işlemleri başvuru süresi bittikten sonra ne kadarlık sürede sonuçlandırılacaktır?
Cevap: Hak sahiplerine satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılacaktır.
Soru: Satış bedeli rayiç bedelin yüzde kaçı olarak ödenecektir?
Cevap: Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde yetmişi olarak belirlenmiştir.
Soru: Başvuru bedeli ne kadar olacak?
Cevap: Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan yerler için iki bin Türk Lirası, dışında olan yerler için bin Türk Lirası başvuru bedeli alınacak, ilgilileri adına emanet hesabına kaydedilecektir.
Soru: Bu kanuna göre satış bedelleri nasıl ödenecek? Peşin satışlarda indirim ve taksitle satış imkânı var mıdır?
Cevap: Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilir. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde yüzde yirmi , en az yarısının ödenmesi halinde yüzde on indirim uygulanır ve bu bedelller idarece yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenir. Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemez ve dava açılamaz. Peşinat alınmadan yapılan taksitle satışlarda ise, satış bedelinin yüzde onu yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde, kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla üç yılda altı eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla dört yılda sekiz eşit taksitte faizsiz olarak ödenir.
Peşin satışlarda satış bedelinin tamamını, taksitli satışlarda ise peşinatı veya taksitleri vadesinde ödememek suretiyle yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin doğrudan satın alma hakları düşer. Ancak, taksitli satışlarda, taksit süresinin sonuna kadar ödenmek kaydıyla taksitlerden ikisinin vadesinde ödenmemesi yükümlülüklerin ihlali anlamına gelmez. Vadesinde ödenmeyen taksit tutarlarına 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen oranda gecikme zammı uygulanır.
Soru: 2/B uygulaması öncesi imar mevzuatına aykırı yapıların durumu ne olacaktır?
Cevap: Bu Kanun hükümlerine göre taşınmazların hak sahiplerine doğrudan satılması, ilgililerine devredilmesi veya iade edilmesi ve bu taşınmazların tapu kütüklerindeki 2/B, kullanıcı ve muhdesat belirtmelerinin kaldırılması; bu taşınmazların üzerlerindeki imar mevzuatına aykırı yapılar bakımından kazanılmış hak oluşturmaz.
Soru: Fiili durumuna uygun olarak ifraz edilerek müstakil parsel olarak satılması mümkün olmayan ve üzerinde çok katlı bina bulunan taşınmazların satışı nasıl olacaktır?
Cevap: Fiili durumuna uygun olarak ifraz edilerek müstakil parsel olarak satılması mümkün olmayan taşınmazlar paylı olarak, üzerinde çok katlı bina bulunan taşınmazlar ise kat mülkiyeti tesisi suretiyle, bunun mümkün olmaması halinde paylı olarak satılabilir.
Soru: Hak sahibi bulunmayan taşınmazlar ile hak sahibi olunmasına rağmen süresi içerisinde başvuruda bulunulmayan yada başvuruya rağmen yükümlülükleri yerine getirilmeyen taşınmazların durumu ne olacak?
Cevap: Hak sahibi bulunmayan taşınmazlar ile bu Kanun hükümlerine göre işlem yapılmak üzere hak sahipleri veya ilgilileri tarafından süresi içerisinde başvuruda bulunulmaması veya başvuruda bulunulmasına rağmen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi ya da gerekli şartları sağlayamaması sebebiyle doğrudan satılamamaları veya iade edilmemeleri sebepleriyle haklarında işlem yapılamayan taşınmazların tapu kütüklerinde yer alan 2/B, kullanıcı ve muhdesat belirtmeleri Maliye Bakanlığının talebi üzerine tapu idaresince terkin edilir ve bu taşınmazlar Maliye Bakanlığınca genel hükümlere göre değerlendirilir. Bu yerlerden kamu hizmetlerinde kullanılanlar, kamu idarelerinin ihtiyaçları için gerekli olanlar ve özel kanunları gereğince ilgili idarelere tahsisi gerekenler Maliye Bakanlığınca tahsis edilir.
Soru: Bu Kanun hükümlerine göre hak sahiplerine doğrudan satılan taşınmazlardan ecrimisil alınacak mı?
Cevap: Bu Kanun hükümlerine göre hak sahiplerine doğrudan satılan, tapu kayıtları geçerli kabul edilerek devredilen ve iade edilen taşınmazların tapu kütüklerindeki 6831 sayılı Kanunun 2 nci ve 2/B maddesine tabi olduğu yönünde konulmuş belirtmeler, Maliye Bakanlığının talebi üzerine tapu idaresince terkin edilir. Bu taşınmazlardan ecrimisil alınmaz, tahakkuk ettirilen ecrimisiller terkin edilir, başvuru tarihi itibariyle son beş yıl için tahsil edilen ecrimisil bedeli satış bedelinden mahsup edilir, bu bedelden fazlası iade edilmez.
Soru: Hazineye ait tarım arazilerinin doğrudan satışında hak sahipleri nasıl belirlenecek?
Cevap: Hazineye ait tarım arazilerinin; bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kiralayan, kira sözleşmesi halen devam eden kiracıları veya bu arazileri aynı süreyle tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği idarece belirlenen kullanıcıları ya da paydaşlarından; bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde bu arazileri bedeli karşılığında doğrudan satın almak için idareye başvuran ve idarece bu maddede belirtilen şekilde tespit ve tebliğ edilen satış bedelini itiraz etmeksizin kabul edenler bu maddeye göre hak sahibi sayılır.
Soru: Hazineye ait tarım arazilerinin satış bedeli rayiç bedelin yüzde kaçıdır?
Cevap: Hak sahiplerine doğrudan satılacak Hazineye ait tarım arazilerinin satış bedeli rayiç bedelin yüzde yetmişidir. Tarım arazilerinin satışında da, bu Kanunda belirtilen satış ve ödeme şartları uygulanır.
Soru: Hazineye ait tarım arazilerinden satışı mümkün olmayan yerler hangileridir?
Cevap: Kamu hizmetine tahsis edilmiş veya fiilen bu amaçla kullanılanlar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan yerler, belediye ve mücavir alan sınırları dışında olmakla birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının hazırladıkları planlarda tarım dışı kullanıma ayrılmış alanlar, denizlerde kıyı kenar çizgisine beş bin metre, tabii ve sun’i göllerde kıyı kenar çizgisine beş yüz metreden az mesafede bulunan alanlar ile içme suyu amaçlı barajların mutlak ve kısa mesafeli koruma alanları içinde kalan yerler, satış tarihi itibariyle arazi toplulaştırılması yapılacak yerler, özel kanunları kapsamında kalan ve özel kanunlarına göre değerlendirilmesi gerekenler ile diğer sebeplerle satılamayacağı Maliye Bakanlığınca belirlenecek Hazineye ait tarım arazileri bu madde kapsamında hak sahiplerine satılmaz. Hazineye ait tarım arazilerinden kadastrosu yapılmayan yerler kadastrosu yapıldıktan, tescil harici olanlar ise Hazine adına tapuya tescil edildikten sonra bu maddeye göre değerlendirilir.
Soru: Hazineye ait tarım arazilerinin doğrudan satışında başvuru süresi ne kadardır?
Cevap: Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde bu arazileri bedeli karşılığında doğrudan satın almak için idareye başvurulması gerekmektedir.
Soru: Bu kanun kapsamında Hazineye ait tarım arazilerinden satılan taşınmazlardan ecrimisil alınabilir mi?
Cevap: Hak sahiplerine satılan taşınmazlardan ecrimisil alınmaz, tahakkuk ettirilen ecrimisiller terkin edilir, başvuru tarihi itibariyle son beş yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedelleri satış bedelinden mahsup edilir, bu bedelden fazlası iade edilmez. Ayrıca Yükümlülüklerini süresi içinde yerine getirmeyenlerin doğrudan satın alma hakları düşer.
Soru: Satış işlemleri ne kadarlık sürede sonuçlandırılacaktır?
Cevap: Satış işlemleri idarece, başvuru tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde sonuçlandırılır.