AB Konseyi Başkanı Donald Tusk: Sonuç çok ciddi ve dramatik

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "İngiltere'deki referandumun ardından birliğimizi 27 üye olarak korumakta kararlıyız." diye konuştu.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk: Sonuç çok ciddi ve dramatik

Birleşik Krallık'taki tarihi referandumu ayrılıkçıların kazanması Avrupa'da deprem etkisi yarattı. Avrupa Birliği'nden (AB) peş peşe açıklamalar geldi, diğer üye ülkeler ise yaşadıkları hayal kırıklığını gizleme gereği duymadı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Referandumdan başka bir sonuç çıkmasını istediğimizi saklamaya gerek yok. Bunun (sonucunun) siyasi olarak ne kadar ciddi ve hatta dramatik olduğunun farkındayım" dedi.

AB'nin geleceğiyle ilgili de konuşan Tusk, "İngiltere'deki referandumun ardından birliğimizi 27 üye olarak korumakta kararlıyız" dedi.

SALI GÜNÜ OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının domino etkisi yapacağını düşünmediklerini söyledi. Schulz, Alman ZDF kanalına yaptığı açıklamada, "Zincirleme bir etki... Böyle bir şey olmayacak" dedi.

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının kendisinde şok etkisi yapmadığını kaydeden Schulz, böyle bir sonuç çıkabileceğine kendisini hazırladığını belirterek, "Böyle bir sonuca kendimizi hazırladık" ifadelerini kullandı.

Karardan büyük üzüntü duyduklarını belirten Martin Schulz, bundan sonra yapılacakları ele almak üzere gelecek hafta salı günü Başkanlar Konferansı'nın olağanüstü toplanacağını açıkladı.

AB HAREKETE GEÇTİ

AB'nin temel taşıyıcısı Almanya ise, uluslararası örgütün kurucu üyelerini acil toplantıya çağırdı.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın twitter hesabından yapılan paylaşımda, Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in kurucu ülkelerin Dışişleri Bakanlarını Cumartesi sabahı Berlin’e davet ettiği duyuruldu.

Villa Borsig’de gerçekleşmesi beklenen toplantıya, Almanya’nın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Luksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un katılması bekleniyor.

Adalet Bakanı Heiko Maas ise, "Bu Avrupa için kara bir cuma" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bugün bir açıklama yapması bekleniyor.

İTALYA'DA ACİL TOPLANTI

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, referandum sonucunu Twitter üzerinden değerlendirdi. Renzi, "Avrupa’yı daha adil, daha insani olması için değiştirmeliyiz. Avrupa bizim evimiz, bizim geleceğimiz" dedi.

Renzi, Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Ekonomi Bakanı Pier Carlo Padoan, Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ve İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco’yu acil toplantıya çağırdı.

HOLLANDA'DA HAYAL KIRIKLIĞI

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de, sonucu 'hayal kırıklığı' olarak değerlendirdi. İngiltere’nin ticari anlamda çok iyi ortakları olduğuna işaret eden Rutte, "Referandum sonucunu hayal kırıklığı olarak görüyorum" dedi.

Rutte, ülkesinde benzer bir referandum düzenlenmesine ise karşı çıktı.

İSPANYA: HERKES SAKİN OLSUN

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise, "İlk olarak sakin olunmasını istiyorum. Hem İngiltere'deki İspanyol işçiler ve işverenler hem de İspanya ile diğer AB ülkelerindeki İngiliz çalışanlar sakin olsun. İngiltere'nin AB'den ayrılması en az iki yıl alacaktır. Bu sırada AB ile İngiltere arasındaki ilişkilerde hukuki durum kesinlikle değişmeyecektir. İlk kez bir ülke AB'den ayrılsa da anlaşmalar gereği bu sürecin müzakere edilerek olması gerekir" diye konuştu.

Piyasaların olumsuz tepki vermesine değinen ve İspanya'nın özellikle 2011-2014 arasında yaşadığı büyük ekonomik krize atıf yapan Rajoy, "Bu tip bir risk birkaç yıl önce olsa İspanya'yı iflasa veya kurtarma yardımı almaya götürebilirdi ama şimdi bundan söz edilemez" dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo da, İngiltere'nin AB'den ayrılacak olmasının mevcut durumda İngiliz kolonisi olan Cebelitarık'ın statüsünde değişikliğe gidilmesini zorunlu kılacağını savundu. Margallo, "Cebelitarık, eğer iç pazarda kendisine bir açık kapı istiyorsa şu andan itibaren kendisine yeni yollar aramalıdır. Umarım, Cebelitarık'ta iki egemenlik statüsü formülü uzak olmaktan çok yakındır" dedi.

NATO: BİRLEŞİK KRALLIK'IN POZİSYONU DEĞİŞMEYECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Birleşik Krallık'ın NATO’daki pozisyonu değişmeyecek. Birleşik Krallık, güçlü ve bağlı NATO müttefiki olarak kalmayı sürdürecek ve ittifakımızdaki öncü rolünü oynamaya devam edecek" açıklamasını yaptı.