AB: Türkiye'nin vizesiz Avrupa için son tarihi 1 Temmuz!

Avrupa Birliği ile yapılan göçmen anlaşmasına bağlı olarak Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunu açacak süreçte tıkanıklık bir türlü aşılamıyor. Son tarih olaraksa Avrupa'dan 1 Temmuz tarihi geldi!

AB: Türkiye'nin vizesiz Avrupa için son tarihi 1 Temmuz!

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında göçmenlerin Avrupa ülkelerine geçişini kontrol altına almak amacıyla yağılan anlaşmanın TÜrkiye'ye düşen kısmı eksiksiz yerine getiriliyor. Fakat bunun karşılığında Türk vatandaşlarına vizesiz Avrupa yolunu açacak olan anlaşmada Avrupa Parlamentosu'nun ayak diremesi halen sürüyor.

Türkiye'nin terörle mücadele ve güvenlik yasalarında değişiklik yapmasını isteyen Avrupa'ya karşılık Türkiye, IŞİD ve PKK ile mücadele yapılan dönemde yasada hiçbir değişiklik yapılmayacağı restini çekti.

Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen bu rest, aynı zamanda Avrupa'yı anlaşmanın diğer ayağını oluşturan göçmen sorunu konusunda da endişelendiriyor.

Suriyeli veya Irak'lı göçmenlerin Avrupa'ya düzensiz geçişine Türkiye'nin izin vermesi halinde Avrupa'da yeniden başlamasına kesin gözüyle bakılan göçmen krizi nedeniyle Türkiye'nin eli güçlü gibi görünse de Avrupa siyasetinin Türkiye'ye vize serbestisi tanınması yönündeki görüşü Avrupa Parlamentosu'nda etkili olamıyor.

SON TARİH 1 TEMMUZ!
AB tarafından yapılan son açıklamada da bu anlaşmaın vize ayağı ile ilgili kısmı için son tarihin 1 Temmuz olduğu belirtildi.

Avrupa Göçmen Komisyonu üyesi Dimitris Avramopoulos, "Türkiye halen bu konuyla ilgili yapması gerekenleri yapmadı. Bu gidişle Türk vatandaşlarına vizesiz AB projesi rafa kalkabilir" yorumunu yaptı.

Türkiye vize serbestisi için Avrupa Birliği tarafından şart koşulan 72 maddelik yasal düzenlemenin 65'ini yerine getirmiş durumda. Geri kalan 7 madde sie anti-terör yasalarında yapılması istenen değişikliklerden oluşuyor. Türkiye ise zirve noktasına ulaşmış olan PKK ve IŞİD ile mücadelede zaafa düşmek istemediği için bu değişiklikleri reddederek AB'ye vize serbestisi açısından bu kriterlerden vazgeçmesi restini çekiyor.