ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'ndan Brexit açıklaması

Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Amerikan Merkez Bankası (FED) Brexit'ten sonra düğmeye bastı. İki merkez Bankası gerekirse ek likidite sağlamaya hazır olduklarını açıkladı.

ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'ndan Brexit açıklaması

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Birleşik Krallık’taki referandumun ardından gerekirse euro ve yabancı para cinsinden ek likidite sağlamaya hazır olduklarını açıkladı.

Bankadan yapılan açıklamada, referandumda İngiltere’nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılış (Brexit) kararının ardından, AMB’nin mali piyasaları yakından izlediği ve diğer merkez bankalarıyla yakın temas halinde olduğu bildirildi.

AMB’nin gerekirse euro ve yabancı para cinsinden ek likidite sağlamaya hazır olduğu vurgulanan açıklamada, "AMB, bu duruma denetimine tabi bankalarla temas içinde hazırlandı ve Euro Bölgesi'nin bankacılık sisteminin sermaye ve likidite açısından dirençli olduğunu düşünüyor." denildi.

Açıklamada ayrıca, AMB’nin Euro Bölgesi'nde fiyat dengesini ve finansal istikrarı sağlamak için sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceği kaydedildi.

Amerikan Merkez Bankası (Fed), bugün İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) referandumundan ayrılma kararı sonrası yaptığı açıklamada diğer merkez bankalarında var olan swap kanalları üzerinden dolar likiditesi sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Fed açıklamasında, "Federal Reserve, İngiltere'de AB üyeliği referandumunun sonucunun ardından diğer merkez bankalarıyla işbirliği içerisinde olarak küresel mali piyasalardaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Fed gerekli olduğu şekilde, ABD ekonomisi üzerinde de ters etki yaratabilecek olan küresel fonlama piyasalarındaki baskıları ele almak için diğer merkez bankalarındaki swap kanalları üzerinden dolar likiditesi sağlamaya hazır" dedi.