Ağrı'yı heyecanlandıran 'cazibe'!

Başbakan'ın müjdesi Ağrı'nın gündemine Yıldırım gibi düştü: Ağrılı iş adamları heyecanlı!

Ağrı'yı heyecanlandıran 'cazibe'!

Başbakan Binali Yıldırım'ın Ağrı ziyaretinde yaptığı açıklama Ağrılı iş dünyasının gündemine bomba gibi düştü. Yıldırım, ilin cazibe merkezi ilan edileceğini açıkladı.

İş adamları, Ağrı'nın cazibe merkezi ilan edilmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, yatırıma susamış ilin acil eylem planı kapsamında yatırımlara öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ciddi manada bir kamu yatırımının Ağrı'ya yapıldığını söyleyen Ağrı Ticaret Odası (ATSO) Başkanı Saim Alpaslan, devletin ekonomik anlamdaki sorunları gidermek için Ağrı'ya öncelik tanıması gerektiğini ifade etti.

BAŞBAKAN'DAN 10 BAKANLA AĞRI'YA ÇIKARTMA
Ağrılıların siyasi kimliklerini bir tarafa bırakıp ile yatırım için birlikte hareket etmesinin de önemli olacağını belirten Saim Alpaslan, şunları kaydetti: "Sayın Başbakanımız 10'a yakın bakanla Ağrı'ya çıkarma yaptılar. Ekonomik anlamda Ağrı'nın ciddi manada eksiklikleri bulunmakta. Geçmişte 6-7 fabrikamız varken hepsi teker teker kapandı. Ağrı Şeker Fabrikası sembolik olarak görüyoruz. Başbakanımız Ağrı'ya yapmış olduğu ziyaret sırasında ilin cazibe merkezi ilan edileceğini belirtti. Bu bizi umutlandırdı.

SİYASİ KİMLİKLER BİR TARAFA!
TRA2 Bölgesindeki Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır olmak üzere 4 il içinden de hem nüfus bakımından ve hem de büyüklük olarak Ağrı cazibe merkezi olmayı hak ediyor. Ağrılılar olarak yatırımlar için el ele vermemiz lazım. Sayın valimle, il başkanımla, milletvekilimle, bütün STK'larla, halk ayağıyla el ele verip de Ankara'da sürekli sürekli olarak ısrarcı olmamız lazım ki Ağrı'ya ciddi yatırımlar gelmeli. Yoksa ciddi manada Ağrı kan kaybediyor ve büyük iş adamlarımız göçe zorlanıyor. Ağrı'nın biran önce acil eylem planına alınması lazım, birlik ve beraberlik içinde siyasi kimliğimizi bir tarafa bırakmak kaydıyla sahip çıkmamız lazım."

Saim Alpaslan, ilden göçün engellenmesi için şunları söyledi: "Ağrı yatırıma susamış bir ildir. Kamu yatırımları olarak Ağrı'ya ciddi yatırımlar yapılmıştır. Bu inkar edilemez. Ama ekonomik bazdaki sıkıntı ve yatırım durumu sıkıntılı. Ağrı 6. Teşvik Bölgesinde yer alıyor. Bu şekilde yatırımcı Ağrı'ya gelmez. Çünkü yatırımcı doğalgaz, demiryolu, yoğun hava trafiğinin olduğu havalimanı ister. Bunlar olmadıkça biz yatırımcıyı burada tutamayız. 6. Bölgede Düzce, Diyarbakır, Batman illeri ile yarışıyoruz. Bu şartlarda bu teşviği alacaksam ben yatırımımı Diyarbakır'a yaparım Ağrı'ya yapmam. Bu teşvik bölgesinde değişikliğe gidilmesi lazım. Devlet, bu ilden göçü engellemek istiyorsa yatırıma ciddi manada önem verecek. Devlet, burada deri fabrikası, iplik fabrikası, şeker fabrikası vs. yatırımlar yapacak."

KALKINMA AJANSLARI...
Müjde ile ilgili Serhat Sanayi İş Dünyası Federasyonu Başkanı Mehmet Akbaş'da bir değerlendirmede bulundu. Mehmet Akbaş, bu müjdenin iş dünyasını olumlu etkilediğini ifade ederek şöyle konuştu: "Sayın Başbakanımız ve ekibinin Ağrı'ya teşrif etmeleri bizleri ve iş dünyasını ciddi manada etkilemiştir. Bu da Bölgemiz ve ilimiz için ciddi bir potansiyeli ve ivmeyi beraberinde getirecektir. Sayın Başbakanımızın belirtmiş olduğu gibi Ağrı'nın cazibe merkezi olarak belirlenmesi 552 bin nüfuslu ilimiz için ciddi manada bir katkı sağlayacaktır. Cazibe merkezi kalkınma ajansları bünyesinde kurulup o ile pozitif bir ayrım sağlayan bir mekanizmadır.

Sayın Başbakanımızın talimatı ile ilimiz cazibe merkezi olarak oluşacaksa hem özel sektörün yönünü bu tarafa çeker ve hem de devletin yatırımları bu bölgeye bir artı olarak meydana gelecektir. Cazibe merkezi, insanların buraya pozitif bakması demektir. Devletin 2023 yılı yatırımlarını düşünecek olursak Ağrı'nın şimdiki halinin 2-3 katı gibi bir ticari hacimle büyüyeceğini düşünüyoruz.

İRAN'LA KALKAN AMBARGO
Çünkü İran ile olan ambargonun kalkması ile birlikte cazibe merkezlerinin de ipek yolunun üzerinde kurulması ve bütün bölgeye yakın olması ciddi manada yatırımların gelebileceğini düşünüyoruz. Bize sadece onun isminin verilmesi ve devletin o yatırımı yapması kesinlikle özel sektöründe bu bölgeye teşvik mahiyetine gelebileceğini düşünüyoruz. Bir de burada cazibe merkezi ile birlikte oluşacak bir TRA2 bölgesinde yeni bir teşvik sistemi ile ekonomisini iyileştirerek yoluna devam edeceğini düşünüyoruz."