Ahmet Arslan: Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde OGS, HGS olacak

Bakan Ahmet Arslan, "Köprü geçiş ücretinde 1 Ocak tarihli dolar kuru esas alınacak ve Türk lirasına çevirilecek. Şu anda, köprüden otomobiller 9 lira 90 kuruşa, kamyonlar ise 21 lira 29 kuruşa geçebilecek. Bu rakam sene sonuna kadar geçerli" dedi.

Ahmet Arslan: Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde OGS, HGS olacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yaptığı açıklamada Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçiş ücretlerinin dolar bazında ödenmeyeceğine vurgu yaptı.

Bakan Arslan'ın konuşmasından notlar;

* Büyük projeler silsilesini taçlandıracak bir proje. Asya ile avrupa'yı bir kere daha bağlayacak olan İstanbul'un ağır vasıtlardan kaynaklı trafik problemini azaltacak bir köprü. 26 Ağustos'ta daha önceden de deklare ettiğimiz günde açmamız, birçok devlet başkanının katılımıyla gerçekleşecek açılışla dünyaya mesaj vereceğiz. 15 Temmuz'u yaşasak da biz bu projeyi hayata geçirebiliyoruz diyeceğiz.

Geçiş ücretinin dolar bazlı olmasına eleştiriler ile ilgili olarak Köprünün ihalesinin dolara endeksli yapılmış olmasından kaynaklı olduğuna dikkat çeken Bakan Arslan;

* Vatandaş dolarla geçmeyecek. OGS ve HGS olacak. İlk etapta nakit parayla geçiş de olacak bir süre sonra kalkacak.

Bakan Arslan geçiş ücretleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

* 9.90 otomobiller için kamyonlar için de 21,29 kuruş olacak. Sene sonuna kadar bu şekilde olacak. 1 Ocak'ta fiyat değişikliği olacak.

* Yavuz Sultan Selim dünyanın en geniş köprüsü. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız açılışa katılacak. Açılışa ayrıca birçok devlet başkanı ve başbakan da katılacak. 26 Ağustos'ta bu mutluluğumuza eşlik edecekler. Bu proje Türkiye'nin coğrafi konumundan dolayı etrafındaki ülkelerin de yararlanacağı bir proje. Kazakistan bile projenin öneminin farkında. Bu proje bizim olduğu kadar onların da projesi aynı zamanda. Türkiye Ak Parti ile yoluna emin adımlarla yürüyor.

3. Havalimanı hakkında;

* Az önce Türkiye'nin büyük fotoğrafını söyledik. Bu büyük projeler bu fotoğrafın tamamlayıcısı olacak. Dünyanın en büyük havalimanı olacak. Yılda yaklaşık 90 milyon yolcuya hizmet edecek. Havalimanı tek başına anlam ifade etmez. Havalimanına inen her uçak her yolcu ve yaptıkları alışveriş ülkenize katma değer oluşturuyor. Bu yüzden çok önemli. 16 bin kişi şu an çalışmaya devam ediyor. Bu sayı artacak. 3 vardiya çalışıyor. 24 saat çalışıyorlar. Önümüzdeki yıl 30 bin kişi çalışacak. Çok ciddi bir çalışma var. 3 binin üzerinde ağır makine çalışıyor. Biz o havalimanını anlatırken şu özelliğini vurguladık.

* Dünyada nakit krizi varken böyle bir havalimanını hemen finanse edebilmek Türkiye'ye olan güvenin göstergesi. İstanbul 3. havalimanı ile ilgili herhangi bir sıkıntının olmayağını herkes bilsin. Çalışmalar öngördüğümüz gibi gidiyor. 2018'in ilk çeyreğinde ilk etabını açacağız bundan da katma değer olarak ülke insanımız yararlanacak. Havalimanının tam kapasite olarak çalışması il açılışından 2 - 3 yıl sonra tamamlanacak. İlk etap 90 milyon yolcu sonunda da 200 milyona erişecek. Kademeli olarak artıracağız bir atıl kapasite oluşmasın.